5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen

Voor wie een batterij voor thuis wil kopen, zijn er verschillende criteria om rekening mee te houden: de prijs, de capaciteit/het rendement, de omvormer, de LCOS, het installatiegemak, de aanwezigheid van zonnepanelen (nu of in de toekomst)…

31/01/2018 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

1. De prijs van de batterij

Hoewel de aankoopprijs van een batterij de afgelopen jaar gezakt is, blijft het prijskaartje vaak een struikelblok. Afhankelijk van het merk, de opslagcapaciteit en de eventuele installatiekosten tel je vandaag gemiddeld tussen 5000 en 10 000 € neer. Maar ook de btw kan de prijs doen schommelen, want als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%.

Let wel: als de prijs van de batterij belangrijk is voor je budget, moet hij vergeleken worden met de onderstaande andere factoren in het achterhoofd. Een goedkope batterij kopen is niet noodzakelijk een goed idee als bijvoorbeeld de levensduur ervan beperkt is of als ze niet is uitgerust met een omvormer …

2. De omvormer

De omvormer is van cruciaal belang omdat deze het gedrag en dus ook het rendement van de batterij bepaalt. Weet dat niet alle batterijen een geïntegreerde omvormer hebben. Controleer dit, want mogelijk moet je naast je batterij ook nog een omvormer kopen.

Als je zonnepaneleninstallatie uitgerust is met een omvormer die de gelijkstroom (geproduceerd door de zonnepanelen) omzet in wisselstroom om je elektrische apparaten te doen werken of om hem in het net te injecteren, volstaat deze omvormer niet. Hij is immers unidirectioneel en werkt dus maar in één richting. Je batterij daarentegen moet kunnen op- en ontladen. Ze heeft met andere woorden een bidirectionele omvormer nodig!

De omvormer is ook een cruciaal onderdeel van de batterij omdat hij – afhankelijk van het verbruik – bepaalt hoeveel stroom naar de batterij moet worden geleid of in het netwerk moet worden geïnjecteerd en op welk moment. Bovendien houdt hij voor de ontlading van de batterij rekening met de plaatselijke productie van de zonnepanelen, het plaatselijke verbruik, de vraag van het netwerk, …

Een derde soort omvormer tot slot blijft werken als er een storing is van het hoofdnetwerk of als dat zich abnormaal gedraagt. Deze is dus geschikt voor eilandbedrijf. Kortom, informeer je voor je iets koopt en kies altijd een omvormer die afgestemd is op het beoogde gebruik.

3. De capaciteit, het rendement en je (toekomstige) zonnepaneleninstallatie

Je toekomstige thuisaccu moet goed gedimensioneerd zijn wat de capaciteit betreft. En die capaciteit hangt voornamelijk af van je elektriciteitsverbruik en de grootte van je (huidige of toekomstige) zonnepaneleninstallatie. Praat erover met je installateur. Door je batterij tegelijkertijd met je zonnepanelen te installeren, houd je uiteraard meteen rekening met al deze aspecten. Wat niet wegneemt dat je ook achteraf nog altijd voor een batterij kan gaan.

Door de juiste capaciteit te kiezen, vermijd je dat je batterij onvoldoende opslagcapaciteit heeft in verhouding tot je productiecapaciteit. De thuisbatterijen van vandaag gaan van 3 tot 14 kWh. Onthoud hoe dan ook dat je de beste resultaten behaalt door de productie, het verbruik en de opslag van elektriciteit perfect op elkaar af te stemmen. Het is een moeilijke oefening die niet alleen afhangt van je noden (wil je vooral je zelfverbruik of autonomie verhogen of eerder een maximaal rendement op de investering behalen?), maar ook van het wettelijke kader en de prijs van de batterijen. En die factoren zouden in de toekomst wel eens kunnen veranderen…

Het geheim achter een goed doordachte aankoop? Productie, verbruik en elektriciteitsopslag perfect op elkaar afstemmen 

En het rendement? Dat wordt op 95% geschat voor de beste lithium-ion batterij op de markt tegenover 70% voor de minst performante. Een ondoordachte keuze kan dus een verlies van 30% van de opgeslagen energie betekenen. Let daarnaast ook op een ander klein detail dat invloed kan hebben op de levensduur en dus op het rendement van thuisbatterijen: de temperatuur. Sommige batterijen houden de temperatuur nu eenmaal beter onder controle dan andere. Zo zijn er batterijen die in het begin dezelfde kwaliteit bieden, maar waarvan de koeling minder goed afgesteld is, wat hun levensduur uiteindelijk op vrij korte termijn inkort. Volgens bepaalde studies bedraagt de maximale levensduur van de huidige batterijen 20 jaar. De meeste fabrikanten bieden een garantie van 10 jaar.

4. De LCOS

De levelised cost of storage (LCOS) of gemiddelde prijs van een installatie per opgeslagen kWh wordt bepaald door het aantal keer dat de batterij oplaadt en ontlaadt. Hoe meer laadcycli, hoe korter de levensduur van de batterij. Daarom is het bij een investering belangrijk om niet alleen naar de kostprijs van de batterij en naar het rendement te kijken, maar meer algemeen ook naar de LCOS.

Concreet betekent dit dat een goedkope batterij die slechts 1000 cycli kan doen, vaak een hogere LCOS heeft dan een duurdere batterij die echter wel 5000 tot 10 000 cycli kan halen. De modellen die momenteel op de markt zijn, hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2800 tot 10 000 cycli en gaan zo’n 10-20 jaar mee. Kijk dus zeker ook naar de hoeveelheid elektriciteit die een batterij kan opslaan over zijn hele levensduur. Hoe groter ze is, hoe kleiner de investering per gestockeerde kWh.

5. Het installatiegemak

Zoals gezegd beïnvloedt deze factor de totaalprijs van je batterij: hoe minder tijd de installateur nodig heeft, hoe lager de kosten. Bovendien kan je deze kosten vaak drukken door je batterij samen met je zonnepanelen te laten installeren. Praat er in ieder geval over met je installateur wanneer deze zijn offerte opstelt.

Lees ook: “Investeren in een thuisbatterij: voor- en nadelen

Ontdek onze volledige gratis gids: Een thuisbatterij installeren bij je thuis. Neem naar hartenlust door om zelf je oordeel te vellen …

Lees ook