4 thuisbatterijen met elkaar vergeleken

Het is perfect mogelijk om de energie van je zonnepanelen die je niet zelf verbruikt op te slaan in een thuisbatterij. Maar welke kies je? Wij vergeleken de SolaX Triple Power, LG Chem, Huawei Luna2000 en de SonnenBatterie met elkaar.
Paul D.
10/10/2023 |

Als er zonnepanelen op je dak liggen, dan produceren die regelmatig meer stroom dan je op dat moment verbruikt. Met een thuisbatterij kan je die elektriciteit opslaan. Zo optimaliseer je je zelfverbruik en benut je maximaal je eigen productie. Als het bijvoorbeeld ’s avonds donker is, leveren je zonnepanelen geen stroom. Die haal je dan uit je batterij. In de praktijk betekent dit dat je met een batterij gemiddeld zelf 60 tot 80% verbruikt van de stroom die je panelen opwekken, zonder batterij is dat slechts 30%! 

Modellen en merken van thuisbatterijen

Het aantal beschikbare merken en modellen is de laatste jaren gegroeid, onder andere omdat de opslagtechnologie vooruitgang boekt. Wij selecteerden enkele van de belangrijkste merken om ze te vergelijken: SolaX, LG, Huawei en sonnenBatterie. 

Lithium-ionbatterijen

Lood-zuurbatterijen

Ze kosten maar de helft zoveel als lithium-ionbatterijen, maar vertonen één groot nadeel: hun levensduur is alleen gegarandeerd als ze niet verder dan tot de helft van hun capaciteit worden ontladen! Met andere woorden: je hebt grotere batterijen nodig. Bovendien hebben ze een grote impact op het milieu.

Welke thuisbatterij kiezen?

Dit zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening houdt als je een thuisbatterij koopt: de opslagcapaciteit, het rendement, de omvormer die ermee wordt verbonden, het aantal keren dat ze kan laden en ontladen (dus de levensduur), welke zonnepaneleninstallatie je gebruikt, het installatiegemak van de batterij en natuurlijk ook de prijs. Je vindt over dit alles meer informatie in ons artikel “5 criteria voor wie een thuisbatterij wil kopen”.

Al deze criteria helpen je om je keuze te maken, afhankelijk van je energiebehoeften. Maar de bestaande batterijen correct met elkaar vergelijken is geen eenvoudige zaak. Ze verschillen immers ook van elkaar qua levensduur, hun energiedensiteit is anders en in de diepte van het ontladen kunnen grote verschillen zitten. Dit is onze mening:

Solax Triple Power

Het merk Solax geniet nog geen grote bekendheid op de Belgische markt. Maar in Azië, Australië en Groot-Brittannië is dit een van de grootste fabrikanten van batterijen en hybride omvormers.

Ons oordeel: De Triple Power is de perfecte oplossing in combinatie met één van de verschillende types omvormers van SolaX (hybride, niet-hybride, één- of driefasig). Er is maar één formaat verkrijgbaar van deze lithium-ionbatterij, maar tot vier batterijen kunnen in serie geschakeld worden om een hogere capaciteit te bereiken (van 5,8 tot 23,2 kWh). Het aantal laad- en ontlaadcycli is opvallend hoog: 6000, terwijl de waarborg 10 jaar bedraagt! Enig nadeel: deze batterij is flink groter dan haar concurrenten.

LG-Chem-batterijen

LG-Chem, een filiaal van de Zuid-Koreaanse fabrikant LG, is een van de belangrijkste leveranciers van energieopslagsystemen en de leider in het segment van de Li-ion-batterijen.

Ons oordeel: Het merk biedt batterijen met diverse bruikbare opslagcapaciteiten: 2,9 kWh, 5,9 kWh, 6,6 kWh, 9,3 kWh en 12,4 kWh. Keuze genoeg! Deze batterijen zijn niet voorzien van een omvormer. Die moet je dus apart toevoegen om de gelijkstroom van je zonnepanelen en batterij in wisselstroom om te zetten. Maar de LG-Chem-batterijen zijn compatibel met de meeste types omvormers. Ze werken ook volledig automatisch, zijn eenvoudig te installeren en vragen geen onderhoud.

Huawei Luna

Vooral de Huawei-smartphones zijn bij ons bekend, maar de Chinese multinational met meer dan 30 jaar ervaring met digitale informatietechnologieën, produceert ook batterijen.

Ons oordeel: De Huawei Luna is de perfecte batterij als je ze combineert met één van de Huawei-omvormers: hybride, niet-hybride, één- of driefasig. Ze is compatibel met alle soorten zonnepanelen. Je kiest het vermogen dat je nodig hebt uit een ruim aanbod (van 5 kWh tot 30 kWh), want de batterij is modulair ontworpen.

Sonnen Eco

Het Duitse bedrijf sonnen is marktleider. Het werd in 2010 opgericht door twee ex-medewerkers van Tesla. Het bedrijf produceert sinds 2011 de sonnenBatterie, een slimme en compacte opslagbatterij. Het Eco-model kost ongeveer 10 000 €, terwijl de Hybrid-versie, die ook een omvormer omvat, op 13 000 € komt.

Ons oordeel: Met haar capaciteit van 4 tot 16 kWh is de sonnen Eco geschikt voor elk zonnepanelensysteem dat momenteel in omloop is. Hoewel deze thuisbatterij (het hybrid-model) duurder is, maar wel een ingebouwde omvormer heeft, betekent ze een goede investering, met haar garantie van 10 jaar of 10 000 cycli.

Wil je meer informatie over de technische gegevens van deze batterijen en de diverse verkrijgbare modellen? Download dan onze volledige en gratis gids over thuisbatterijen.

Haal je de investering in een thuisbatterij er ook weer uit?

Dat is wat alle eigenaars van zonnepanelen zich afvragen. Het antwoord luidt, “ja”, in elk gewest. Natuurlijk hangt alles af van jouw specifieke situatie, maar nu het injectietarief in de drie gewesten van kracht is, levert de installatie van een thuisbatterij in elk geval besparingen op je elektriciteitsfactuur op. Je batterij helpt je immers om zoveel mogelijk stroom die je opwekt zelf te verbruiken. 

In ons artikel “Investeren in een thuisbatterij: plus- en minpunten” vind je meer informatie over het rendement dat je op je investering kunt halen.