Wat te doen met het water van de droogkast?

Heb je een condensatiedroogkast en giet je het water in het reservoir na elke droogcyclus gewoon weg? Halt! In plaats van dit water te verspillen, kan je het op verschillende manieren hergebruiken.
Sébastien
Sébastien V.
04/06/2019 |
Droogkast_was_water_condensatie_homepage

Om de vochtigheid van de kledij te absorberen, wordt de droogkast warm en produceert ze waterdamp. Die wordt vervolgens gerecupereerd in een waterreservoir en dat water is ontdaan van al zijn mineralen.

Het water dat door je droogkast wordt uitgestoten, is dus gedemineraliseerd water of gedistilleerd water.

Maar wat kan je doen met het water van je droogkast? Nee, het opdrinken mag niet en je kan er ook je planten niet mee gieten (het water kan immers niet alleen resten van wasmiddelen bevatten, het kan het substraat ook niet voeden omdat het geen mineralen meer bevat).

Op deze 5 manieren kan je het water echter wel slim hergebruiken …

1. Het water van de droogkast gebruiken om te strijken

Strijkijzer_stoomgenerator_stoom_water Stoomstrijkijzer

Kalk is vaak een geduchte vijand van onze huishoudtoestellen. Als kalk zich opstapelt, kan het de gaatjes in de zool van je strijkijzer verstoppen en heel wat problemen veroorzaken: bruine of witte vlekken op je kleren, een verminderd vermogen van de stomer, …

Heb je hard kraantjeswater, dan wordt vaak aangeraden om het voor de helft te mengen met gedistilleerd water. Yes! Je hoeft het dus niet langer in de winkel te kopen en kunt gewoon het opgevangen water van je droogkast gebruiken! Filter het water eventueel eerst in een koffiefilter om mogelijke textielrestjes eruit te halen.

2. Hergebruik het water van de droogkast om de steampod te vullen

Stijltang_haren_stoom_water Stijltang

Net als elk apparaat dat met stoom werkt, is ook je stijltang gevoelig voor kalkaanslag. Je kunt je steampod dan ook volledig of gedeeltelijk vullen met gedemineraliseerd water uit je droogkast.

3. Poetsen met het water van de droogkast

poetsen_vloer_woning_tegels_zwabber_emmer_water Vloer woning poetsen

Nog een interessante mogelijkheid: het water van je droogkast gebruiken om je vloer te dweilen of om je ramen te doen blinken. Of het nu is om je emmer, je stoomreiniger of je ruitenwasser te vullen, je hoeft het water zelfs niet te verwarmen als je een ‘zwabber’ of een doeltreffende doek in microvezels gebruikt.

En nu we het toch over het huishouden hebben, doen we er nog enkele tips om je wasplaats in te richten bovenop.

4. Het water recupereren om het reservoir van je toilet te vullen

Wc_toiletten_spoelbeurt_water Spoelbeurt wc

Gewoon een emmer naast de wc-pot zetten en hopla: je recycleert water van de droogkast bij elk toiletbezoek! Als je weet dat er voor elke spoelbeurt 6 tot 12 liter water nodig is, heb je al snel door dat er op die manier aanzienlijk kan bespaard worden … Volg ook deze 7 tips om je waterverbruik nog meer te drukken en ontdek wat waar en niet waar is in verband met ons waterverbruik.

5. De auto wassen met gedistilleerd water

Man_auto_wassen_poetsen_water_microvezel Man wast zijn auto

Nadat je het koetswerk hebt schoon geschrobd, kan je je wagen afspoelen met gedistilleerd water. Daarna afdrogen met een zeemvel of een microvezeldoek en je krijgt een vlekkeloos schoon resultaat zonder strepen.

Opgelet: sommige toestellen (stoomgenerators, stoomreinigers, …) zijn voorzien van een antikalksysteem dat hun levensduur verlengt. Gedemineraliseerd water is dus niet nodig. Neem altijd goed de gebruiksaanwijzing van je apparaat door voor je het gebruikt, om schade te voorkomen.

Door het water van je droogkast te recupereren, kan je je verbruik dus verminderen. Maar ligt jouw verbruik hoger of lager dan het gemiddelde? Doe de test en vergelijk je verbruik met dat van je buren!

Eindigen doen we met de vragen die onze lezers zich het vaakst stellen

Mag je water van de droogkast drinken?

Een glas gedemineraliseerd water drinken heeft geen invloed op je gezondheid. Wat wel gevaarlijk is daarentegen, is alleen maar dit soort water drinken. Gedistilleerd water bevat namelijk geen minerale zouten. Het gevolg? Je zou een tekort hieraan kunnen oplopen. Gedemineraliseerd water smaakt bovendien niet zo lekker, dus waarom zou je ervan drinken? Om nog maar te zwijgen over de restjes wasmiddel die mogelijk aanwezig zijn in het gedemineraliseerde water dat uit je droogkast komt. Kortom, drink liever kraantjeswater.

Mag je je planten gieten met water van de droogkast?

Dat doe je beter niet. Omdat het water geen mineralen en oligo-elementen bevat, voedt het op geen enkele manier het substraat. En net dat is van essentieel belang. Het water van de droogkast kan bovendien restjes wasmiddel bevatten.