6 tips om je wasplaats in te richten

Hoe een kleine wasplaats doeltreffend inrichten? Heerst er in jouw washok ook vaak chaos? Gelukkig zorgen onze 6 opruimtips voor de nodige inspiratie. Wedden dat ze je leven zullen veranderen?
Daphné C.
13/02/2019 |

Niets zo handig als een wasplaats in huis. Want geef toe, je kan er heel wat spullen in kwijt die anders in je leefruimtes zouden rondslingeren.

Wat hoort er in een wasplaats thuis?

De wasmachine en de droogkast uiteraard. Maar ook de wasmand met vuile was, een wasrek en wasspelden, een strijkplank en strijkijzer en zelfs naaigerief. En dan hebben we het nog niet over huishoudproducten, de stofzuiger, emmers, de bezem, het stofblik, de stofdoeken, … Of misschien zelfs een voorraadkast!

Veel spullen die je best zo efficiënt mogelijk opbergt …

1. De droogkast bovenop de wasmachine!

Zet je droogkast dicht bij je wasmachine of – beter nog – erbovenop om zo veel mogelijk plaats te winnen. Er bestaan zelfs superhandige kits om ze boven elkaar te plaatsen.

Belangrijk voor de inrichting van je wasplaats is de keuze tussen een condensatiedroogkast – die je kan installeren zonder verbouwingswerken – of een evacuatiedroogkast. Voor die laatste heb je wel een afvoer naar buiten nodig, waardoor je ze best dicht bij een uitgang of raam plaatst.

Goed om weten: een wasplaats is een van de plaatsen waar waterlekken het vaakst voorkomen. Om ze te voorkomen, geven we je 8 tips om komaf te maken met waterschade en met lekken en leggen we je uit hoe een waterlekdetector onaangename verrassingen helpt te vermijden.

2. Meubels en een roede boven je toestellen

Hang een roede boven je toestellen waarop je kleren kunt drogen die te delicaat zijn voor je droogkast (kasjmier, ondergoed, …), samen met de kleren die uit je droogkast komen. Een andere oplossing: ga voor een hoedenrek van bij IKEA voorzien van een roede en haken (zie foto hieronder).

Meubels of rekken boven je toestellen zijn ook ideaal om al je wasproducten buiten het bereik van kinderen op te bergen. Je kan in de wasplaats ook een voorraadkast voorzien voor conservenblikken of andere voedingsmiddelen die niet snel bederven. Een goed idee om plaats te winnen in een kleine keuken.

3. Oplossingen voor je bezems, aftrekkers en emmers

Er bestaan 3 oplossingen voor je schoonmaakspullen.

De eerste? Haken tegen de muur om je bezems en aftrekkers op te hangen. Doordat ze tegen de muur hangen, kunnen ze niet meer op een stapeltje op de vloer vallen.

Tweede oplossing: een schoonmaakkarretje. Met een – bijna – professionele schoonmaakkar kan je al je materiaal op één plek verzamelen. Enige minpuntje: de kar zelf neemt hoe dan ook plaats in.

Tot slot kan je een muurkast in je wasplaats zetten om al je huishoudspullen in op te bergen. Ofwel met een deur, ofwel netjes afgesloten met een gordijn.

4.Wasmanden voor elk soort wasgoed

Gedaan met sorteren dankzij deze tip: voorzie voor het hele gezin wasmanden per wascategorie. Zo kan je wasmanden voorzien voor witte was, gekleurde was of donkere was en een vierde – kleinere – wasmand voor delicatere kleding. Handig toch?

Hulp nodig om je kleren op te bergen? Volg dan onze 3 tips om je dressing of kleerkast te organiseren!

5. Een wasmand ter hoogte van het toestel

Je rug pijnigen om wasgoed uit de machine te halen? Hoeft niet meer! Plaats onder de deur van je toestel een uittrekbare plank waarop je een wasmand kunt zetten. Een slim en tegelijk modern idee.

6. Een proper en hygiënisch werkvlak

Een werkvlak boven je toestellen is een ideaal en onmisbaar hulpmiddel om de was op te vouwen zodra je hem uit de droogkast haalt. In sommige gevallen kan je er zelfs op strijken.

Rest er jou alleen nog je perfecte wasplaats in te richten. En waarom niet meteen van de gelegenheid gebruikmaken om ook de andere kamers onder handen te nemen met deze 10 opruimtips om onmiddellijk uit te proberen? 😉