Getest: de thuisbatterij Tesla Powerwall

Het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan? Dat kan, met de thuisbatterij Tesla Powerwall. Wij hebben het rendement alsook het ROI van de Powerwall batterij van Tesla berekend.
Paul D.
04/08/2020 |

Zelf elektriciteit produceren met zonnepanelen blijft rendabel, in welk gewest je ook woont. Maar het kan nog beter: door zonne-energie op te slaan om die later te gebruiken. Het is voortaan mogelijk dankzij thuisbatterijen zoals de Tesla Powerwall.

Waarom een batterij voor je huis?

Er zijn zeker nadelen, maar de voordelen van een thuisbatterij voor je huis zijn talrijk :

1. Een hoger zelfverbruik van je elektrische productie via zonne- en windenergie
2. Kan voorzien worden als reserve bij stroomonderbreking
3. Een verlaging van je energiefactuur, door het afstappen van het prosumententarief of door het verminderen van je gebruik van het elektriciteitsnet

Is de thuisbatterij rendabel?

Om deze vraag te beantwoorden, hebben we de Tesla Powerwall getest. Met de thuisbatterij kan je je eigen verbruik – de energieproductie die je zelf thuis verbruikt – optimaliseren. Gemiddeld zelfs van 30% tot 65%. Maar voor de rentabiliteit hangt veel hangt af van het feit of je in Brussel, Vlaanderen of Wallonië woont …

In Brussel kan je vanaf 2020 besparen op je factuur door een thuisbatterij aan te schaffen. Vanaf nu wordt op je factuur je energieverbruik van het net immers niet meer volledig gecompenseerd door je injectie. Je zal nu netkosten moeten betalen op je totale energie-afname. Je injectie is dus minder waard. Dat maakt het dus des te interessanter om meer van je opgewekte stroom te verbruiken. De thuisbatterij wordt de ideale oplossing om je elektriciteit op te slaan. Je besparing zal echter niet voldoende zijn om de aankoopprijs van de batterij terug te betalen binnen zijn levensduur.

In Wallonië en Vlaanderen: de rentabiliteit van de batterij is minder. In beide gewesten biedt de terugdraaiende meter in bepaalde gevallen de mogelijkheid om productie en consumptie doorheen het jaar te compenseren. Door toevoeging van de digitale meter, heb je in Vlaanderen en nu ook in Wallonië wel de mogelijkheid om uit het prosumententarief te stappen. Je betaalt dan netkosten op je werkelijke afname. Met een batterij kan je dit gebruik van het net verlagen en dus ook je netkosten, zodat deze kost een stuk minder hoog is dan het prosumententarief. Ook hier kan de besparing je batterij nog niet terugverdienen. De wetgeving hieromtrent evolueert voortdurend (in Wallonië wordt het prosumententarief in oktober 2020 ingevoerd en in Vlaanderen zullen vanaf 2021 nieuwe PV-installaties in een volledig nieuw tariefsysteem vallen) en afhankelijk hiervan zal de thuisbatterij wel of niet een grotere rol gaan spelen in beide regio’s.

Steunmaatregelen voor de aankoop van een batterij in Vlaanderen en Wallonië

In Vlaanderen bestaat er een premie voor de aankoop van een batterij. Ook in Wallonië werden financiële steunmaatregelen uitgewerkt voor de aankoop van systemen die het zelfverbruik bevorderen. Desondanks is de investering momenteel nog niet rendabel.

Onze mening: de thuisbatterij wordt geleidelijk aan een interessante investering voor eigenaars van zonnepanelen. Houd wel steeds rekening met je specifieke noden en de wetgeving in je regio.

Biedt een thuisbatterij onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet?

Dat is wat veel eigenaars van zonnepanelen zouden willen. Vandaag helpen zonnepanelen je al om voor ongeveer 30 % onafhankelijk te zijn van het net. Installeer je een thuisbatterij, dan kan dit percentage stijgen tot 50-80 % op jaarbasis! Je exacte zelfverbruik hangt daarbij af van je productie, je verbruiksprofiel en de grootte van de batterij. Voornamelijk in de periode van oktober tot maart zal je echter nog steeds energie van het net moeten halen.

Onze mening: een volledig ecologisch alternatief voor het elektriciteitsnet biedt de thuisbatterij niet. Ze laat ons echter wel toe beter gebruik te maken van periodieke energiebronnen zodat we meer afstand kunnen nemen van het net.

Biedt de batterij elektriciteit bij een stroompanne van het net?

Een thuisbatterij kan beschouwd worden als een noodoplossing. Ze kan de energievoorziening overnemen, zodat je verlichting, je verwarming en de belangrijkste huishoudtoestellen blijven werken. In dat geval moet een specifieke omvormer “grid forming” geïnstalleerd worden. Voor de kenners: hij moet zelf in staat zijn een sinusvormige spanning van 50Hz te creëren. Ook dient er een ontkoppelkast geplaatst worden die ervoor zorgt dat het huis netwerk (of een deel ervan) wordt gescheiden van het elektriciteitsnet bij een stroomonderbreking op het openbare net. Dit moet vermijden dat het personeel, dat tussenkomt op het netwerk in geval van black out, in gevaar komt. Zij zouden immers elektrische kabels kunnen aanraken die a priori zonder stroom zijn, maar die in werkelijkheid gevoed worden door zonne-energie of lokale batterijen.

Een thuisbatterij is ook een stil en milieuvriendelijk alternatief voor een huisgenerator op stookolie of benzine. Maar vooraleer je je batterij aankoopt, overweeg je best of het extra comfort de investering wel waard is …

Wat kost een thuisbatterij Powerwall?

In Europa kost een Tesla Powerwall 8.240 € (excl. btw). In die prijs zit de batterij, de omvormer en de ondersteunende hardware. Daar komt nog eens tussen 1.100 € en 3.300 € bovenop voor de installatie. Woningen ouder dan 10 jaar genieten bovendien een verminderd btw-tarief van 6%. De fabrikant biedt ook 10 jaar garantie. Het gaat om een batterij van 13,5 kWh. Let ook zeker op de 5 criteria waarmee men rekening moet houden bij de aankoop van een batterij.

Vergelijking en alternatieven voor Powerwall

De voorbije jaren hebben een aantal nieuwelingen hun intrede gedaan op de markt van de thuisbatterijen. Het is echter zeer moeilijk de batterijen te vergelijken omwille van het feit dat ze allemaal een verschillende levensduur hebben, gevarieerde energiedensiteit en variaties in de diepte van het ontladen. In onze gids voor thuisbatterijen vergelijken we 3 van de meest gangbare modellen: Tesla Powerwall 2, SonnenBatterie eco en LG-Chem.

De Powerwall modellen

Er bestaan meerdere Powerwall modellen van Tesla.

• Powerwall 1: dit is de eerste versie die op de markt kwam in 2015, ze wordt niet meer nieuw te koop aangeboden.
Powerwall 2: dit is de huidige versie die in Europa gecommercialiseerd wordt sinds 2018.

Ontdek ook onze volledige gratis gids: “Een thuisbatterij installeren bij je thuis”. Neem naar hartenlust door om zelf je oordeel te vellen …