Wat is het rendement van zonnepanelen in Wallonië?

We hebben het rendement van je zonnepanelen in Wallonië berekend. Hoeveel bedraagt de jaarlijkse productie? Hoeveel panelen voorzien? Wat is de terugverdientijd? Bekijk het resultaat in deze infografiek.

11/02/2021 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

De prijs van een zonnepaneleninstallatie bedraagt in 2021 gemiddeld 5500€ (inclusief 6% btw) voor een installatie van 14 panelen die een gemiddeld verbruik van 4000 kWh/jaar kunnen dekken.

De premies mogen dan wel weggevallen zijn in Wallonië, het systeem van de terugdraaiende meter is nog steeds van toepassing op je jaarlijkse productie. Bovendien heeft de Waalse regering beslist om het prosumententarief in 2020 en 2021 voor haar rekening te nemen. De eigenaars van zonnepanelen krijgen een jaarlijkse premie van de distributienetbeheerder (DNB) terugbetaald. Deze premie compenseert het prosumententarief voor 100% . Vanaf  2022 en 2023 zal deze financiële ondersteuning tot 54,27% worden afgebouwd en zal er vanaf 2024 geen enkele ondersteuning meer geboden worden. kom hierover meer te weten in ons artikel over het prosumententarief in Wallonië.

De installatie van zonnepanelen in Wallonië blijft hoe dan ook een financieel interessante keuze voor particulieren. We rekenden uit op hoeveel jaar je je zonnepanelen hebt terugverdiend en hoeveel het gemiddelde rendement bedraagt:

Woon je in een van de andere Belgische gewesten? Bekijk hier de berekening voor Brussel en voor Vlaanderen.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.