Hoeveel bedraagt het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen?

Hoeveel bedraagt het rendement van zonnepanelen in Vlaanderen? Vanaf wanneer zijn ze rendabel? Hoeveel panelen voorzien? Dekken ze je elektriciteitsfactuur? We berekenden hun rentabiliteit in deze infografiek.

16/07/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Vanaf wanneer zijn zonnepanelen rendabel in Vlaanderen? De rentabiliteit en de terugverdientijd zijn van cruciaal belang bij de keuze om al dan niet zonnepanelen te installeren.

Voor een particulier is het niet eenvoudig om het rendement te berekenen. Daarom maakten wij alvast het rekensommetje op basis van een optimale oriëntatie, d.w.z. zonnepanelen die zuid of zuidwest gericht zijn. Zonnepanelen in het oosten of westen plaatsen, is ook mogelijk, maar vereist de installatie van extra panelen om een jaarlijkse productie te bekomen die op hetzelfde niveau ligt als die van een zuidelijk gerichte installatie. Een noordelijk georiënteerd dak is geen optie. 

Onze inschatting houdt bovendien rekening met de seizoenen. In de winter bijvoorbeeld is er minder zon en ligt de productie bijgevolg ook minder hoog. Maar ook met de nieuwe zonnepremie en het injectietarief dat ingaat vanaf 1 januari 2021 in Vlaanderen.

We hebben ook berekend hoeveel je dankzij een dergelijke installatie kunt besparen op je elektriciteitsfactuur, alsook het gemiddelde rendement ervan in 2021, in vergelijking met een spaarrekening

Bekijk ook de berekening voor Wallonië en voor Brussel.

Wil je weten of zonnepanelen interessant zijn voor jou? Vraag dan gerust vrijblijvend een gratis offerte aan. 

Lees ook