Zonnepanelen installeren: 4 voordelen

Ondanks de maatregelen van de gewesten is het rendement van zonnepanelen in België nog altijd interessant. Je eigen elektriciteit produceren met zonnepanelen blijft dus voordelig. Deze 4 redenen bewijzen waarom!
Paul D.
27/01/2023 |

1. De prijs van zonnepanelen is fors gedaald

In 20 jaar tijd werd de prijs van zonnepanelen door 3 gedeeld! Terwijl je in het jaar 2000 gemiddeld zo’n 20 000€ neertelde voor een klassieke installatie, kan je vandaag 14 zonnepanelen (verbruik van 5000 kWh) laten installeren voor ongeveer 7.600€ (inclusief btw).

De huidige zonnepanelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook performanter geworden. Ook hun levensduur ging erop vooruit. Vandaag loopt de garantie op de zonnepanelen op tot 25 jaar, terwijl dat voordien 20 jaar was.

2. Investeren in zonnepanelen is rendabel

 

De cijfers spreken voor zich. Zonnepanelen bieden een jaarlijks gemiddeld rendement van 7,8% in Vlaanderen , 8,3% in Brussel en van 8,2% in Wallonië gedurende minstens 25 jaar. Welke bank biedt je nog zoveel rente?

Wat is de terugverdientijd voor zonnepanelen?

Je zonnepanelen zijn gemiddeld na 5 jaar terugverdiend in Vlaanderen, na 3 jaar in Wallonië en na 4 jaar in Brussel!

Je vindt alle details in onze infografieken: “Wat is het rendement van zonnepanelen in VlaanderenWallonië en Brussel?”

Wat moet ik nog betalen als je zonnepanelen hebt?

Vandaag zijn er geen subsidies meer voor zonne-energie, noch fiscale voordelen in Wallonië en Brussel. De rentabiliteitscijfers houden uiteraard wel rekening met het volgende:

In Vlaanderen geldt sinds 1 januari 2021 het nieuwe systeem met injectietarief. In dit systeem worden de afgenomen elektriciteit en de elektriciteit die geïnjecteerd wordt in het netwerk, apart gemeten met een digitale meter. De eigenaars van zonnepanelen betalen enerzijds voor alle energie die ze afnemen, en ontvangen anderzijds een bepaald bedrag voor de elektriciteit die ze injecteren, het zogenaamde injectietarief. In dit systeem betalen ze geen prosumententarief meer.

Wie nog geen digitale meter heeft, kan na het akkoord tussen de Vlaamse regering en Fluvius midden februari 2021 ervoor kiezen om tot in 2025 gebruik te blijven maken van het systeem van de terugdraaiende teller met prosumententarief. Daarna schakelen ze automatisch over naar het systeem met injectietarief. De installatie van de nieuwe digitale meter door Fluvius is echter voorzien tussen april 2021 en eind 2029. Zodra deze meter geïnstalleerd is, komen ook deze zonnepaneleneigenaars in het systeem met injectietarief terecht. Voor nieuwe zonnepaneleninstallaties, die meteen voorzien worden van een digitale meter, geldt sowieso het injectietarief.

Sinds 1 januari 2021 wordt er een premie toegekend die kan oplopen tot 750 € (in 2023) voor de installatie van zonnepanelen. Dit alles vatten we samen in ons artikel ‘Zonnepanelen en thuisbatterijen: welke premies in Vlaanderen’.

In Brussel geldt sinds 1 november 2021 het systeem met injectietarief. Daarnaast kwam er op 1 januari 2021 ook een hervorming van de groenestroomcertificaten met een verhoging van het aantal certificaten sinds 1 januari 2022. Hun waarde daalt dan weer wel licht. Alle details daarover staan in dit artikel.

In Wallonië ging het prosumententarief op 1 oktober 2020 van kracht, maar de Waalse regering heeft besloten om het in 2020 en 2021 voor 100% en in 2022 en 2023 voor 54,27% te financieren. Het tarief zou rond de 165€/jaar bedragen voor een installatie van 5,74 kWp. Vraag een offerte aan en kom te weten hoeveel jouw zonnepanelen je zouden kunnen opbrengen!

3. Een stap dichter naar energieonafhankelijkheid dankzij zonnepanelen

Door je eigen zonne-elektriciteit te produceren, ben je gedurende 30 tot 40 % van de tijd onafhankelijk van het elektriciteitsnet. Door je zelfverbruik te vergroten dankzij zonnepanelen verbruik je ook minder energie van het netwerk en kan je zo je factuur drukken.

Verder zien we nu ook oplossingen verschijnen om elektriciteit op te slaan, zoals de thuisbatterij. Hiermee verhoog je je onafhankelijkheid tot 80%.

4. Zelf hernieuwbare energie produceren: een duurzame keuze

De zon is een schone, duurzame en kosteloze energiebron. Met zonnepanelen leveren we dus een bijdrage aan onze planeet en aan de vereiste omschakeling naar CO2-neutraliteit. Dat is een maatschappelijke keuze. Tegelijkertijd worden de bouwnormen in België almaar strenger. Sinds 2021 verplicht Europa nieuwe gebouwen om BEN te zijn en een quasi nulenergieverbruik te kunnen voorleggen. Zonnepanelen behoren dus tot de groene oplossingen om dat streefdoel te bereiken.

Hoe zonnepanelen kiezen? Hoeveel zonnepanelen installeren om je verbruik te dekken? En wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen? We beantwoorden al deze en nog heel wat andere vragen in onze gratis gids “zonnepanelen bij jou thuis”.