Wat betekent het capaciteitstarief voor huishoudens met accumulatieverwarming en uitsluitend nachtmeter?

De meeste huishoudens met een uitsluitend nachtmeter hebben op dit moment nog een analoge meter. Is dit bij jou het geval, dan houd je je analoge meter tot begin 2028. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Je betaalt in de volgende jaren bijgevolg een minimum bijdrage als capaciteitstarief die overeenkomt met 2,5 kW.

Ben je al overgeschakeld op een digitale meter? Dan volg je je maandpieken best op via de gratis Smart app van ENGIE.
Zorgt je accumulatieverwarming voor hoge pieken? Bekijk de beste instellingen voor je verwarming samen met je installateur. Momenteel laden accumulatoren vaak snel op in enkele uren. Meer gespreid laden over alle uitsluitend nachturen zal je pieken verminderen.

Je kan je accumulatieverwarming ook slim aansturen. Dan houdt je verwarming rekening met het totale elektriciteitsverbruik in je woning tijdens de uitsluitend nachturen. Staan je vaatwasmachine en je droogkast aan? Dan laden je accumulatoren tijdelijk niet of aan een trager tempo. Je krijgt voor die slimme sturing een 
premie via Fluvius.

Heb je zonnepanelen en accumulatieverwarming? Dan kan een slimme aansturing ook rekening houden met je energieproductie. Wil je het laden van je accumulatoren spreiden over de hele dag of laden wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren? Dan moet je de aansturing van het uitsluitend nachtcircuit door Fluvius laten uitschakelen. Let op: op dat moment geniet je niet meer van het voordeligere uitsluitend nachttarief.

Meer informatie over de afschaffing van het exclusief nachttarief voor de netwerkkosten vind je 
hier.