Nieuw injectietarief in Vlaanderen: waar en niet waar

Op 1 januari 2021 ging er in Vlaanderen een injectietarief van kracht voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren. Dat geldt voor iedereen. Je krijgt een financiële vergoeding. En het prosumententarief verdwijnt ... Wat is waar? En wat niet?

29/01/2021 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Op 1 januari 2021 veranderde er in Vlaanderen heel wat op het vlak van energie: een premie voor de aankoop van zonnepanelen tot 1500€, aanpassingen van de isolatiepremies en de introductie van een injectietarief.

Dankzij dit injectietarief word je vergoed voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, maar die geherinjecteerd wordt op het netwerk. Helemaal waar! En voor de rest?

1. Het injectietarief geldt voor alle Vlaamse gezinnen

WAAR, MAAR ... Het injectietarief is van toepassing voor alle eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen. Door de beslissing van het Grondwettelijk Hof op 14 januari 2021 om een einde te maken aan het systeem van de terugdraaiende teller, moeten sinds 1 maart 2021 zelfs eigenaars van zonnepanelen van minder dan 15 jaar oud die ervoor konden kiezen om in dit systeem te blijven, overstappen naar het injectietarief. Voor de toepassing van het systeem met injectietarief, moet je echter wel een digitale meter hebben.

Heb je een digitale meter? Dan schakel je over naar het injectietarief zodra de uitspraak gepubliceerd wordt.

Heb je nog geen digitale meter? Dan verandert er voorlopig niets. Je geniet het systeem van de terugdraaiende teller tot Fluvius een nieuwe digitale meter komt installeren. Die installatie zal gebeuren tussen april 2021 en eind 2029 … Op dat moment moeten alle Vlaamse woningen voorzien zijn van een digitale meter. Zodra je meter geïnstalleerd is, val je meteen onder het systeem met injectietarief.

2. Als ik het injectietarief geniet, betaal ik geen prosumententarief meer

WAAR. Zodra je instapt in het systeem met injectietarief, val je niet meer onder het principe van de terugdraaiende teller (dat sowieso verdwijnt, zie punt 1). Je betaalt dus ook geen prosumententarief meer voor het gebruik van het distributienetwerk.

3. Wanneer je instapt in het systeem met het injectietarief is een digitale meter verplicht.

WAAR. Een digitale meter meet je afname van het netwerk en je injectie op het netwerk apart. Dat is ook nodig om het bedrag te berekenen dat betaald moet worden voor de elektriciteit die je injecteert op het netwerk. Met een elektromechanische meter kan dat niet. De installatie van een digitale meter is dus noodzakelijk.

Als je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeert, wordt er automatisch gratis een digitale meter geplaatst.

4. Het injectietarief is voordelig

WAAR en NIET WAAR. Het systeem met injectietarief kan voordelig zijn als je een thuisbatterij hebt. Dan kan je namelijk de elektriciteit die je zelf produceert, opslaan om deze later te gebruiken wanneer je zonnepanelen weinig of niets produceren. Ook hier is de regel: hoe meer je van je zelfgeproduceerde elektriciteit verbruikt, hoe meer je bespaart. Het overwegen waard dus, zeker als je weet dat er tot eind 2021 een premie wordt toegekend in Vlaanderen voor de aankoop van thuisbatterijen. Je komt er alles over te weten in ons artikel “Een thuisbatterij kopen is rendabel in Vlaanderen!”.

Het is ook mogelijk om de impact van het systeem met injectietarief te beperken door een groot deel van de energie die je zelf produceert, te verbruiken op het moment dat deze geproduceerd wordt. Kortom, als je zelfverbruik hoog ligt en je weinig of geen energie injecteert op het netwerk. Dat is ook logisch, want je energiefactuur wordt berekend op basis van het werkelijke verbruik dat afgenomen wordt van het elektriciteitsnet. Dat is het geval voor wie regelmatig overdag thuis is en dus zijn elektrische toestellen kan laten draaien (en/of zijn elektrische auto kan opladen) wanneer de zonnepanelen volop energie produceren. Of als je je elektrische toestellen op afstand kan activeren dankzij slimme oplossingen.

Heb je daarentegen nog geen digitale meter, dan blijf je in het systeem met terugdraaiende teller tot de plaatsing van je nieuwe meter (zie punt 1). Wacht daarom tot het injectietarief geldt voor je een thuisbatterij installeert. De elektriciteit die je injecteert op het netwerk, wordt immers nog afgetrokken van de elektriciteit die je van het net afneemt tot je digitale meter geïnstalleerd wordt. Je betaalt dus enkel voor de netto hoeveelheid elektriciteit die je afneemt. Dat levert nog altijd meer op, zelfs al moet je het prosumententarief betalen.

5. Het bedrag van het injectietarief komt overeen met de prijs van elektriciteit van het net

NIET WAAR. De injectie wordt uiteraard vergoed. 1 geïnjecteerde kWh brengt echter in euro’s minder op dan wat het je gewoonlijk kost om 1 kWh af te nemen. De prijs waartegen je kWh geïnjecteerde elektriciteit wordt overgekocht, omvat namelijk geen transport- en distributiekosten noch belastingen (en dat is zo bij alle elektriciteitsleveranciers). 

ENGIE biedt erg voordelige injectietarieven aan. Elk energiecontract houdt telkens een injectiecontract in. Het bedrag hangt dus af van je contract. Een overzicht van de injectietarieven vind je alvast hier.

6. Ik moet een contract afsluiten voor de injectie

WAAR. Om een vergoeding te krijgen voor de elektriciteit die je injecteert op het netwerk, moet je inderdaad een contract afsluiten met je energieleverancier. Ben je klant bij ENGIE? Zodra Fluvius ons meldt dat je overgestapt bent naar het injectietarief, sturen we je automatisch alle nodige informatie. Ben je nog geen klant? Ook dan kunnen we je op de hoogte houden.Op deze pagina vind je meer informatie.

7. Het injectietarief bestaat niet in Wallonië en Brussel

WAAR. Voorlopig althans. Er wordt gezegd dat ook Wallonië en Brussel op termijn het injectietarief zullen invoeren. In afwachting daarvan past Wallonië een prosumententarief toe sinds 1 oktober 2020 (maar dat wordt 100% gecompenseerd tot eind 2021 en daarna voor 54,27% tot eind 2023) en heeft Brussel een tarief voor gedeeltelijke compensatie uitgewerkt. Er worden ook nog steeds groenestroomcertificaten toegekend, hoewel er vanaf 1 januari 2021 in hun aantal gesnoeid zal worden.

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je er installeren? We bezorgen je met plezier een vrijblijvende offerte voor de installatie van zonnepanelen van topkwaliteit.