Nieuw injectietarief in Vlaanderen: waar en niet waar

Op 1 januari 2021 gaat er in Vlaanderen een injectietarief van kracht voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren. Dat geldt voor iedereen. Je krijgt een financiële vergoeding. En het prosumententarief verdwijnt ... Wat is waar? En wat niet?

27/11/2020 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Op 1 januari 2021 verandert er in Vlaanderen heel wat op het vlak van energie: een premie voor de aankoop van zonnepanelen tot 1500€, aanpassingen van de isolatiepremies en de introductie van een injectietarief.

Dankzij dit injectietarief word je vergoed voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren, maar die geherinjecteerd wordt op het netwerk. Helemaal waar! En voor de rest?

1. Het injectietarief geldt voor alle Vlaamse gezinnen

NIET WAAR. Het injectietarief is enkel van toepassing voor eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen. Met enkele nuances weliswaar. Zo geldt het tarief enkel voor:

> zonnepaneleninstallaties die vanaf 2021 worden geplaatst;

> zonnepaneleninstallaties die minstens 15 jaar oud zijn.

Heb je je zonnepanelen minder dan 15 jaar? Of je nu een digitale meter hebt of niet, je kan nog steeds gebruikmaken van het systeem van de terugdraaiende teller en het prosumententarief betalen. Indien je dat wenst, kan je echter wel aan Fluvius vragen om over te stappen naar het injectietarief. Let wel, dan is er geen weg terug. En het zou weleens in je nadeel kunnen zijn (zie punt 4).

2. Als ik het injectietarief geniet, betaal ik geen prosumententarief meer

WAAR. Zodra je instapt in het systeem met injectietarief, val je niet meer onder het principe van de terugdraaiende teller. Je betaalt dus ook geen prosumententarief meer voor het gebruik van het distributienetwerk.

3. Wanneer je instapt in het systeem van het injectietarief is een digitale meter verplicht.

WAAR. Een digitale meter meet je afname van het netwerk en je injectie op het netwerk apart. Dat is ook nodig om het bedrag te berekenen waarop je recht hebt. Met een elektromechanische meter kan dat niet. De installatie van een digitale meter is dus noodzakelijk.

Als je vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen installeert, wordt er tegelijkertijd gratis een digitale meter geplaatst. Is je installatie ouder dan 15 jaar, dan neemt Fluvius contact met je op om je oude meter te vervangen door een digitale meter. Ook dat is gratis. Vraag je daarentegen op eigen initiatief een vervroegde installatie aan, dan betaal je er zelf voor.

Goed om weten: als je een thuisbatterij koopt, heb je niet alleen recht op een premie, maar ook op een terugbetaling van de plaatsing van de digitale meter.

4. Het injectietarief is voordelig

WAAR en NIET WAAR. Het systeem met injectietarief kan voordelig zijn als je een groot deel van de energie die je zelf produceert, verbruikt op het moment dat deze geproduceerd wordt. Kortom, als je zelfverbruik hoog ligt en je weinig of geen energie injecteert op het netwerk. Dat is ook logisch, want je energiefactuur wordt berekend op basis van het werkelijke verbruik dat afgenomen wordt van het elektriciteitsnet. Dat is het geval voor wie regelmatig overdag thuis is en dus zijn elektrische toestellen kan laten draaien (en/of zijn elektrische auto kan opladen) wanneer de zonnepanelen volop energie produceren. Of voor wie zijn elektrische toestellen op afstand kan activeren dankzij slimme oplossingen.

Het injectietarief is ook voordelig als je een thuisbatterij hebt. Dan kan je namelijk de elektriciteit opslaan die je zelf produceert om deze later te gebruiken wanneer je zonnepanelen weinig of niets produceren. Ook hier is de regel hoe meer je van je zelfgeproduceerde elektriciteit verbruikt, hoe meer je bespaart. Het overwegen waard dus, zeker als je weet dat er tot eind 2021 premies worden toegekend in Vlaanderen voor de aankoop van thuisbatterijen. Je komt er alles over te weten in ons artikel “Een thuisbatterij kopen is rendabel in Vlaanderen!”.

Zijn je zonnepanelen echter minder dan 15 jaar oud, dan is het voordeliger om het systeem van de terugdraaiende teller te behouden. De elektriciteit die je injecteert op het netwerk, wordt immers afgetrokken van de elektriciteit die je van het net afneemt. Je betaalt dus enkel voor de netto hoeveelheid elektriciteit die je afneemt. Dat levert nog altijd meer op, zelfs al moet je het prosumententarief betalen.

5. Het bedrag van het injectietarief komt overeen met de prijs van elektriciteit van het net

NIET WAAR. De injectie wordt uiteraard vergoed. 1 geïnjecteerde kWh brengt echter in euro’s veel minder op dan wat het je gewoonlijk kost om 1 kWh af te nemen. De prijs waartegen je kWh geïnjecteerde elektriciteit wordt overgekocht, omvat namelijk geen transport- en distributiekosten noch belastingen (en dat is zo bij alle elektriciteitsleveranciers). Het injectietarief wordt op 0,03 €/kWh geschat tegenover 0,27 €/kWh om elektriciteit te kopen van het netwerk, ongeacht je energieleverancier. Maar dat is in ieder geval beter dan niets ;-)

6. Mijn voorschot houdt rekening met het injectietarief

WAAR. Je voorschot wordt dankzij je digitale meter berekend op basis van je verbruik en je elektriciteitsinjectie. Plaats je zonnepanelen in 2021 of later, dan wordt het voorschot berekend na de installatie van je zonnepanelen. Als je al zonnepanelen hebt, wordt je nieuwe voorschot dat rekening houdt met het injectietarief, berekend na je volgende meteropname.

Goed om weten: we trekken het bedrag dat je ontvangt voor de geïnjecteerde elektriciteit, af van het bedrag dat je moet betalen voor de verbruikte elektriciteit. De berekening gebeurt automatisch op je factuur. Je hoeft dus zelf niets te doen.

7. Ik moet een contract afsluiten voor de injectie

WAAR. Om een vergoeding te krijgen voor de elektriciteit die je injecteert op het netwerk, moet je inderdaad een contract afsluiten met je energieleverancier. Ben je klant bij ENGIE? Dan hebben we aan je huidige contract een injectietarief gekoppeld en sturen we je automatisch alle nodige informatie. Ben je nog geen klant? Ook dan kunnen we je op de hoogte houden.Op deze pagina vind je meer informatie.

8. Het injectietarief bestaat niet in Wallonië en Brussel

WAAR. Voorlopig althans. Er wordt gezegd dat ook Wallonië en Brussel op termijn het injectietarief zullen invoeren. In afwachting daarvan past Wallonië een prosumententarief toe sinds 1 oktober 2020 (maar dat wordt 100% gecompenseerd tot eind 2021 en daarna voor 54,27% tot eind 2023) en heeft Brussel een tarief voor gedeeltelijke compensatie uitgewerkt. Er worden ook nog steeds groenestroomcertificaten toegekend, hoewel er vanaf 1 januari 2021 in hun aantal gesnoeid zal worden.

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je er installeren? We bezorgen je met plezier een vrijblijvende offerte voor de installatie van zonnepanelen van topkwaliteit.

Lees ook