Wat betekent het nieuwe mazoutverbod voor jou?
Terwijl de installatie van nieuwe stookolieketels in Vlaanderen sinds 2022 verboden is in zowel nieuwe als bestaande gebouwen, zal Brussel een soortgelijke maatregel invoeren vanaf 1 juni 2025. In Wallonië zal het verbod van toepassing zijn op nieuwe gebouwen vanaf 1 maart 2025, en het vervangen van oude ketels zal uiterlijk op 1 januari 2026 verboden zijn. Deze initiatieven maken deel uit van een bredere inspanning om de CO2-uitstoot te verminderen en een duurzamere toekomst in België te creëren.
Waarom deze verandering? Omdat stookolie een aanzienlijke CO2-voetafdruk heeft en de federale en regionale overheden in België zich voorbereiden op een groenere en energie-efficiëntere toekomst. Deze wetgeving ondersteunt de overgang naar een koolstofneutraal Europa en biedt kansen voor energiezuinige en milieuvriendelijke alternatieven, zoals warmtepompen, zonneboilers en andere hernieuwbare energieoplossingen.
Wat kun je doen? Ontdek wat deze regels voor jou betekenen, welke alternatieven beschikbaar zijn en hoe je je woning kunt voorbereiden op deze veranderingen.
Lees het volledige artikel hier.
Wanneer de temperatuur buiten rond de 13°C ligt, besluiten veel van onze klanten om hun verwarming aan te zetten.
Hoewel 13°C misschien nog niet echt koud lijkt, is het vaak het moment waarop de meeste mensen hun verwarmingssystemen inschakelen om hun huis comfortabel en gezellig te houden.
We zien dat in 2022 de meeste van onze klanten hun verwarming aanzette rond 15 september, toen de temperatuur rond de 13°C lag. In 2023 zagen we een late winter, wat resulteerde in een latere start voor veel huishoudens. De meeste verwarmingssystemen werden op 15 oktober ingeschakeld, opnieuw bij een temperatuur van rond de 13°C.
Waarom 13°C? 🤔
Bij een temperatuur van 13°C beginnen veel mensen te merken dat het binnen net iets te fris wordt. Dit is een signaal om de verwarming aan te zetten voordat het echt koud wordt. Dit voorkomt dat je huis koud en onaangenaam wordt en helpt je om energie te besparen door niet pas te verwarmen als het buiten echt koud is.
Klaar voor de winter? Zorg dat je verwarmingssysteem in topconditie blijft met een onderhoudscontract voor je ketel. Voorkom onverwachte problemen en verleng de levensduur van je installatie.
👉 Ontdek ons ketelonderhoudscontract.
Investeren in een warmtepomp: Slim of niet?
Warmtepompen worden momenteel vaak als niet rendabel gezien, en daar zijn enkele redenen voor. De hoge aanschafkosten schrikken veel mensen af, en vooral in woningen met weinig isolatie zijn warmtepompen niet altijd de beste keuze. Ook de lange terugverdientijd is een uitdaging, vooral omdat gas momenteel goedkoper is dan elektriciteit. En hoewel een belastingverschuiving dit in de toekomst zou kunnen veranderen, is dat nog onzeker.
Toch zijn er ook belangrijke voordelen. Heb je zonnepanelen? Dan wordt een warmtepomp ineens een stuk aantrekkelijker, omdat je je eigen opgewekte energie kunt gebruiken. Verder zorgt een warmtepomp op termijn voor energiebesparing, verlaagt het je CO2-uitstoot, en kan je profiteren van Belgische subsidies om de kosten te drukken. Bovendien kan een warmtepomp de waarde van je huis verhogen, vooral nu strengere renovatieregels in aantocht zijn.
Kortom, ook al lijkt een warmtepomp nu misschien een flinke investering, het is wel de moeite waard om te overwegen als je denkt aan de toekomst en aan een duurzamere manier van verwarmen.
Lees meer over duurzaam verwarmen.
Het lijkt misschien een kleine aanpassing, maar het kan een verschil maken in je energierekening. Door je thermostaat slechts 1 graad lager te zetten, kun je tot wel 7% besparen op je energieverbruik. Voor een gemiddeld gezin komt dit neer op een besparing van ongeveer €75 per jaar bij verwarming op elektriciteit, en zelfs tot €100 bij verwarming op gas.
Zonder comfort te verliezen, kun je dus gemakkelijk tientallen euro’s per jaar besparen. Verlaag je thermostaat met één of meerdere graden en merk het verschil op je energierekening!
Alle berekeningen zijn gebaseerd op de energieprijzen van augustus voor Vlaanderen (specifiek DNB Limburg), waarbij voor elektriciteit de prijs van een enkelvoudige meter is genomen, zonder rekening te houden met dag/nacht tarieven.
Bespaar nog meer met een efficiënte verwarmingsoplossing.
Je schakelt je verwarming beter niet volledig uit wanneer je weg bent of slaapt.
Als het gaat om de keuze of je je verwarming helemaal moet uitzetten of gewoon de thermostaat moet verlagen als je weg bent of slaapt, is het over het algemeen energiezuiniger om de temperatuur te verlagen in plaats van de verwarming volledig uit te schakelen.
Als je de verwarming helemaal uitzet tijdens korte afwezigheden of 's nachts, zal je huis aanzienlijk afkoelen. Wanneer je de verwarming weer aanzet, moet je systeem veel harder werken om de temperatuur weer omhoog te krijgen, wat meer energie verbruikt dan wanneer je de temperatuur gewoon iets had verlaagd. Dit geldt vooral voor huizen met minder isolatie, waar de temperatuur sneller daalt.
Voor korte perioden van afwezigheid wordt aanbevolen om de thermostaat te verlagen naar ongeveer 15°C of 17°C als je vloerverwarming hebt. Dit helpt om een basistemperatuur te behouden, waardoor je huis niet te koud wordt en de energie die nodig is om het weer op te warmen, wordt verminderd. In goed geïsoleerde huizen kan een verlaging van de thermostaat met 2-4°C leiden tot energiebesparingen, zonder dat er veel extra energie nodig is om het huis weer op temperatuur te brengen. Bij het gebruik van een warmtepomp wordt echter geadviseerd de temperatuur niet meer dan 2°C te laten variëren, omdat warmtepompen het meest efficiënt werken bij een constante temperatuur.
Wat met vakantie? 🤔
Het volledig uitschakelen van de verwarming kan alleen voordelig zijn voor langere perioden van afwezigheid, maar zelfs dan wordt meestal aanbevolen om minimaal 12-15°C te handhaven om problemen zoals schimmel of gesprongen leidingen bij koud weer te voorkomen.
Meer weten over verwarming? Je vindt alle informatie hier.
Verwarmen met hout kan tot 15% duurder zijn en is slechter voor het milieu!
Volgens een artikel van The Guardian (2023), kan het verwarmen met een houtkachel tot 15% duurder zijn dan verwarmen met gas. Deze kostenverschillen ontstaan door hogere brandstof- en onderhoudskosten, evenals hogere installatiekosten voor houtkachels. Hoewel moderne houtkachels en pelletkachels efficiënter zijn dan traditionele houtkachels, blijven de totale kosten vaak hoger in vergelijking met gasverwarming.
Daarnaast heeft houtverbranding aanzienlijke milieueffecten. Ondanks dat hout als een hernieuwbare energiebron wordt beschouwd, omdat de CO2-uitstoot tijdens de verbranding gelijk is aan de hoeveelheid CO2 die de bomen tijdens hun groei hebben opgenomen, stoten houtkachels schadelijke stoffen uit zoals fijnstof en koolmonoxide. Deze emissies kunnen de luchtkwaliteit verslechteren en gezondheidsproblemen veroorzaken. In vergelijking met gas, dat schoner verbrandt, veroorzaken houtkachels vaak meer vervuiling.
Wat misschien nog problematischer is, is de manier waarop hout wordt verkregen. Onder druk van de kapitalistische vraag blijft de EU ontbossen en bomen verbranden voor hernieuwbare energie, wat de ecologische voordelen van houtverbranding verder ondermijnt. Terwijl het verbranden van houtafval een duurzame optie kan zijn, gaat het gebruik van vers gekapte bomen ten koste van de milieuvoordelen. Lees er meer over in het artikel van MO.be
Een voorbeeld dat de impact van houtverbranding duidelijk maakt, komt uit de Brusselse regio. Hoewel het gebruik van hout als brandstof daar zeer beperkt is (slechts 0,5% van het totale energieverbruik), is het verantwoordelijk voor maar liefst een derde tot de helft van de uitstoot van schadelijke stoffen.​
Samenvattend, hoewel hout een ecologische brandstof lijkt vanwege zijn hernieuwbare karakter, kunnen de hogere kosten en de milieueffecten van houtverbranding in veel gevallen minder voordelig zijn dan gasverwarming. Gas blijkt vaak een economischer en milieuvriendelijker alternatief.
Benieuwd naar de verschillende verwarmingsoplossingen? Ontdek het hier.