Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Hernieuwing van je vast contract en de impact op je voorschot

Zoals je weet, biedt een vast contract het enorme voordeel dat je gedurende de hele duurtijd beschermd blijft tegen prijsschommelingen. Wanneer je contract echter afloopt en hernieuwd wordt, krijg je een voorstel om je voorschot aan te passen.

Was je verrast door dit voorstel? Geen zorgen, we leggen je alles uit.

Het grote voordeel van een vast contract: gemoedsrust.

Prijswijziging bij je contracthernieuwing.

Jij kiest zelf of je je voorschot aanpast.

Is mijn huidige contract nog steeds een goede keuze?

Dankzij je vaste prijs blijf je beschermd tegen prijsschommelingen op de markt tijdens de looptijd van het contract. Een jaar van uitzonderlijk hoge prijzen ligt achter ons. Ook al zijn de prijzen ondertussen gestabiliseerd, niets is zeker. Met een vast contract weet je vooraf je prijs per kWh.

Verkies je toch een contract met variabele prijs, dan kan je de prijzen van de verschillende contracten vergelijken in je klantenzone ("je contracten").

Kan het dat ik mijn voorschot moet verhogen, terwijl ik veel inspanningen heb gedaan om mijn verbruik te verminderen?

Dat is inderdaad mogelijk. Ondanks de stabilisatie van de prijzen op de markt, zijn de prijzen nog steeds relatief hoog in vergelijking met wat we in het verleden hebben gezien.

Daarom zijn de inspanningen die je doet voor je verbruik misschien niet genoeg om het verschil tussen de oude en de nieuwe prijzen te compenseren.

Ik heb onlangs mijn jaarafrekening ontvangen met een nieuw voorschot. Hoe komt het dan dat ik nu mijn voorschot al opnieuw moet aanpassen?

Het is mogelijk dat je in korte tijd twee voorstellen voor een voorschot hebt ontvangen. Dit is onder meer het geval wanneer je contract hernieuwd werd kort na je jaarafrekening. Je ontving dan:

Een nieuw voorschot op je jaarafrekening: op je afrekening werd je voorschot automatisch herberekend en aangepast op basis van je meest recente verbruik en je dan geldende prijzen. Aangezien de nieuwe prijzen toen nog niet in voege waren, gebeurde die berekening dus nog met je vorige prijzen.

Een voorstel voor een voorschot vlak na de hernieuwing van je contract: dit werd berekend op basis van datzelfde verbruik, maar met je nieuwe prijzen. Je beslist zelf of je dit nieuwe voorstel aanvaardt.

Om verder te gaan