Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Energievriendelijker verwarmen?

Dat doe je door minder te verbruiken met een nieuwe en efficiënte installatie.

1

Kies de juiste periode en test lang genoeg

Je doet deze test best een volledig stookseizoen. Is dit niet mogelijk, test dan minstens 2 weken wanneer het voldoende koud is. Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

2

Verlaag de temperatuur van je cv-ketel

Stel de temperatuur van het aanvoerwater van je ketel in op 50°C. De temperatuurinstelling voor je sanitair warm water hoef je niet aan te passen. Heb je een buitenvoeler? Die mag je uitschakelen.

3

Stel je thermostaat correct in

Stel de dag- en nachttemperatuur in met een maximaal verschil van 2°C. (bv. dag: 20°C  | nacht: 18°C). Bij lagetemperatuurverwarming duurt het namelijk langer om je gewenste temperatuur te bereiken.

4

Documenteer je ervaringen

Noteer bij de start en op het einde van de test je meterstanden (of je hoeveelheid stookolie) en de stand van de productie van je zonnepanelen. Dit kan interessant zijn voor je installateur.

 

Verder noteer je tijdens deze test wat je ervaringen zijn met deze manier van verwarmen. Had je het warm genoeg in je woning? Kon het verwarmingssysteem de gewenste temperatuur aanleveren? 

5

Evalueer het resultaat van deze test

Op basis van je ervaring kan je een beslissing nemen of deze manier van verwarmen voldoende warmte en comfort biedt voor jou. Is dat het geval? Dan is jouw woning waarschijnlijk geschikt om verwarmd te worden met een warmtepomp. Warmt je woning niet op via deze manier van verwarmen? Dan investeer je best eerst in andere energie-efficiente toepassingen alvorens op een warmtepomp over te stappen.

 

Is je woning nog niet klaar?

Zo maak ook jij jouw woning warmtepompklaar!

Stap 1: Isoleer

Als je woning niet klaar is voor een warmtepomp, dan is de eerste stap het onderhanden nemen van de isolatie van de woning. Zorg ervoor dat je dak, je buitenmuren en je vloer goed geïsoleerd is. 

Stap 2:  Afgiftesysteem op lage temperatuur

Is je woning voldoende geïsoleerd, dan is het
tijd om het afgiftesysteem van je verwarming aan te pakken. Zorg ervoor dat je afgiftesysteem een lagetemperatuurverwarming mogelijk maakt. Denk hierbij aan vloerverwarming, grote radiatoren of ventilato-convectoren.

Stap 3: Controleer je elektriciteitsaansluiting

Een warmtepomp vraagt een krachtige elektriciteitsaansluiting. Je warmtepompinstallateur kan aangeven hoe sterk je aansluiting dient te zijn. Is je aansluiting niet sterk genoeg, dan kan je aan je distributienetbeheerder een wijziging van je aansluiting aanvragen.

 

Hybride verwarming


Een hybride verwarmingssysteem combineert een gasketel met een warmtepomp. De warmtepomp voorziet dan voornamelijk in het verwarmen van je woning, maar wordt daarin bijgestaan door een gasketel. De gasketel springt bij wanneer het buiten te koud wordt en de warmtepomp aan efficiëntie verliest, of afhankelijk van de energieprijzen. Je verbruikt zo tot 70% minder gas.

In veel gevallen kan je ook je huidige ketel omvormen tot een hybride verwarming.


🍃 Tot -1 850 kg CO2


💰 Tot -70% gasverbruik


Condensatieketel


Ook met een nieuwe condensatieketel zet je een eerste stap in je persoonlijke energietransitie. Zo bespaar je tot wel 30% op je verbruik ten opzichte van je oude, vervuilende ketel. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet, want je spaart jaarlijks tot wel 1.000kg CO2 uit. Dit komt overeen met 5.000 km afleggen met een dieselwagen.

TIP: zorg ervoor dat je nieuwe condensatieketel hybrid-ready is, zo kan je hem later omvormen tot een hybride oplossing.


🍃 Tot -1 000 kg CO2


💰 Tot -30% gasverbruik


Warmtepompboiler


Is je ketel nog in orde, maar zoek je een energie-efficiente oplossing om je sanitair water te verwarmen en je zelfconsumptie van je zonne-energie te verhogen?

Dan is de warmtepompboiler de oplossing voor jou! Met een warmtepompboiler kan je je elektrische boiler vervangen, en bespaar je tot wel 66% op je energieverbruik voor je sanitair warm water. En als kers op de taart verbruik je jaarlijks 500kg CO2 minder uit.


🍃 Tot -500 kg CO2


💰 Tot -66% minder energie2


 

Regionale premies

Vlaanderen

In Vlaanderen geniet je een premie tot 1.080€ bij aankoop van een warmtepompboiler. Kies je voor een hybride verwarming, dan kan je premie oplopen tot 3.200€.

Meer weten

Brussel

De Brusselse overheid biedt premies tot 1.600€ wanneer je een warmtepompboiler installeert. Voor een hybride verwarming kan dit zelfs oplopen tot 5.000€.

 

Meer weten

Wallonië

In Wallonië kan je een premie aanvragen die oploopt tot 4.200€ bij installatie van een warmtepompboiler. Voor een hybride verwarming geniet je tot 6.000€. 

 

Meer weten

Wist je dat?

Nog tot eind 2024 is er een verlaagd BTW-tarief van 6% voor warmtepompen en warmtepompboilers, ook als je huis jonger is dan 10 jaar.

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD

Bij ENGIE kan je je condensatieketel, warmtepompboiler of warmtepomp ook financieren aan 0% JKP**

Eenmalige betaling

Je neemt geen financiering en betaalt zelf het volledige bedrag in één keer.
 

Gedeeltelijke financiering

Je financiert slechts een beperkt gedeelte (je kiest zelf hoeveel), en betaalt het overige bedrag in één keer

Volledige financiering

Je financiert het volledige bedrag van je nieuwe ketel, en betaalt op maandelijkse basis.

**Representatief voorbeeld : lening op afbetaling van 4.725,00€ terugbetaalbaar in 36 maandaflossingen van 131,25€ aan een Jaarlijks Kostenpercentage (JKP) van 0,00% (vaste actuariële debetrentevoet van 0,00%) hetzij een totaal terug te betalen bedrag van 4.725,00€. Contante prijs 4.725€. Voorwaarden geldig op 01/01/2024.1

1Lening op afbetaling. Voor een ontleend bedrag van minimum 200€. De wettelijke maximale terugbetalingstermijn is afhankelijk van het ontleende bedrag maar zal nooit minder zijn dan 12 maanden en nooit meer dan 60 maanden. Geen voordeel in geval van contante betaling. Voorstel voorbehouden aan particulieren. Onder voorbehoud van de aanvaarding van het dossier door de kredietgever: Beobank NV/SA, Koning Albert II-laan 2, 1000 Brussel, BTW BE 0401.517.147 RPR Brussel, IBAN: BE77 9545 4622 6142., Kredietbemiddelaar, Agent in een nevenfunctie: Electrabel nv, Simón Bolívarlaan 36, 1000 Brussel, BTW BE 0403.170.701 RPR Brussel, IBAN: BE46 0003 2544 8336.

Weet je niet welk verwarmingssysteem je
moet kiezen ?