Waarom een thuisgevoel je gelukkiger maakt

Onze woning heeft een grote impact op ons geluk. Hoe beter je je thuis voelt, hoe gelukkiger je in het leven staat. En dat geldt zeker nu we moeten zien te leven met een pandemie. Ontdek hoe je huis je de kracht kan geven om gelukkig te zijn!
Daphné C.
21/03/2022 |

Welk gevoel heb je thuis? Voel je je er veilig? Beschik je er over al het verwachte comfort? Ben je trots op je woning? Kan je ze echt inrichten zoals jij dat wilt? Het zijn stuk voor stuk vragen die misschien onschuldig of zelfs absurd lijken, maar niets is minder waar.

Volgens een Europees onderzoek dat werd uitgevoerd door het Happiness Research Institute en Kingfisher, ben je gelukkiger als je je goed voelt in je woning. 

Voor je geluksgevoel is je woning belangrijker dan je loon

Het rapport Good Home toont aan dat je woning de 2e belangrijkste factor is die bijdraagt tot ons geluk. Enkel onze geestelijke gezondheid (17%) scoort beter dan ons huis (15%), op de voet gevolgd door onze fysieke gezondheid (14%). Pas ver daarna komen ons inkomen (6%), ons werk (3%) en onze gezinssituatie (3%).

Maar waarom maakt onze woning ons zo gelukkig?

5 doorslaggevende factoren waardoor je je thuis gelukkig voelt

Nog altijd volgens diezelfde studie zijn er 5 elementen die deze emotionele relatie met onze thuisbasis (woning of appartement) verklaren.

1. De trots over je woning

Trots zijn op onze thuis is goed voor 44% van ons huiselijke geluk. Gelukkig koestert 64% dit gevoel over zijn of haar woning. Waar die trots vandaan komt? Van de sociale contacten met buren of vrienden die we bij ons thuis uitnodigen.

Decoratie speelt dan ook een belangrijke rol in dat gevoel van trots. Bijna drie vierde van de personen die het uitzicht van hun woning verbeteren, zijn fier op de plek waar ze wonen.

2. Het comfort in je woning

Voor heel wat mensen is hun woning een toevluchtsoord. Om een gevoel van geluk te creëren, moet onze woning dus comfortabel, goed geïsoleerd en gezellig zijn. Wil je je geluksgevoel vergroten? Lees dan deze 6 tips om meer licht in je huis te krijgen.

Een comfortabel huis is ook een opgeruimd huis. 20% van de ondervraagden zegt te weinig plaats te hebben … Een gevoel van ruimte is echter belangrijker dan het aantal vierkante meters. Probeer bijvoorbeeld onze 3 tips om een ruimer gevoel te creëren in je woning. Je kan dan ook je huis leegmaken en het minimalisme laten botvieren. Of jezelf zelfs ontpoppen tot de nieuwe Marie Kondo, de absolute opruimkoningin! Anderzijds kan je misschien ook gewoon gebruikmaken van deze 10 opruimtips … 

3. De veiligheid in je woning

Trots zijn op onze thuis is goed voor 44% van ons huiselijke geluk

Veiligheid dekt meerdere aspecten. Eerst en vooral de bescherming van de woning en haar bewoners uiteraard. Er bestaan vandaag slimme producten om je woning te beveiligen: slimme sloten, beveiligingscamera’s, rookmelders, … Daarnaast zijn er ook heel wat oplossingen om je woning te beveiligen tegen inbrekers.

Maar veiligheid draait ook om de duurzaamheid van je woning. Een goed geïsoleerd dak, een goed onderhouden verwarmingsketel om pannes te voorkomen, …

4. De controle over het huis

Onder controle verstaan we hier de keuzes die de woonplek beïnvloeden. Kan je er doen wat je wilt? Heb je hier budget voor? De mogelijkheid om je interieur te veranderen, zou 7x belangrijker zijn voor je geluk dan het feit dat je er al dan niet eigenaar van bent!

5. Je eigen identiteit in je woning doortrekken

63% van de ondervraagden vindt dat hun woning een verlengstuk is van hun identiteit. Hoe meer je die indruk hebt, hoe gelukkiger je bent. Denk daarbij aan zelfgekozen meubels, de kleur van de muren, de inrichting, …

Bijna vergeten: van een ruimte buiten genieten is ook een doorslaggevende factor die ons geluk beïnvloedt. En die hoeft zelfs niet groot te zijn!

We kunnen tot slot dit artikel niet anders afsluiten dan met de vraag: en jij? Ben jij gelukkig bij je thuis?