Diensten voor muziekstreaming in België: welke kiezen?

Er komen steeds meer muziekstreamingdiensten. Terwijl ze qua muziekcatalogus aan elkaar gewaagd zijn, onderscheiden ze zich van elkaar op diverse andere punten. Wij vergeleken de beschikbare diensten in België.
Daphné C.
01/04/2019 |

Van Deezer tot Spotify, zonder Amazon te vergeten … Het rijke muziekstreamingaanbod in ons land maakt kiezen niet gemakkelijk, vooral omdat de catalogus van de verschillende aanbieders vrijwel identiek is (40 tot 50 miljoen nummers). Om je te helpen de dienst te kiezen die voor jou persoonlijk het beste is, zetten we al hun plus- en minpunten op een rijtje en geven we elke dienst een score.

Apple Music, hot bij studenten

Apple heeft een hele tijd gewacht om zich op het domein van de online muziek te begeven. Ondertussen is het wel uitgegroeid tot de nr. 2 van de sector. Er bestaat geen gratis versie van Apple Music, wel een voordeliger abonnement voor studenten (4,99 €). De geluidskwaliteit is uitstekend (AAC 256 kbps) en het is leuk dat je muziek die je in de Apple-cloud hebt gekocht, kunt bewaren. Nog een pluspunt: de playlists die door muziekspecialisten worden samengesteld. Apple Music biedt ook themaradio’s (Beats 1 enz.), naast podcasts, interviews, uitzendingen en on demand videoclips. Sinds kort beschik je over gepersonaliseerde playlists (mix, ontdekkingen, vrienden) op basis van jouw voorkeuren. De app is beschikbaar op iPhone/iPad, CarPlay, Apple Watch, je pc en zelfs Android en Sonos. Ben je ENGIE-klant en gebruik je Apple Music nog niet? Dan kun je nu 5 maanden gratis naar Apple Music luisteren en op al je toestellen 50 miljoen nummers streamen of offline beluisteren, zonder enige verplichting! Dit aanbod is geldig tot 30 juni 2019.

Voordelen
> Playlists die door muziekspecialisten worden samengesteld
> De mogelijkheid om je mp3’s en muziek van iTunes te bewaren
> Een formule voor studenten

Nadelen
> De Android-app haalt niet het niveau van de iPhone
> Beats 1 is gratis, maar alleen als live uitzending

Prijs per maand: 4,99 €, 9,99 € of 14,99 € voor een gezinsabonnement (6 personen)

Score: 8,5/10

Spotify, de sectorleider

Voor de populariteit van Spotify is een goede reden: er bestaat een gratis versie van. Met een keerzijde: de geluidskwaliteit van die gratis versie is hoorbaar minder goed en je krijgt reclame te slikken.

Als je bereid bent om voor je abonnement – zonder reclame – te betalen, kan je muziek en playlists downloaden om ze offline te beluisteren. En je krijgt een hogere geluidskwaliteit (320 kbps). Er is een Spotify-app voor Windows, macOS, Linux, Android, iPhone en iPad van Apple en zelfs Windows Phone. De verbluffende algoritmes laten je zelf playlists samenstellen op basis van je voorkeuren en je luistergeschiedenis. Eén maand gratis uit te testen vóór je op de betaalformule overstapt.

Voordelen
> Dé universele muziekapp bij uitstek
> Compatibel met alle systemen, ook Sonos, het slimme draadloze audiosysteem voor de hele woning als je een Spotify Premium-account hebt.

Nadelen
> Om je eigen mp3-bestanden te bewaren heb je een pc nodig
> Er ontbreekt een versie met hifi-geluid

Prijs per maand: gratis versie; 2 betaalversies: 9,99 € of 14,99 € voor een gezinsabonnement (maximaal 5 personen)

Score: 9/10

YouTube Music

Sinds 29 augustus 2018 vervangt YouTube Music in België Google Play Music en dat kan muziekliefhebbers alleen maar tevreden stemmen. Want de muziekcatalogus die zij er aantreffen, is heel uitgebreid (op hetzelfde niveau als Spotify en Deezer) en zowel beschikbaar in freemium (dus gratis, maar met reclame) als tegen betaling. Je krijgt bovendien toegang tot YouTube-muziekclips, fragmenten van concerten en radioprogramma’s waar jouw artiesten aan meededen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de afspeellijsten per thema en voor een bepaalde sfeer. Een flink pluspunt is dat de stream niet onderbroken wordt als je surft op je smartphone.

Ook leuk is dat YouTube Music je elke ochtend een verse “offline mix” voorschotelt: 20 nummers die speciaal voor jouw smaak zijn uitgekozen en die je downloadt om in vliegtuigmodus te beluisteren.

Kortom, deze aanbieder moeten we zeker goed in het oog houden, al is de geluidskwaliteit niet zijn meest doorslaggevende argument (sommige concurrenten doen beter).

Voordelen
> Nummers zijn ook offline te beluisteren
> De muziekstream loopt gewoon door als je surft
> Toegang tot videoclips

Nadelen
> Weinig keuze uit nichegenres (onafhankelijke labels zijn slecht vertegenwoordigd)

Prijs per maand: gratis en 9,99 €/maand

Score: 9/10

Amazon Music Unlimited: bruikbaar zonder meer

In België heb je nog maar sinds enkele maanden toegang tot Amazon Music Unlimited, via de website Amazon.nl. Je probeert deze streamingdienst 30 dagen gratis uit en je hebt toegang tot 50 miljoen nummers, reclamevrij en zonder onderbrekingen. De Amazon-playlists zijn gewoon te beluisteren of te downloaden, sommige zijn door mensen samengesteld, andere door algoritmes. Ben je al geabonneerd op Amazon Prime? Dan betaal je per jaar 2 maanden minder. Deze streamingdienst heeft niets revolutionairs in huis, maar sluit naadloos aan bij het Amazon-universum. Uitstekende geluidskwaliteit, te vergelijken met Apple Music en Spotify.

Voordelen
> Goed geïntegreerd in het Amazon-universum (onder andere Prime)
> Zeer uitgebreide muziekcatalogus en je kunt je eigen mp3’s toevoegen

Nadelen
> Niet compatibel met Sonos, de Amazon-luidsprekers krijgen voorrang …
> Weinig ophefmakend en weinig verschillen met andere diensten

Prijs per maand: 9,99 €/maand

Score: 7/10

Deezer onderscheidt zich met hifigeluid

Het aanbod van deze Europese muziekstreamingdienst, die al heel lang in België beschikbaar is, verschilt weinig van Spotify. Er zit bijvoorbeeld ook een gratis versie in. Sinds eind 2017 biedt Deezer ook een hifiabonnement, met de geluidskwaliteit van een cd (FLAC-formaat). Dat is perfect voor slimme speakers zoals de Sonos One, die wij al eerder hebben getest, of andere draadloze wifi- of Bluetooth-speakers. Met een standaard koptelefoon hoor je echter nauwelijks een verschil … Deezer is compatibel met alle systemen, stereo-installaties en versterkers en biedt betaalabonnementen die gegarandeerd reclamevrij zijn.

Voordelen
> Hifigeluidskwaliteit
> Premium-abonnement waarmee je 20 € bespaart

Nadelen
> Kan niet uitpakken met een exclusief muziekaanbod, omdat de dienst internationaal minder sterk staat
> De app voor pc haalt niet het niveau van Spotify en iTunes

Prijs per maand: gratis, 9,99 €, 14,99 € (6 personen), 19,99 € (hifikwaliteit), 99,90 € (jaarabonnement)

Score: 8/10

Qobuz, streaming voor fijnproevers

Qobuz is in oorsprong een specialist in klassieke muziek, die vervolgens een benijdenswaardige reputatie heeft uitgebouwd met zijn streamingwebsite, waar je onder andere hogeresolutieformaten vindt. Je hebt de keuze uit standaard kwaliteit (mp3’s van 320 kbps) voor 9,99 €, hifikwaliteit (FLAC 16 bits-formaat) voor 19,99 € en formules voor puristen. Zo laat het Sublime-aanbod je voor 219,99 € per jaar muziek streamen in cd-kwaliteit, terwijl de nummers die je aankoopt geen mp3’s, maar Hi-Res-bestanden zijn. Voor 394,99 € per jaar biedt de Sublime+ versie je een nog hogere kwaliteit: FLAC 24-bit tot 192 kHz. Om van die buitengewone studiokwaliteit te genieten heb je natuurlijk wel een aangepaste stereo-installatie nodig, met de juiste versterker. Inzake mobiele apps en catalogus heeft Qobuz nog meer troeven uit te spelen, zoals Europese muziekredacteurs die gespecialiseerd zijn in klassieke muziek en jazz en cd-boekjes in pdf-formaat. Een aanbod voor fijnproevers!

Voordelen
> Catalogus met sterke Europese inslag
> Tips en besprekingen van specialisten (onder andere voor jazz en klassieke muziek)
> Compatibel met alle systemen en muziekinstallaties, waaronder Sonos

Nadelen
> Dure hifiversies, uitsluitend voor melomanen
> Hoogwaardige mobiele apps, maar je eigen mp3-bestanden toevoegen is niet mogelijk

Prijs per maand: 9,99 €, 19,99 €, 219,99 € en 394,99 €

Score: 8/10

Tidal verwent met een exclusief aanbod

Net zoals Qobuz moet Tidal het hebben van de geluidskwaliteit. Een extra pluspunt zijn de nummers die je nergens anders vindt. Daarvoor zorgt Jay-Z, de eigenaar van het platform, onder andere met de singles en albums van vrouwtjelief Beyonce … Videoclips ontbreken evenmin. Ook Tidal mikt op meerwaardezoekers met een oor voor kwaliteit, maar in een ander register dan Qobuz: elektronische muziek, dance, R&B en hiphop.

Voordelen
> Veel exclusieve muziek als je van R&B en hiphop houdt
> Uitzonderlijke geluidskwaliteit
> Mobiele apps van zeer hoge kwaliteit

Nadelen
> Je eigen muziek toevoegen is niet mogelijk
> Een minder uitgebreide catalogus, met minder aandacht voor klassieke muziek, jazz of oudere nummers

Prijs per maand: 9,99 € en 19,99 € voor toegang tot cd-kwaliteit.

Score: 8,5/10

Nu hoef je alleen nog maar te kiezen, op basis van je voorkeuren als muziekliefhebber …