En waarom niet zelf een vintage nachtlampje maken?

Bij deze een heel eenvoudige tutorial om zelf je lampje te maken. Knutselliefhebbers en doe-het-zelvers kunnen hun hartje alvast ophalen. Een originele manier om je interieur te personaliseren.
Daphné C.
29/03/2019 |

Deze vintage hanglamp biedt 2 voordelen:

> ze biedt een extra lichtpunt
> de lamp vormt echt een decoratief element wanneer ze gedoofd is

Het centrale element van de lamp is een zichtbaar, stoffen elektriciteitssnoer. Deze zijn te verkrijgen in alle kleuren; wij kozen voor de zwart-witte draad met motief en stekker. Samen met een messing of keramieken lampvoet wordt de lamp een verlichtingsarmatuur die je boven een nachtkastje monteert. Dit is een systeem dat eenvoudig uit te voeren is en er zeer design uitziet.

Opgelet: vermijd plastic lampvoeten want die doen afbreuk aan de stijl die we voor ogen hebben. Ga ook voor een ledlamp, waarmee je je energieverbruik beter onder controle kunt houden.

Welk materiaal heb je nodig?


Haal het volgende uit je gereedschapskoffer:

> Een kniptang
> Een kleine schroevendraaier
> Een draadstriptang
> Sterke lijm (of een boormachine met schroeven en pluggen)
> Kabelclips

In de doe-het-zelf-zaak koop je:

> Een stoffen elektrische kabel van 3 meter
> Een design en decoratieve ledlamp met draad
> Een lampvoet (aangepast aan je gloeilamp)
> Een stekker, indien niet voorzien aan de kabel
> Een lichtschakelaar
> Een houten of metalen haak (30 cm)

Handleiding

1. Monteren van de elementen

Voor de installatie van je lampvoet: schroef de lampvoet los, strip de draden van de kabel (hier een bruine en blauwe draad) en steek ze in de voorziene openingen. Gebruik een kleine schroevendraaier. Sluit de lampvoet en draai de gloeilamp in.

Doe hetzelfde voor de stekker als die nog niet voorzien is aan de kabel. Ten slotte kan je een lichtschakelaar op de gewenste plek plaatsen door de kabel door te knippen, de draden te strippen en ze weer te bevestigen.

2. De haak op de muur bevestigen

Wij gaven de voorkeur aan een houten haak (30 cm lang) om de harde zwarte, witte en messingkleuren te verzachten. Niets weerhoudt je ervan om te kiezen voor een metalen haak. Zo creëer je een meer industrieel effect.

Neem de afmetingen op en zet een merkteken boven het midden van je nachttafel. Indien je muur het toestaat, bevestig de haak dan door gaatjes te boren en pluggen te gebruiken. Ben je niet zo handig, gebruik dan een speciale lijm (deze methode vereist een droogtijd van 48 uur, maar vermijdt wel boorwerken). Deze methode hebben wij ook toegepast.

3. Afwerken en verlichten

Je bent bijna klaar. Je moet alleen de kabel nog rond de haak draaien door de hoogte van de hanger te kiezen. Draai de lamp eerst uit om gemakkelijker te kunnen manoeuvreren en te vermijden dat je de lamp breekt! Als de kabel op zijn plaats zit, bevestig hem dan aan de onderkant van de muur met kleine kabelclips om hem goed vast te maken.

Schroef de gloeilamp vast, steek de stekker in het stopcontact en je design nachtlampje is klaar!