De slimme speaker Google Nest Mini uitgetest

De spraakluidspreker Google Home wordt Google Nest. Er is nu een Belgische variant (Frans en Vlaams) van de spraakassistent die ten dienste staat van het hele gezin. Wij hebben de Google Nest Mini voor jou uitgetest en dit zijn onze bevindingen.
Daphné C.
30/11/2019 |

Het was even wachten voor Google Home neerstreek in België. Voordeel is wel dat de spraakassistent van Google waarmee de luidspreker is uitgerust, van zijn beginnersfouten geleerd heeft en ondertussen verbeterd is. De meer mature versie werd eind 2018 bij ons gedropt en ondergaat vandaag een heuse evolutie. De slimme luidspreker is immers aan zijn 2e generatie toe en verandert voor de gelegenheid ook van naam: voortaan is het Google Nest. De Google-assistent is bovendien voor het eerst beschikbaar in een Belgische versie.

Wat is Google Nest Mini?

Google Nest Mini (maar ook Google Home en Google Nest Hub, zie hieronder) is een slimme speaker met spraakbesturing die werkt op basis van de spraakassistent van Google. Hij is uitgerust met een luidspreker en 2 microfoons. En die worden geactiveerd zodra je “Oké Google” of “Zeg Google” zegt. Net als op je smartphone dus. Hetzelfde geldt voor de twee andere modellen die beschikbaar zijn in België: Google Home en Google Nest Hub.

Hoe werkt Google Nest?

Met wifi en dus zonder kabel die je met je modem of router moet verbinden. Het toestel reageert op een reeks commando’s, die voornamelijk in 3 types kunnen worden onderverdeeld:

> vragen die gesteld worden aan de geïntegreerde zoekmotor (opzoekingen op het internet, weerbericht, Wikipedia-info, …)

> het afspelen van audioprogramma’s afkomstig van streaming muziekdiensten (YouTube Music, TuneIn, Spotify, Deezer, …) en andere producenten van inhoud (radio’s, podcasts)

> communicatie met slimme producten of domotica, van de slimme thermostaat tot de Philips Hue-lampen en de Chromecast-sleutel (om een YouTube-filmpje af te spelen op de tv in de woonkamer bijvoorbeeld)of je Google Nest Hello-deurbel.

De Google Nest-assistent kan ook proactief te werk gaan. Omdat hij aan je agenda gekoppeld is, kan hij je bijvoorbeeld waarschuwen wanneer het tijd is om naar een afspraak te vertrekken in functie van het verkeer onderweg.

 

Google Nest Mini, Google Home en Google Nest Hub

 

De luidspreker van Google bestaat in verschillende modellen, waarvan er 3 verkrijgbaar zijn in België: Google Home, Google Nest Mini en Google Nest Hub. De 3 luidsprekers krijgen ook een spraakbesturing mee en de befaamde Google Assistant. Het verschil tussen de drie? Het design, de prijs, de geluidskwaliteit en het scherm voor de Google Nest Hub.

Het moet gezegd: de assistent van Google legde een bijna foutloos parcours af!

Op zich is er namelijk geen enkel verschil tussen de software van de Google Nest Hub (99€ op 50five.be), Google Home (79€ op 50five.be) en die van de Nest Mini (59 € op 50five.be). Je kan hen dezelfde vragen stellen en ze gebruiken voor dezelfde functies. Naast het scherm, verschillen enkel het geluidsniveau (vermogen, kwaliteit, volume, scherpte) en de gevoeligheid voor je stem. De kwaliteit van de Mini is veel beperkter (niks voor melomanen dus): een enkele luidspreker met een begrensd volume, maar wel met krachtigere lage tonen dan het model van 2018.

En wij, wij hebben de Google Nest Mini uitgetest.

Google Nest Mini: de test

Het design

De Google Nest Mini is 4,2 cm hoog (ten opzichte van 14 cm voor de Google Home). Het is een vrij strak toestel dat in alle discretie in een modern interieur past. Het bovenste deel bestaat uit een aanraakoppervlak waarmee het systeem geactiveerd kan worden of waarmee je het geluidsvolume kan regelen.

De taal

Sinds november 2019 kan je de assistent van Google aanspreken in het Frans en in het Vlaams. De Google-assistent werd afgestemd op België, en dat zowel voor Franstaligen als voor Nederlandstaligen.

Wat kan je Google Assistant vragen?

We hebben Google Assistant een reeks vragen gesteld van op ongeveer 5 meter afstand in een omgeving gaande van 35 tot 50 dB. De stemontvangst is vrij goed, zelfs als je achteraan in de kamer staat. Bij veel geroezemoes moet je je vraag soms wel twee keer herhalen.

Wij hebben met succes de volgende commando’s uitgetest:

– Hoe lang doe ik erover om naar Antwerpen te gaan?
– Hoe warm wordt het dit weekend in Brussel?
– Welke afspraken staan er vandaag op mijn planning?
– Kan je melk en bioappelen toevoegen aan mijn boodschappenlijst?
– Kan je de playlist ‘Winter 2019’ afspelen op Spotify? (daarna “Stop de muziek”)
– Ik zou graag hebben dat je de temperatuur thuis verlaagt tot 18 °C.
– Speel de reeks You af op de tv via Netflix.
– Is er bij mij in de buurt een apotheek open?

En het moet gezegd, de assistent van Google legde een bijna foutloos parcours af. Hij antwoordde correct op al onze vragen. Wanneer de assistent van Google praat, is het echter wel moeilijk om hem te onderbreken. Hij begrijpt vaak je antwoord niet en stelt je de vraag opnieuw.

Muziek

Bij het afspelen van muziek op de luidspreker kan je rekenen op de nodige kwaliteit: de geluidsweergave is vrij aangenaam en warm. Het kwaliteitsniveau van de slimme luidspreker Sonos wordt uiteraard niet geëvenaard (zelfs niet die van het model Play:1).

Houd er daarom rekening mee dat het een spraakassistent is en geen volwaardige muziekspeaker. Is de geluidskwaliteit echt een struikelblok, ga dan liever voor een Sonos-luidspreker. Zeker omdat die de komende maanden de Amazon-assistent Alexa en kort daarna ook Google Assistant zal voorstellen in België.

Is de speaker echt slim?

De Google Assistant-software evolueert voortdurend, net als de browser Chrome of de Chromecast zeg maar. Zelf hoef je daar helemaal niets voor te doen. Hij verbetert zichzelf mettertijd zonder enige interventie. De upgrades gebeuren onzichtbaar, maar wel heel vaak. Google Assitant configureert zich via de applicatie Google Home die beschikbaar is op Android (uiteraard), maar ook op iPhone en iPad.

Het toestel herkent vrij snel verschillende stemmen. Dat wil ook zeggen dat hij verschillende antwoorden kan geven in functie van de leden van je gezin! Ook met Alexa van Amazon kan dat. De HomePod van Apple daarentegen (eind 2019 nog steeds niet officieel beschikbaar in België) kost meer, maar is beperkt tot één stem (en is niet beschikbaar op Android). Nochtans is deze functie, hoe eenvoudig ze ook lijkt, heel erg handig. Zo kan de assistent naargelang van de stem van een bepaald gezinslid, de inhoud en de voorkeuren aanpassen van applicaties zoals Netflix.

Google Nest Mini: ons verdict

De pluspunten van Google Nest Mini
– Het universum van Google en informatie steeds binnen stembereik
– Tal van functies die mettertijd evolueren
– Voor het eerst afgestemd op België (Frans en Vlaams)
– De mogelijkheid om hem met meerdere personen te gebruiken

De minpunten van Google Nest Mini
– Een geluidskwaliteit die beter kon, maar toch aanvaardbaar is
– Wanneer de luidspreker praat, heeft hij het moeilijk om je te verstaan
– Je moet beschikken over een Google-account en de bijbehorende diensten om de functies ten volle te kunnen benutten (agenda, e-mail, Google Maps, zoekgeschiedenis)

Eindscore: 8/10

Prijs: 59€