Wonen we binnenkort allemaal comfortabeler én duurzamer? Ontdek 4 slimme trends

Wie wil er niet comfortabeler en onafhankelijker wonen, met minimaal energieverbruik? Technologische ontwikkelingen brengen het huis van de toekomst snel dichterbij. Alles is er bedacht om ons leven eenvoudiger te maken en de planeet te ontzien.
Suzanne
Suzanne M.
09/04/2024 |
Hoe zal het slimme huis van de toekomst eruitzien?

Kwart over zeven ’s ochtends: volgens je slimme matras is dit het ideale moment om je te wekken. Ze doet dat met gedempt licht en een zacht muziekje. In de badkamer is het al aangenaam warm en de douche verwent je met je favoriete watertemperatuur. Even later staat er in de keuken een heerlijk kopje koffie voor je klaar. Terwijl je geniet, leest je slimme speaker je afspraken voor. Een scène uit een sciencefictionfilm? Verre toekomstmuziek? Eerder een voorbeeld van wat er nu of heel binnenkort mogelijk is met domotica!

Wat is domotica eigenlijk?

Domotica is een verzamelwoord voor een reeks technieken en technologieën die je huis onafhankelijker en slimmer maken. Echt nieuw is het begrip in feite niet. Eind jaren 70 bedacht ingenieur Pierre Sarda al zijn “huis van het jaar 2000” in … Brussel! Hij liet in die woning allerlei elementen (licht, temperatuur, telefoon, enz.) aansturen door een computer. Heel revolutionair voor die tijd. De domotica van nu wil eigenlijk hetzelfde bereiken, maar de technologie is er ondertussen zo sterk op vooruitgegaan, dat het huis van de toekomst echt in ons bereik komt. De ingrediënten zijn immers beschikbaar: allerlei slimme toestellen, ultrasnel internet en artificiële intelligentie. Sciencefictionliefhebbers worden binnenkort op hun wenken bediend. En je hebt er niet eens een nieuwbouw voor nodig!

domotica_comfort_duurzaam_zonnepanelen_slimme_thermostaat_slimme_woning_licht_adaptatieve_led_slimme_elektrische_toestellen_hernieuwbare_energie_onafhankelijk_huis_energiebejheer_habitat_toekomst_artificiële_intelligentie_ecologisch_huis_milieuvriendelijk_domotica_technologie_zonne-energie_smart_home

Het slimme huis, toonbeeld van comfort en duurzaamheid

Misschien is jouw woning zelfs al uitgerust met een slimme thermostaat of automatische rolluiken en gebruik je een spraakassistent. Toch is het nog enkele jaren wachten op de echte doorbraak. Daarvoor moeten die waardevolle bouwstenen van het huis van de toekomst onderling compatibel en met elkaar verbonden zijn en moet je ze centraal aansturen, bijvoorbeeld met je smartphone. Ons leven zal dan in één klap eenvoudiger, praktischer en efficiënter worden. We zullen anders gaan consumeren en vooral twee voordelen genieten:

  • Duurzamer wonen: de technologie zal ons helpen om (automatisch) minder water en elektriciteit te verbruiken, onze woning beter te verwarmen, enz. Gedaan met energie of grondstoffen te verspillen dus, terwijl onze levenskwaliteit verbetert dankzij slim centraal beheer.
  • Comfortabeler wonen: domotica maakt ons dagelijks leven eenvoudiger door ons heel wat taken en verplichtingen uit handen te nemen. Waarom zou je bijvoorbeeld nog gaan winkelen? In de toekomst houdt je koelkast je voorraden in het oog, maakt een lijstje van dingen die ontbreken en bestelt die zelf rechtstreeks online. Knap, toch?

De volgende 4 trends zullen onze woningen de toekomst binnenloodsen. Misschien sneller dan we nu denken!

1. Grotere onafhankelijkheid dankzij zonne-energie

Wie zonnepanelen installeert, doet nu al een slimme investering om zijn woning toekomstbestendig te maken. Om te beginnen leveren ze je groene, hernieuwbare en “gratis” energie. Bovendien zet je met een installatie met zonnepanelen en een thuisbatterij een flinke stap in de richting van energieonafhankelijkheid. De technologie zal de komende jaren ongetwijfeld blijven evolueren en er zitten zeker nog heel wat innovaties in de pijplijn.

domotica_comfort_duurzaam_zonnepanelen_slimme_thermostaat_slimme_woning_licht_adaptatieve_led_slimme_elektrische_toestellen_hernieuwbare_energie_onafhankelijk_huis_energiebejheer_habitat_toekomst_artificiële_intelligentie_ecologisch_huis_milieuvriendelijk_domotica_technologie_zonne

Een mooi voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen met sensoren. Ze passen hun positie voortdurend aan de lichtinval en de weersomstandigheden aan om een hoger rendement te halen. Een andere uitvinding zijn fotovoltaïsche ramen met ruiten die het invallende licht in elektrische stroom omzetten.

2. Voorspellende thermostaat voor maximaal comfort

Onze verwarming vraagt veel energie. Daar valt dus ook veel milieuwinst te halen, denken de onderzoekers. Ze ontwikkelen verwarmingssystemen die steeds efficiënter en flexibeler worden, met de thermostaat als centraal sturend element. Er bestaan nu al slimme modellen die je programmeert – zelfs met je smartphone – om rekening te houden met je gewoonten. Nog even en de thermostaat wordt een echte persoonlijke assistent die spontaan rekening houdt met je voorkeuren, inzicht heeft in je manier van leven en je dagelijkse tijdsindeling en zelfs weet hoe koud het de volgende nacht zal zijn.

domotica_comfort_duurzaam_zonnepanelen_slimme_thermostaat_slimme_woning_licht_adaptatieve_led_slimme_elektrische_toestellen_hernieuwbare_energie_onafhankelijk_huis_energiebejheer_habitat_toekomst_artificiële_intelligentie_ecologisch_huis_milieuvriendelijk_domotica_technologie_zonne

Zo’n slimme thermostaat weet ook wanneer je wakker wordt en zorgt op het juiste moment van de dag voor de ideale temperatuur in elke kamer. Dat is natuurlijk gunstig voor je energieverbruik. Hij kan zelfs nog meer: voelen of er mensen in huis aanwezig zijn en beslissen om de verwarming al dan niet in te schakelen. De thermostaat van de toekomst zal dankzij zijn sensoren zelfs weten of er ergens een raam openstaat en of de zon door de ramen naar binnen schijnt. Zo combineert hij zuinigheid met optimaal comfort.

3. Bioadaptatieve verlichting verhoogt ons welzijn

Je weet natuurlijk dat ledlampen een prima idee zijn om je woning te verlichten. Omdat alles altijd beter kan, is onze verlichting binnenkort niet alleen milieuvriendelijk en voordelig, maar ook dynamisch. De slimme ledlampen van morgen zullen zich immers automatisch aanpassen aan hun omgeving, aan je activiteiten en zelfs je humeur. Ze houden rekening met het beschikbare daglicht (dat ze regelen met automatische, flexibele rolluiken) om de lichtsterkte en de kleurtemperatuur van de verlichting in je woning aan te passen. Zo creëren ze een behaaglijke sfeer, voorkomen ze vermoeide ogen en helpen ze je om beter te slapen. Natuurlijk kan je ook zelf de verlichting centraal aansturen en kamer per kamer volgens jouw wensen instellen.

domotica_comfort_duurzaam_zonnepanelen_slimme_thermostaat_slimme_woning_licht_adaptatieve_led_slimme_elektrische_toestellen_hernieuwbare_energie_onafhankelijk_huis_energiebejheer_habitat_toekomst_artificiële_intelligentie_ecologisch_huis_milieuvriendelijk_domotica_technologie_zonne

4. Slimme huishoudtoestellen maken het ons makkelijk

Stel je voor dat je koelkast zorgvuldig bijhoudt welke voedingsmiddelen erin zitten en tot wanneer die bruikbaar zijn. Of dat ze je vertelt welke groenten je eerst moet gebruiken. En zelfs automatisch je boodschappen online bestelt! Op zo’n koelkast is het nog even wachten, maar toch niet zo lang meer, als we zien wat sommige recente modellen al kunnen. Ook andere elektrische huishoudtoestellen worden slimmer. Wat vind je van een oven die je recepten voorschotelt, een zelfstandige stofzuiger, een wasmachine die geen water en wasmiddel meer nodig heeft of een robot met artificiële intelligentie die je helpt met allerlei huishoudelijke karweitjes? Je leven wordt een stuk makkelijker en bovendien zijn al die nieuwe toestellen energiezuiniger, duurzamer en eenvoudiger te onderhouden en te herstellen.

Domotica grijpt dus in op elk onderdeel van je woning: van een beveiligingssysteem 4.0 tot een slimme tuin die ook van je balkon of terras een productieve groenzone maakt. Er is zelfs een wc van de toekomst (die in real time analyses uitvoert) en een slimme matras, die je slaap monitort. Een nieuwbouw is voor al dit moois zelfs niet echt nodig: ook in een bestaande woning kan heel veel.