Sport voor iedereen: ENGIE ondersteunt G-sport

Al ruim 20 jaar is inclusiviteit bevorderen een prioriteit voor ENGIE, meer bepaald via sport. ENGIE steunt het Belgian Paralympic Committee en stimuleert atleten om hun dromen waar te maken!
Suzanne M.
10/06/2024 |

Achter elke para-atleet, achter elke overwinning of nederlaag schuilen verhalen van sporters die hun dromen najagen, zichzelf overtreffen en uitzonderlijke sportcarrières uitbouwen. Al deze atleten met een handicap belichamen inclusiviteit en diversiteit.  

In samenwerking met het Belgian Paralympic Committee (BPC) zet ENGIE zich al meer dan 20 jaar in voor een inclusieve samenleving. We richten ons daarbij vooral op jongeren met een passie voor sport. Zeker bij personen met een handicap is de sport immers een fantastische hefboom om te laten zien hoeveel talent je in huis hebt, je grenzen te verleggen, dromen waar te maken, jezelf te ontwikkelen en waarden als volharding, respect en inclusie te delen. Precies deze waarden liggen ENGIE na aan het hart! 

Hoe bevordert ENGIE inclusie via de sport?

Voor ENGIE is inclusie via de sport veel meer dan een slogan. Dat bewijzen we al jarenlang met onze inzet voor sporters met een handicap. In de praktijk steunen we bijvoorbeeld de activiteiten van de voornaamste G-sportorganisaties: federaal is dit het Belgian Paralympic Committee, in het noorden van het land G-sport Vlaanderen en bij de Franstaligen de Ligue Handisport Francophone.  

We geven graag twee voorbeelden:

Inclusieve estafette in het Koning Boudewijnstadion neemt obstakels weg

In de zomer van 2023 hebben we met de Allianz Memorial Van Damme onze schouders gezet onder een unieke, inclusieve sportnamiddag voor atleten met of zonder handicap. Voor de allereerste keer vond in België een volledig gemengde estafetteloop plaats, waarin atleten met een fysieke handicap het opnamen tegen atleten zonder handicap! Ook sportlegenden als Kim Gevaert en Peter Genyn waren aanwezig.

Urban Youth Games als opwarmer voor de Spelen in Parijs

Een van de centrale waarden in de missie van de Stichting ENGIE is de inclusie en zelfontplooiing van jongeren via de sport, ongeacht hun afkomst, levensloop of eventuele handicap. Daarom steunen we de Urban Youth Games, die jongeren de kans geeft om de magie van de Olympische waarden te beleven. Dit jaar is het de beurt aan 1000 Belgische en 1000 Franse jongeren om in Seine-Saint-Denis dit ongelooflijke avontuur te beleven.

Al 12 'ENGIE Talent of the Year' laureaten

Sinds 2012 beloont ENGIE met de “ENGIE Talent of the Year” trofee, uitgereikt door het Belgisch Paralympisch Comitee, veelbelovende Paralympische jonge sporters die uitzonderlijke prestaties neerzetten. Zo inspireren ze de nieuwe generaties, want sommigen onder hen zullen uitgroeien tot atleten van wereldklasse! 

In 2020 bracht dit jaarlijkse evenement het indrukwekkende talent van Tatyana Lebrun aan het licht. Deze jonge zwemster uit Sankt Vith is geboren met het syndroom van Larsen (een erfelijke ziekte die het beenderstelsel en de gewrichten aantast). Door haar buitengewoon parcours is ze een bron van inspiratie voor ons allemaal. Toen ze wegens haar afwijkende schoolslagstijl (door haar handicap) uitgesloten werd uit de “valide” sport, was ze vastbesloten om uit te blinken in de paralympische sport. Sindsdien wint ze de ene na de andere medaille! Ontdek hier haar portret

Maak kennis met de vorige laureaten van de “ENGIE Talent of the Year” trofee. Klik hier

ENGIE actief op alle tereinnen

We zetten ons op verschillende manieren in voor een inclusieve samenleving via de sport. In 2022 vond er bijvoorbeeld een actie plaats ten voordele van 64 jonge vluchtelingen. In samenwerking met de Allianz Memorial Van Damme hebben we een aantal obstakels voor meer inclusiviteit uit de weg geruimd met een initiatiesessie atletiek voor deze jongeren, die werden opgevangen door verenigingen met een maatschappelijk doel. Het was een unieke gelegenheid om “sport voor iedereen toegankelijk te maken” en de jongeren de kans te bieden om kennis te maken met allerlei sportdisciplines. Ze kregen daarbij steun van de Belgische Olympische kampioene Kim Gevaert.

Ook dit jaar zal de Allianz Memorial Van Damme, die plaatsvindt op vrijdag 13 en zaterdag 14 september in het Koning Boudewijnstadion, een hoogtepunt op de sportkalender zijn en een ongelooflijke inspiratiebron voor alle jonge en minder jonge sporters, al dan niet met een handicap. ENGIE zal er natuurlijk bij zijn. En jij, wil jij ook onze atleten komen aanmoedigen? Reserveer dan meteen je plaatsen op de website van het evenement.