6 tips om meer licht in huis te krijgen

In een woning is het nooit te licht of te zonnig. Natuurlijke verlichting is bovendien … gratis! Maar hoe haal je zoveel mogelijk zonlicht in huis? Wij zetten alle tips op een rijtje.
Daphné C.
05/04/2022 |

Mensen hebben licht nodig – het verbetert zelfs ons humeur. Een maximale dosis natuurlijk licht is dus in elk seizoen een aanrader. Ook in huis! Om zoveel mogelijk vitamine D aan te maken, ook als we binnen blijven, en onze woonkamer aangenaam helder te maken, is er echt niet zoveel nodig …

1. Geef je muren en plafonds een andere kleur

Was je toch al van plan je interieur op te frissen? Dat komt dan goed uit. Het ligt voor de hand dat wit een kamer helderder maakt, maar ook beige en parelgrijs weerkaatsen perfect het licht dat door de ramen valt. En meteen ziet de kamer er ook een stuk groter uit. Vermijd sterk glanzende verf voor de muren, geef eerder de voorkeur aan mat. Anders zou je wel eens verblind kunnen worden ☺. Maar het plafond kan niet wit en glanzend genoeg zijn!

Al je muren wit of grijs schilderen hoeft nu ook weer niet. Voeg gerust een accentkleur toe. In combinatie met wit is het verstandig om voor een koude kleur te kiezen. Door bijvoorbeeld slim te spelen met wit en blauw creëer je een ruimer gevoel en breng je maximaal licht in je woning.

2. Koop enkele spiegels

Spiegels hebben magische eigenschappen: ze brengen licht in een kamer, zeker als die eerder klein is en geen grote ramen heeft. Spiegels weerkaatsen immers het buitenlicht dat erop valt en verspreiden het door de ruimte. Kijk dus zeker niet op een spiegel meer of minder en plaats ze tegenover of in de buurt van vensters.

3. Investeer in een lichtreflector

Een volledig vlak aluminium paneel met sterk reflecterende en waterafstotende bekleding die werkt als een spiegel, maar dan nog krachtiger: de lichtreflector. Hij is verstelbaar, voorzien van magneten en gemakkelijk te bevestigen bij een venster en balkon- of terrasdeur. Hij verbetert zelfs de lichtinval als het bewolkt of regenachtig is en brengt meer warmte in huis. Met zo’n reflector kan de verlichting in huis langer uit blijven.

4. Zet de ramen open

Het lijkt een kwestie van gezond verstand, maartoch laten wij onze vensters nog te vaak dicht. Laat dus de (eerste) zonnestralen ongehinderd binnenstromen door de open ramen. Bovendien verlucht je zo je hele woning en verbeter je de luchtkwaliteit in huis. Er zijn nogal wat redenen waarom je je zorgen moet maken over die luchtkwaliteit. Wist je dat de lucht in huis vaak 5 keer meer vervuild is dan de buitenlucht? 

5. Richt de kamers anders in

Is een raam op het noorden gericht? En een ander raam op het zuiden? Hou er rekening mee bij de opstelling van je meubels, zodat zonnestralen alle kansen krijgen om door te dringen in je interieur. Zet geen meubels of voorwerpen (zetels, planten, …) voor je ramen als ze het zonlicht zouden kunnen blokkeren. Snoei ook de bomen die met hun hoge kruin de zon van je ramen zouden kunnen weghouden.

Als je je vensters vervangt, kies dan ramen die zo smal mogelijk zijn, zodat de ruitoppervlakte maximaal is. Lees bovendien deze 5 criteria om de juiste keuze te maken voor je nieuwe ramen.

6. Reinig de ruiten en was de gordijnen

Het glas in de ramen dient om licht in onze woning binnen te laten. Dus mag vuil de zonnestralen niet tegenhouden! Ga je niet graag met spons, zeemvel en wissertje aan de slag? Dat hoeft ook niet, want er zijn tegenwoordig veel handige toestellen, zoals elektrische ruitenreinigers, om je ruiten heel gemakkelijk onberispelijk schoon en glashelder te maken.

Was ook regelmatig de gordijnen om ze stofvrij en mooi transparant te houden.