Speelt de watertemperatuur een rol in het verbruik van je wasmachine?

Verbruiken je afwas- en wasmachine meer in de winter dan in de zomer? Speelt de temperatuur van het leidingwater een rol in het energieverbruik van die toestellen? Dankzij boxx, de slimme thermostaat, hebben we dat kunnen meten.
Sébastien V.
11/02/2020 |

De temperatuur van het leidingwater blijft niet het hele jaar door gelijk. En dat kan onverwachte gevolgen hebben voor je energieverbruik.

Waarom schommelt de temperatuur van het leidingwater?

Het koude water dat uit onze kraan komt, is in de zomer warmer dan in de winter. Dat heeft 2 redenen:

In de winter is de gemiddelde temperatuur van het leidingwater 11 °C, in de zomer 16 °C.

> de omgevingstemperatuur

> de temperatuur van de leidingen

Hoe koud is het koude water uit de kraan ? Drinkwater ligt in de winter gemiddeld rond 10-11 °C. Als de zon schijnt, kan dat nog 1 of 2 graden warmer worden. In de zomer kan dat oplopen tot 15 tot 21 °C. Maar de gemiddelde temperatuur ligt rond de 16 °C.

Speelt de watertemperatuur een rol in je energieverbruik?

Wij wilden weten of de temperatuur van het leidingwater een rol speelt in het energieverbruik van je afwas- en wasmachine. Twee toestellen die behoren tot de zogenaamde energieverslinders van je huis.

Daarvoor analyseerden we de gebruikersgegevens van de slimme technologie boxx. En het resultaat is behoorlijk verrassend, zoals je kunt zien in onze infografie. Voor iedere wasbeurt verbruikt de afwasmachine 20% meer stroom in de winter en de wasmachine 10%!

Hoe beperk je dat extra energieverbruik in de winter?

Als je de impact van de watertemperatuur op je energieverbruik wil verkleinen, raden we je aan om onze 6 tips om je wasmachine beter te gebruiken te lezen en deze 5 slimme tips om het verbruik van je afwasmachine te verminderen te volgen.

 

Heb je boxx? Dan kun je met de Verspillingschecker in de boxx-app nagaan of je afwas- en wasmachine energiezuinige toestellen zijn. En voor wie nog een stapje verder wil gaan, leggen we hier uit hoe je je water- en energieverbruik kunt opvolgen.