7 nutteloze kosten in het gezinsbudget

Een kleine kost hier, een kleine kost daar, maar als je al je nutteloze uitgaven optelt, kom je uit op een verrassend hoge som. We stelden een top 7 op van nutteloze kosten en leggen uit hoe je ze vermijdt of vermindert.
Sébastien V.
21/11/2018 |

Belgische gezinnen geven gemiddeld 34 167 euro per jaar uit (becijferd door de FOD Economie in 2016). Ongeveer 30% daarvan gaat naar huisvesting, 5% naar energie en 13,5% naar voeding. Maar sommige uitgavenposten zijn op z’n minst twijfelachtig te noemen en kunnen het gezinsbudget zonder enige reden ondermijnen. We bekijken ze samen en vertellen je hoe je ze vermijdt.

1. Water in flessen

In 2016 waren Belgen de 3e grootste verbruikers van water in flessen van Europa! Gemiddeld consumeren we 129,5 liter per persoon, zegt de VIWF, de federatie van waters en frisdranken. Dat is 15% meer dan 5 jaar daarvoor. Water in flessen kost nochtans 200 keer meer dan water van de kraan, berekende Test-Aankoop. Draai dus je kraan gerust een extra keertje open in plaats van naar de supermarkt te rijden. En een eerste stap om als gezin zonder afval te leven.

2. Sluipverbruik

Wanneer jij slaapt, blijft je huis wakker. Massa’s toestellen blijven in stand-by staan! 15 tot 50 toestellen worden zelfs nooit helemaal uitgeschakeld. Gevolg: de afgelopen 10 jaar steeg het sluipverbruik met maar liefst 30%. En dat betekent in sommige gevallen een (nutteloze) hap van tot 18% uit het gezinsbudget. Wij geven je 4 manieren om je sluipverbruik op te sporen. En we leggen je uit hoe je de grootste energieverslinders bij je thuis ontmaskert en je onze planeet een plezier doet.

3. Geld afhalen in een andere bank dan de jouwe

Veel mensen weten het niet, maar sommige banken rekenen voor bepaalde rekeningen kosten aan als je geld afhaalt aan de geldautomaat bij een andere bank in plaats van bij een automaat in hun eigen kantoor. Niet alleen in het buitenland, maar ook in België! Dat bedrag kan oplopen tot 0,50 € per transactie. Het loont dus zeker de moeite om enkele stappen verder te zetten naar je eigen bankkantoor. En om inlichtingen in te winnen bij je bank.

4. Laattijdige betalingen

Facturen vergeten te betalen kost handenvol geld. 20 euro hier, 50 euro daar, gewoon uit vergetelheid. Sinds 1 juli 2018 mag een eerste herinnering niet meer in rekening worden gebracht, maar let op: dat geldt enkel voor je telecomfacturen! Minister van Economie Kris Peeters overweegt om die maatregel uit te breiden naar andere sectoren (gas, elektriciteit, ziekenhuizen), maar zover is het nog niet! Momenteel worden de wetsvoorstellen bestudeerd. Onze goede raad: betaal je facturen zodra je ze in de bus krijgt, bijvoorbeeld met een memodatum om te controleren wanneer het geld van je rekening gaat, of zet een terugkerende herinnering in de agenda van je smartphone. Of kies voor een domiciliëring.

5. Een lekkende kraan of een lekkend toilet

Een lekkende kraan kost je algauw 20 € per jaar. Bij een lekkend toilet kan dat zelfs oplopen tot 750 € per jaar! Dergelijke herstellingen mag je dus niet uitstellen tot later als je je budget onder controle wilt houden.

Als je bijvoorbeeld een kraan open laat staan gedurende één minuut, loopt 1,5 liter water de riool in. Door de kraan dicht te draaien zodra je geen water meer nodig hebt, verbruik je tot 25 keer minder water dan wanneer je ze open laat. Denk daar aan de volgende keer dat je je tanden poetst of je scheert! En lees ook onze 7 tips om minder water te verbruiken.

6. Meespelen met de loterij

Iedereen droomt ervan ooit eens het groot lot te winnen. Dus koop je soms (vaak?) een kraslot. Iedere week geven Belgen tussen 6 en 8 miljoen euro uit alleen al voor de 2 trekkingen van Euromillions! Maar aan het einde van de rit geven de meeste mensen (veel) meer uit dan ze winnen. Misschien helpt het als je op de achterkant van je kraslot eens kijkt naar je kansen om daadwerkelijk het groot lot te winnen. 😉

7. Voedselverspilling

Iedere Belg gooit jaarlijks 345 kg eten weg. Dat is bijna 1 kg per dag! Daarmee zijn we op Europees vlak de tweede slechtste leerling van de klas. Alleen Nederland doet het nog slechter. Dat zijn dus tientallen euro’s per gezin die we iedere dag de vuilnisbak in kieperen. Hoe voorkom je dat? Met apps als Too Much kun je eten dat je over hebt, weggeven of voor een prikje verkopen. Of je kunt leren koken met restjes, of de vervaldatum van je producten beter in de gaten houden. Ook daarvoor bestaan er apps.