7 nutteloze kosten in het gezinsbudget

Een kleine kost hier, een kleine kost daar, maar als je al je nutteloze uitgaven optelt, kom je uit op een verrassend hoge som. We stelden een top 7 op van nutteloze kosten en leggen uit hoe je ze vermijdt of vermindert.
Sébastien V.
01/06/2023 |

Belgische gezinnen geven gemiddeld 35209 euro per jaar uit (becijferd door de FOD Economie in 2020). 31,8% daarvan gaat naar huisvesting, ongeveer 5% naar energie en bijna 16% naar voeding. Maar sommige uitgavenposten zijn op z’n minst twijfelachtig te noemen en kunnen het gezinsbudget zonder enige reden ondermijnen. We bekijken ze samen en vertellen je hoe je ze vermijdt.

1. Water in flessen

In 2020 waren Belgen de 5e grootste verbruikers van water in flessen van Europa! Gemiddeld consumeren we 130 liter per persoon, zegt de VIWF, de federatie van waters en frisdranken. Na een daling in 2018 en 2019 stijgt de consumptie weer in 2020. Water in flessen kost nochtans 200 keer meer dan water van de kraan, berekende Test-Aankoop. Draai dus je kraan gerust een extra keertje open in plaats van naar de supermarkt te rijden.

2. Sluipverbruik

Wanneer jij slaapt, blijft je huis wakker. Massa’s toestellen blijven in stand-by staan! 15 tot 50 toestellen worden zelfs nooit helemaal uitgeschakeld. Gevolg: de afgelopen 10 jaar steeg het sluipverbruik met maar liefst 30%. En dat betekent in sommige gevallen een (nutteloze) hap van tot 18% uit het gezinsbudget (tussen 100 en 150€). Wij geven je 4 manieren om je sluipverbruik op te sporen. En we leggen je uit hoe je de grootste energieverslinders bij je thuis ontmaskert en je onze planeet een plezier doet.

3. Geld afhalen in een andere bank dan de jouwe

Veel mensen weten het niet, maar sommige banken rekenen voor bepaalde rekeningen kosten aan als je geld afhaalt aan de geldautomaat bij een andere bank in plaats van bij een automaat in hun eigen kantoor. Niet alleen in het buitenland, maar ook in België! Dat bedrag kan oplopen tot 0,50 € per transactie , zelfs tot 5€ als je via het loket gaat (bij de duurste). Hetzelfde geldt als je geld opneemt met je creditcard: het is verre van gratis! Kortom, het is de moeite waard om een paar meter extra te lopen en je debetkaart te gebruiken. En om inlichtingen in te winnen bij je bank.

4. Laattijdige betalingen

Facturen vergeten te betalen kost handenvol geld. 20 euro hier, 50 euro daar, gewoon uit vergetelheid. Sinds een nieuwe wet die in 2022 gestemd is, mag de eerste herinnering niet meer in rekening worden gebracht.. Nadat je de gratis herinnering hebt ontvangen, heb je nog 14 dagen om je zaken op orde te brengen. Na deze periode kunnen achterstandsrente en forfaitaire kosten van toepassing zijn. Onze goede raad: betaal je facturen zodra je ze in de bus krijgt, bijvoorbeeld met een memodatum om te controleren wanneer het geld van je rekening gaat, of zet een terugkerende herinnering in de agenda van je smartphone. Of kies voor een domiciliëring.

5. Een lekkende kraan of een lekkend toilet

Een lekkende kraan kost je algauw 20 € per jaar. Bij een lekkend toilet kan dat zelfs oplopen tot 950 € per jaar! Niet-gedichte lekken in huis kunnen dus leiden tot een overmatig verbruik van 5 tot 150 m3 water per jaar! Dergelijke herstellingen mag je dus niet uitstellen tot later als je je budget onder controle wilt houden.

Als je bijvoorbeeld een kraan open laat staan gedurende één minuut, loopt 1,5 liter water de riool in. Door de kraan dicht te draaien zodra je geen water meer nodig hebt, verbruik je tot 25 keer minder water dan wanneer je ze open laat. Denk daar aan de volgende keer dat je je tanden poetst of je scheert! En lees ook onze 7 tips om minder water te verbruiken.

6. Draagtas vergeten

Iedereen loopt wel eens een winkel binnen om daarna te beseffen dat je je aankopen niet ‘zo’ mee kan meenemen. Doe er dus maar een draagtasje bovenop. Deze worden meer en meer aangeboden tegen betaling. Kleine uitgaves die makkelijk te vermijden zijn. Tegenwoordig bestaan er draagtasjes die zo klein gevouwen kunnen worden dat je ze gewoon in je handtas of jaszak kan steken.

7. Voedselverspilling

Iedere Belg gooit jaarlijks 345 kg eten weg. Dat is bijna 1 kg per dag! Daarmee zijn we op Europees vlak de tweede slechtste leerling van de klas. Alleen Nederland doet het nog slechter. Dat zijn dus tientallen euro’s per gezin die we iedere dag de vuilnisbak in kieperen. Hoe voorkom je dat? Met apps als Too Much of Rekub kun je eten dat je over hebt, weggeven of voor een prikje verkopen. Of je kunt leren koken met restjes, of de vervaldatum van je producten beter in de gaten houden. Ook daarvoor bestaan er apps.