Is je woning klaar voor de winter? Je ideale checklist

Het einde van de zomer is ideaal voor een check-up van je woning. Hoe zit het bijvoorbeeld met de verwarming of isolatie? Enkele kleine, maar essentiële ingrepen volstaan om je huis gezellig, comfortabel en energiezuinig te maken. Profiteer van de laatste mooie dagen om eens goed rond te kijken!
Suzanne M.
14/09/2023 |

Een vooruitziende man of vrouw … Inderdaad! En dat geldt ook voor je woning. Aan het einde van de zomer lijken de gure winterdagen nog ver weg. Toch is net deze overgangsperiode ideaal om je woning een grondige check-up te geven. Blijkt één of ander aspect niet helemaal oké, dan heb je nog alle tijd om dat in orde te brengen. Wat is er immers vervelender dan een cv-ketel die je in het putje van de winter in de steek laat, wanneer de herstellers overwerkt zijn en je gezin zit te klappertanden? En er zijn nog wel meer dingen dan de verwarming die je in de steek kunnen laten. We maken het je makkelijk met een uitvoerige checklist. De oplossingen geven we er meteen bij. Nu is het aan jou!

13 punten om aan de buitenzijde te controleren

1. We beginnen bij het dak: controleer (voorzichtig!) de toestand van de dakpannen of leien. Als die gebarsten zijn of slecht aansluiten, kan water binnensijpelen. Schakel voor grote herstellingen zeker een vakman in.

2. Nu je toch op het dak bent: zit er veel mos op de dakpannen? Dat verwijder je best, omdat het op termijn de pannen aantast, waardoor die poreus worden. Breng vervolgens een moswerend middel aan dat (jarenlang) de vorming van mos, algen en schimmels op je dak tegenhoudt.

3. In één moeite reinig je ook de dakgoten: haal alle bladeren en ander afval eruit dat zich maandenlang heeft opgehoopt. Anders raakt de afvoer bij de eerste de beste plensbui verstopt, waardoor het regenwater in je buitenmuren kan dringen.

4. We blijven nog even op het dak en controleren de toestand van de schoorsteen of de afvoerpijp van de cv-ketel. Twijfel je of die nog in orde zijn? Bel dan een vakman.

5. Vóór je weer naar beneden gaat, loont het de moeite om naar je zonnepanelen te kijken (als je die hebt). Zitten ze onder het vuil (takjes, bladeren) of vogeluitwerpselen? Dan werken ze niet optimaal. Wat je kan doen lees je in dit artikel op onze blog.

6. Loop eens rond je woning en bekijk aandachtig je buitenmuren. Eventuele barsten of openingen herstel je beter meteen. Ze laten immers vocht en regenwater binnendringen en kunnen de isolatie van je woning (bijvoorbeeld in de spouw) minder efficiënt maken.

7. Ook je rolluiken verdienen een inspectie. Ze beschermen je woning tegen vocht en koude en je hebt er dus alle belang bij om ze in goede conditie te houden.

8. Na het huis is het de beurt aan je tuin. De lange zomeravonden zijn voorbij, dus berg je alle tuinmeubelen en kussens weg op een droge plek. Vergeet je barbecue niet! Als je die vóór de winter schoonmaakt, gaat hij langer mee. Eventueel laat je enkele weervaste tuinstoelen staan voor die laatste mooie dagen …

9. Hoe lang het duurt om je tuin winterklaar te maken, hangt af van de grootte of inrichting ervan. Want ook je moestuin vraagt enkele specifieke ingrepen om de winter goed te doorstaan. Vorstgevoelige bomen of struiken kan je inpakken met vliesdoek.

10. Denk aan je tropische potplanten. Zet ze in een vorstvrije serre of haal ze binnen.

11. Als de weerman echt koud weer aankondigt, is het tijd om een laatste keer de grasmaaier te gebruiken. Stel de maaihoogte in op 5 tot 7 cm, dan is je grasmat beter bestand tegen vorst en guur winterweer.

12. Koppel de tuinslang af, laat het water dat er nog inzit weglopen, rol ze netjes op (eventueel op een haspel) en berg ze binnen op. Plaats afdekkapjes op je buitenkranen om ze te beschermen tegen vorst en sluit de hoofdkraan binnen af.

13. Wie echt vooruitziend is, zal nu al het zomergereedschap (grasmaaier, snoeischaren, enz.) reinigen en een plaatsje in het tuinhuis geven. Haal in één moeite je sneeuwschop, ijskrabbers en strooizout tevoorschijn, dan ben je klaar als de eerste sneeuwvlokken vallen.

17 punten om binnen te controleren

1. Het belangrijkste eerst: je verwarmingssysteem. Misschien een overbodige vraag, maar heb je het (verplichte) periodieke onderhoud van je ketel laten uitvoeren? Hoe vaak je dit moet laten doen, hangt af van het gewest waar je woont. Dat je zelf ook alle belang hebt bij dit onderhoud lees je in dit artikel.

2. De verplichte periodieke controle is vooral ingevoerd voor je veiligheid en het milieu. Maak er gebruik van om je cv-ketel op gas ook ineens een onderhoudsbeurt te laten geven door de verwarmingsspecialist. Dan ben je zeker dat je systeem weer optimaal werkt en vermijd je vervelende defecten tijdens koude winterdagen!

3. Gebruik je een hout- of pelletkachel? Ook die kunnen niet zonder een onderhoudsbeurt vóór de winter.

4. Je radiatoren zijn een andere onmisbare schakel. Ontlucht ze op de correcte manier, zodat ze efficiënt functioneren wanneer je ze het meeste nodig hebt.

5. Veel ander onderhoud hebben ze niet nodig, maar je radiatoren moeten wel stofvrij zijn om goed warmte uit te stralen. Reflectoren achter je radiatoren verhogen sterk het rendement ervan. In dit artikel op onze blog ontdek je hoe je bespaart op je verwarming zonder aan comfort in te boeten.

6. Toch nog een laatste tip voor je radiatoren: soms raken de thermostaatkranen geblokkeerd. De boosdoener die je radiatoren verhindert om het beste van zichzelf te geven heet kalk.

7. Een ander belangrijk onderdeel van je verwarming is de kamerthermostaat. Werkt die nog correct? Heb je hem al geprogrammeerd voor de herfst en winter? Deze en andere vragen komen aan bod in dit artikel.

8. Als warmwaterleidingen van de verwarming door onverwarmde ruimtes lopen (kelder, zolder, buiten, enz.), dan heb je er alle belang bij om ze te isoleren. Moeilijk? Absoluut niet! Er bestaat isolatiemateriaal in schuimrubber dat netjes rond de buizen past om warmteverliezen tegen te gaan.

9. Nu we het er toch over hebben: de jacht op “warmtelekken” loont de moeite. Check bijvoorbeeld eerst de toestand van je ramen. Sluiten ze nog correct? Moeten de dichtingen niet vervangen worden? Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

10. De isolatie van je woning staat of valt ook met de toestand van de deuren. En dan bedoelen we niet alleen de buitendeuren, maar ook de toegang naar de kelder of zolder. Slecht sluitende deuren vormen koudebruggen die volop energie laten ontsnappen. Check ze op tochtige kieren, vooral onderaan. Er bestaan veel middeltjes om deuren tochtvrij te maken: tochthonden, rubberen dichtingen, tochtgordijnen, enz.

11. Ga ook op inspectie op je zolder. Is die goed geïsoleerd? Komt er nergens vocht binnen? Vergeet niet dat je met een goede dakisolatie de warmteverliezen van je woning sterk beperkt, in een aantal gevallen met wel 30%! Lees er hier meer over.

12. Dezelfde redenering gaat ook op voor je kelder! Een kelder in slechte toestand kan ernstige vochtproblemen veroorzaken, die zelfs je hele woning kunnen aantasten. Bekijk hem dus met een kritische blik: is alles nog in orde?

13. Na de verwarming en isolatie is nu ook de ventilatie aan een inspectie toe. Besteed vooral aandacht aan de badkamer, het toilet en de dampkap in de keuken. Reinig alle verluchtingsopeningen en ontvet de filters. Luister ook aandachtig: draait de motor nog normaal?

14. Als je huis is uitgerust met een koolmonoxidemelder, dan controleer je of die correct werkt. Dit klein, maar belangrijk toestelletje helpt een gevaarlijke CO-vergiftiging te voorkomen, die soms zelfs een dodelijke afloop kan hebben.

15. Andere kleine toestelletjes die we uit het oog dreigen te verliezen zijn de rookdetectoren. Check of ze goed werken en vervang eventueel de batterijtjes, want ze moeten altijd operationeel zijn. Zeker in de winter, wanneer je af en toe kaarsen aansteekt, de houtkachel gebruikt, enz.

16. Heb je ook een brandblusser in huis? Die is niet verplicht, maar geeft je wel extra gemoedsrust. Je hoeft maar één element te checken: is de vervaldatum die erop vermeld staat niet verstreken?

17. Nog een laatste veiligheidscontrole: heb je een “noodpakket” in huis? Zijn alle onderdelen ervan nog in goede staat? Werkt de zaklamp nog? Zitten er eventueel extra (en nog niet vervallen) batterijen bij? En een opgeladen powerbank voor je smartphone?

Bonus: extra tips voor een energiezuinige winter

Al deze routinecontroles dienen niet alleen om je woning comfortabel en gezellig te maken. Dat je in één klap ook heel wat bespaart op je energiefactuur is mooi meegenomen. Dus als je toch op controle bent binnen en buiten je woning, zou je evengoed nog een stap verder kunnen gaan. Enkele eenvoudige ingrepen kunnen een groot verschil maken voor je portefeuille. We zetten er enkele op een rijtje:

  • Vervang je klassieke lampen door ledlampen, want die verbruiken veel minder energie.
  • Ga op jacht naar het sluipverbruik van je elektrische en elektronische toestellen. Vele kleintjes maken één grote … besparing!
  • Een waterlek in je badkamer, aan de douchekop bijvoorbeeld, of in je toilet aan de spoelbak, betekent op een jaar vele emmers verspilling.
  • Ben je handig en ga je graag zelf aan de slag? Beperk je schermtijd dan met enkele uren en begin te breien! Je bent creatief bezig en wat is er leuker dan een lekker warme zelfgebreide trui voor het hele gezin of een dekentje voor lange winteravonden?

Wil je nog meer tips voor een comfortabele winter? We hebben de beste voor jou geselecteerd in dit artikel op onze blog!