Maak je eigen druppelslang

Gedaan met uitgedroogde planten dankzij een druppelslangsysteem! Bovendien maak je het jezelf zo nog een stuk makkelijker! Een perfecte tuin deze zomer én een lagere waterfactuur ... Wat wil je nog meer?
Suzanne M.
06/05/2020 |

De juiste sproeigewoonten

Je hoort van alles en nog wat over het juiste moment en de juiste manier om je planten en plantenbakken te sproeien. Maar wil je echt water besparen en je planten en moestuin met de grootste zorg omringen? Volg dan zeker deze tips!

  • Sproei bij voorkeur 's ochtends of 's avonds. Door de hogere temperaturen overdag verdampt het water sneller. Je planten zullen dus niet verbranden als je ze 's middags water geeft, maar krijgen gewoon minder water.
  • Gebruik regenwater. Regenwater is immers gratis! Plaats een ton aan het uiteinde van de dakgoot van je tuinhuis. Een regenwaterput onder de grond is natuurlijk ideaal, maar dat doe je niet zomaar en kost ook wel wat geld.
  • Volg het weerbericht. Worden er regenbuien voorspeld? Dan hoef je je planten geen water te geven. Houd dus goed je weer-app in de gaten.
  • Sproei druppelsgewijs. Een druppelsysteem is traag en ligt dicht tegen de grond. Dat bevordert de absorptie van het water, waardoor het systeem veel doeltreffender is dan een systeem dat je planten besprenkelt en waarbij dus meer water verdampt.

Hoe maak je je eigen druppelslang?

Wat heb je nodig?

  • Een regenwaterton met een kraantje.
  • Een stuk tuinslang met opzetstuk en stop. Bereken de lengte op basis van de stukken die je wilt besproeien.
  • Een boormachine en een boor van 2 mm.

Je eigen druppelslang in 3 stappen

1. Leg je tuinslang tussen de plantjes die water nodig hebben.

2. Boor om de 10 à 20 cm een gat in de tuinslang. Let op dat je niet doorheen de volledige slang boort. Er moeten slechts aan één kant gaatjes zijn!

3. Bevestig het opzetstuk van de slang aan het kraantje van de regenwaterton en plaats een stop op het andere uiteinde van de slang. Draai de kraan open en ... ga zelf iets leuks doen!

5 tips om minder te sproeien

Met een druppelslang verbruik je minder water in de tuin. Er zijn echter ook nog andere manieren om je watervoetafdruk te verkleinen. Ook deze tips kunnen je helpen om je waterverbruik duurzaam te verminderen.

1. Kies planten die weinig water nodig hebben

Sommige planten zijn al tevreden met een heel klein beetje water (lavendel, anjers, asters, mimosa, goudenregen, klokjes, alsem enz.). Kies dus voor die planten. Zet planten die meer water nodig hebben op meer schaduwrijke plekken. In de schaduw is de grond immers altijd vochtiger. Zet de soorten die meer water nodig hebben ook samen om het sproeien te vergemakkelijken.

2. Plant als het vochtig is

Dat noemen we 'planten bij regen'. De planten zullen beter wortel schieten en dus minder water nodig hebben.

3. Leg je tuin trapsgewijs aan

Zo krijg je natuurlijke waterafvloeiing. Zet de planten die de grootste hoeveelheid water nodig hebben, bovenaan, goed dicht bij elkaar. Hoe minder water de planten nodig hebben, hoe lager ze mogen staan. Zij krijgen dan het water dat naar beneden vloeit.

4. Schoffelen maar

Schoffelen is even goed als twee sproeibeurten! Bedek de bodem aan de voet van de planten met schaafkrullen of leg er wat gedroogd gras of stro onder. De bodem blijft langer vochtig als hij bedekt is.

5. Recycleer

Waterrestjes uit de waterkoker of theepot of water waarin je groenten hebt gekookt, kun je perfect gebruiken om je planten te besproeien. Het water van je droogkast is echter niet zo geschikt, want dat is te sterk gedemineraliseerd. Je kunt het water van je droogkast wel voor heel wat andere dingen gebruiken...

Weet in elk geval dat water kostbaar is. Het is dus belangrijk dat we er minder van verbruiken. Maar weet jij exact hoeveel water je elk jaar verbruikt? Met boxx, de slimme technologie, kun je je waterverbruik in real time meten.