Jouw checklist om energie te besparen voor je op vakantie vertrekt

Vóór je zelf van een welverdiende vakantie gaat genieten, is het een goed idee om ook je woning rust te gunnen. Anders riskeer je onnodig te betalen voor je water-, elektriciteit-, gas- of stookolieverbruik. Met deze 6 tips verbruik je niets wanneer je afwezig bent!
Sébastien V.
|

Eindelijk is het zover: bijna vakantie! Maar vóór je vertrekt – voor enkele dagen of misschien weken – doe je er goed aan om even door het huis te lopen. Die laatste chek is belangrijk, want anders blijven allerlei toestellen verbruiken terwijl jij uitrust aan de Belgische kust, in Italië of aan de andere kant van de wereld. 

Trouwens, enkele eenvoudige, maar essentiële ingrepen volstaan om de energieverslinders in je woning helemaal uit te schakelen wanneer je niet thuis bent. Zo krijgen je water-, elektriciteit- en gasmeter ook zomervakantie! Gebruik dus onze energiebesparingschecklist en vertrek in alle gemoedsrust. 

1. Laat je koelkast lekker niksen

Koop de laatste week vóór je vertrekt alleen voedingswaren die je onmiddellijk nodig hebt, zodat er geen restjes overblijven. Waarom dat belangrijk is? Om je koelkast uit te schakelen zolang je afwezig bent. Want een koelkast die niet functioneert, verbruikt niets! 

Is je koelkast helemaal uitschakelen voor jou mission impossible? Zelfs dan kan je het toestel minder laten verbruiken. Hoe? Stop tussen de voedingswaren lege plastic dozen en flessen en vul de koelkast zo goed mogelijk op. Ze heeft dan minder energie nodig om alles koel te houden en verbruikt dus ook minder. 

Nog een tip: laat achter je koelkast altijd voldoende ruimte vrij voor ventilatie van de achterkant. Daar bevindt zich namelijk de condensor – het zwarte rooster – en die geeft heel wat warmte af. Schuif de koelkast dus enkele centimeters naar voren, voor een betere luchtcirculatie rond de condensor. Die wordt dan minder warm en dus werkt je koelkast zuiniger! 

Meer weten over je koelkast, een van de energieverslindende toestellen van je woning? Ontdek dan onze 7 tips om je koelkast het hele jaar door minder te laten verbruiken

Tot zover voor je koelkast, maar hoe zit het met je diepvries? Want ook die verbruikt veel energie. Wist je dat een ijslaagje van 3 mm het verbruik met 30% verhoogt? Lukt het niet om hem leeg te maken vóór je vertrekt? (Want dat is niet zo makkelijk als bij een koelkast.) Denk er dan op tijd aan om hem te ontdooien. En aangezien de zomer niet het beste seizoen is om je diepvries te ontdooien, doe je dat beter enkele weken op voorhand. 

Belangrijk: zijn je koelkast en diepvries leeg en uitgeschakeld? Laat dan zeker de deuren openstaan – blokkeer ze bijvoorbeeld met een handdoek – om geurtjes en zwarte schimmelvlekken te voorkomen. 

2. Zet je verwarming op zomerstand

Bij de meeste Belgen valt de langste vakantieperiode in de zomer en dan heeft het natuurlijk geen zin om je woning warm te houden –ook niet onbedoeld! Niemand zou er trouwens iets aan hebben en het zou jammer zijn om hier onnodig geld aan uit te geven. Hoe vermijd je dat je verwarming toch elektriciteit, gas of stookolie blijft verbruiken? Heel eenvoudig: zet je cv-ketel op zomerstand

Wil je nog een tip? Draai de thermostaatkranen van je radiatoren volledig open. Als je ze dicht laat, bestaat het risico dat de kranen vast komen te zitten en geen warm water meer doorlaten wanneer je in de herfst je verwarming opnieuw opzet. 

En als je in je woning over airco beschikt, check dan even of ook dit apparaat correct is uitgeschakeld. 

3. Schakel de productie van warm water uit

Als je op vakantie bent, heeft niemand in huis warm water nodig. En dus kan je ook daarop besparen, met één heel eenvoudige, maar efficiënte ingreep: schakel de boiler voor sanitair warm water uit. Zo vermijd je dat die regelmatig aanslaat om het water op temperatuur te houden. Staat er een kleine boiler onder de gootsteen in de keuken? Vergeet dan niet om ook die uit te schakelen. Noteer alles op een checklist, want dit soort zaken riskeer je te vergeten in de drukte vóór de vakantie-uittocht.  

4. Ga op jacht naar apparaten in waakstand

Heel wat elektrische apparaten verbruiken constant een kleine hoeveelheid energie, ook wanneer je denkt dat ze uitstaan. Welke? De tv, decoder, computer, wifi, printer, lader van je laptop of smartphone, wekker, enzovoort. Schakel ze helemaal uit of nog beter: haal ze uit het stopcontact, want anders blijven ze verbruiken. Een handige tip voor je vakantie, maar eigenlijk ook voor de rest van het jaar!  

Wist je dat er in een gemiddelde woning 15 tot 50 apparaten in waakstand staan, goed voor een constant verbruik van 100 watt? Op twee weken tijd kost je dat ongeveer 5 tot 10 euro aan nutteloos elektriciteitsverbruik. Een bedrag dat je makkelijk kan besparen en beter uitgeeft aan een leuk vakantiesouvenirtje. Loop dus even door het huis en trek al die verborgen verbruikers uit het stopcontact! 

Je wasmachine en vaatwasser hebben geen waakstand, maar het is toch beter om ook die stekkers uit te trekken. Er kan dan niets gebeuren als er zich een elektriciteitsprobleem zou voordoen in je huis of appartementsgebouw. En met dit artikel helpen we je om de jacht naar toestellen in stand-by te openen.

5. Sluit (rol)luiken en gordijnen

Afhankelijk van het type (huis of appartement) en de ligging van je woning kan dit een essentiële tip zijn. Zonwering zorgt er niet alleen voor dat nieuwsgierige blikken buiten blijven, maar voorkomt ook dat je interieur verandert in een broeierige oven. Rolluiken en overgordijnen doen dan dienst als passieve isolatie, zodat het binnen fris blijft bij een hittegolf. Je voorkomt meteen ook dat je verwarming (in zomerstand) aanslaat, want zelfs in dit seizoen kan het ’s nachts soms koud zijn. Kortom, je rolluiken en gordijnen neerlaten levert je alleen maar voordelen op. 

6. Draai de watertoevoer dicht

Draai vóór je vertrekt de hoofdwaterkraan van je woning dicht. Simpel maar belangrijk, want zo vermijd je niet alleen sluipverbruik (van een lekkende kraan bijvoorbeeld), maar hoef je ook niet bang te zijn voor een waterlek terwijl je weg bent. 

Want vergis je niet, liefst 30% van de Belgische gezinnen zou thuis een waterlek hebben zonder het te beseffen. Er bestaan nochtans oplossingen om een waterlek op te sporen. Wist je trouwens dat hittegolven, die bij ons steeds vaker voorkomen en langer duren, een breuk in je waterleiding kunnen veroorzaken? Vooral tijdens vakanties en weekends stijgt het aantal meldingen van gesprongen leidingen. En de gevolgen kunnen ernstig zijn. Stel je voor dat je thuiskomt van vakantie en je huis staat onder water … Over pech gesproken!  

Ziezo, als je deze tips ter harte neemt, kan je gerust op vakantie vertrekken. Want alles is onder controle!  

Ben je al vertrokken of blijf je deze zomer liever thuis? Dan geven we je graag nog enkele tips om je huis de hele zomer lekker koel te houden. Prettige vakantie!