Nuttige klusjes om te doen in je huis

Nu je thuis zit, heb je misschien tijd om enkele klusjes te doen ... Wij stelden alvast een to-dolijstje voor je op.
Daphné C.
27/03/2020 |

Wat je kan doen tussen twee leuke activiteiten om je kinderen bezig te houden? Gebruikmaken van de tijd die je thuis doorbrengt om werk te maken van die uitgestelde klusjes of projecten. Nood aan een lijstje ter inspiratie?

Begin alvast aan de lenteklusjes

Waarom niet meteen een vliegende start nemen met de top 5 van belangrijke lenteklusjes in en rond je woning? Want de winter is tenslotte welvoorbij ... Staan onder andere op het programma: meer licht laten binnenkomen in je woning, je tuin lenteklaar maken, de dakgoot leegmaken, de radiatoren ontluchten, ...

De energiescore van je woning zoveel mogelijk verbeteren

Het levert je mooie energiebesparingen op en als je net iets meer investeert, vergroot je zelfs de waarde van je woning. Enkele kleine klusjes volstaan vaak al, zoals ...

> isolerende dichtingen rond de ramen en deuren plaatsen. Zo verminder je warmteverliezen met 15%! Om de juiste dichting te kiezen (kleefstrip of silicone, te koop in alle doe-het-zelf-webshops) en ze correct te plaatsen, leggen we je uit hoe je je ramen tochtvrij kan maken in 4 stappen.

> de verwarmingsbuizen isoleren. Liggen die isolatiehulzen in schuim al jaren stof te vergaren in je kelder of garage? Tijd om er gebruik van te maken ;-). Je vermijdt op die manier dat het warme water dat via koude ruimtes van je verwarmingsketel naar je radiatoren stroomt, tot 20% van zijn warmte verliest. Deze tutorial helpt je op weg ...

Hoe isoleer je warmwaterleidingen?
play-fwd

Om je EPC-score te verbeteren, kunnen iets grotere en duurdere werken nodig zijn. Je kan er nu alvast over nadenken, de tijd nemen om offertes op te vragen en deze met elkaar te vergelijken, ... Denk bijvoorbeeld aan:

> een nieuwe verwarmingsketel. Ga na wanneer je je verwarmingsketel best kan vervangen. En analyseer de verwarmingspremies waarop je in 2020 recht hebt.

> zonnepanelen installeren. Heb je wat tijd over? Bereken dan hoe rendabel je toekomstige zonnepaneleninstallatie zal zijn.

> isoleren. Neem de tijd om onze handige gids door te nemen voor een optimale isolatie van je woning. Het dak, de muren, de vloer, ... En waarom niet ineens je dubbele beglazing vervangen? Neem dus zeker deze 5 criteria in overweging om de juiste ramen te kiezen (en vermijd 15% warmteverlies!).

Je laatste gloeilampen vervangen door leds

Ook dat is een van die klusjes die we maar al te graag uitstellen. Je moet eerst wachten tot de gloeilampen het voor bekeken houden, toch? Maar wist je dat je met een ledlamp 4 tot 5 keer minder verbruikt dan met een halogeenlamp (die trouwens sinds 2018 niet meer verkocht mogen worden)? En dat ledlampen 40 000 uur branden tegenover 2000 uur voor halogeenlampen? Wij helpen je om voor elke kamer in je woning de juiste ledlamp te kiezen.

Je thermostaat herprogrammeren

Je planning zal er de komende dagen anders uitzien. Vergeet dus niet om het programma van je thermostaat aan te passen.

Misschien heb je al eens over de slimme thermostaat gehoord, maar heb je verder nog geen moeite gedaan om uit te zoeken of deze ook iets voor jou is. De komende weken vormen het uitgelezen moment om na te gaan of je je oude model met draaiknop beter inruilt voor een slim exemplaar. Belangrijkste troef? 10% energiebesparing.

Daarnaast kan je ook …

> een afspraak inplannen voor de periodieke controle van je verwarmingsketel. Zo staat die alvast op de agenda en wordt je ketel gecontroleerd zodra het opnieuw kan en mag.

> de radiatoren afstoffen,

je diepvriezer ontdooien in 6 stappen (binnenkort begint het ijsjesseizoen tenslotte),

> je kleren uitzoeken om eindelijk werk te maken van die netjes georganiseerde dressing of kleerkast; je wasplaats inrichten, …

> of gewoon genieten van de geneugten van je uitstelgedrag. :)

Wedden dat de komende weken nog niet volstaan om alles gedaan te krijgen? ;-) Vergeet tot slot niet dat een thuisgevoel je gelukkiger maakt. Draag daarom zorg voor jezelf, voor je naasten en voor je woning.