Windturbines: alles wat je altijd al wou weten

Om groene energie te produceren kunnen we niet meer zonder windturbines. Maar wat weet je erover? Hoe groot en hoe zwaar zijn ze? Hoe snel draaien hun wieken? Hoeveel energie produceren ze? Deze infografiek vertelt je er alles over.
Laetitia M.
04/11/2020 |

Windenergie heeft de wind in de zeilen. Maar volgens de experts van het IPCC, de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering, is windenergie bovenal “een van de belangrijkste technologieën in de strijd tegen klimaatverandering”.

Bij ENGIE willen wij een CO2 neutrale toekomst tot stand brengen. Daarom koesteren wij grote ambites op het gebied van windenergie. Wij beschikken nu al over 76 operationele windenergieparken. Op het land en op zee! Via de coöperatieve CoGreen geven wij zelfs burgers de kans om samen met ons te investeren in de bouw en uitbating van lokale windturbineparken. In niet minder dan 32 projecten participeren de omwoners in hun windproject.

ENGIE is ook actief in windenergie op zee (offshore). Wij participeren voor 17,5% in het Seamade-project, dat eind 2020 in gebruik wordt genomen. Dit park zal het equivalent van het jaarverbruik van 485 000 gezinnen produceren en de jaarlijkse CO2-uitstoot met 750 000 ton verminderen!

Nu we het toch over CO2 hebben … Elke kWh die door een van onze windturbines op het land wordt geproduceerd, vermijdt tot 400 g aan CO2-uitstoot. Vind je dit verrassend? Wij zetten hier een aantal andere feiten over de ENGIE-windturbines op een rijtje die voor jou misschien ook nieuw zijn …  

Wil je een windturbine ook eens langs binnen bekijken? En beter begrijpen hoe ze functioneert? Wij nodigen je uit voor een kort virtueel bezoek aan het interieur van een windturbine.