Of het nu gaat over een klassieke gasketel, een condensatieketel of een lage temperatuurketel: de gasketel is als centraalverwarmingssysteem erg populair in België. Hij is immers voordelig, ecologisch, betrouwbaar maar ook comfortabel in gebruik.

ENGIE heeft de nodige ervaring en expertise in huis om dit type verwarmingsketel en verwarmingssysteem te plaatsen. Vul een paar vragen in en krijg een prijsinschatting voor je nieuwe gas ketel.

De voordelen van de gasketel

– Hij is geschikt voor de verwarming en voor je sanitaire installatie
De gascondensatieketel geeft je een uitstekend thermisch comfort, via warmwaterradiatoren en/of een vloerverwarming. Hij kan echter ook dienen voor de productie van je sanitaire warme water (ook wel SWW genoemd). In dat geval moet je kiezen voor een combiketel (of hybride verwarmingsketel). Hiervan zijn er drie varianten wat betreft warmwaterproductie: met accumulatie (deze bestaat uit een grote waterreserve, gestockeerd in een al dan niet geïntegreerde boiler), micro-accumulatie (deze bestaat uit een klein waterreservoir van enkele liters) en instant (deze maakt het gebruik van een ultra compacte verwarmingsketel mogelijk, maar enkel bij een beperkte behoefte aan SWW).

– Hij is voordelig
De aankoop en de installatie van de gasketel zijn minder duur in vergelijking met die van een mazoutketel. Hier komt nog eens bij dat er maar om de 2 of 3 jaar (afhankelijk van de regio waar je woont) een wettelijk verplicht onderhoud uitgevoerd moet worden. Dit in tegenstelling tot mazoutketels die elk jaar gecontroleerd moeten worden. De prijs van gas is bovendien stabieler dan die van stookolie.

– Hij is ecologisch
Bij een gelijke warmteproductie stoot gas minder CO² (een broeikasgas) uit dan stookolie, wat het gebruik van dit soort verwarmingsketels ecologischer maakt. Desondanks is het een fossiele brandstof, wat minder groen is dan zonne-energie of hout. Anderzijds verminderen de uitstekende prestaties van de gasketel en de condensatieketel je elektriciteitsverbruik aanzienlijk. De keuze voor dit verwarmingssysteem verlaagt dus je energiefactuur en respecteert tegelijkertijd het milieu.

– Hij is perfect te combineren met andere energiebronnen
Je kunt een verwarming op gas combineren met zonne-energie, aerothermische (windenergie) of geothermische energie (aardwarmte) voor een ecologischer en nog voordeliger resultaat. Ontdek hier andere oplossingen voor zelfproductie van energie.

– Hij neemt weinig plaats in
Er bestaan ook wandmontages en vloerverwarmingen, waardoor je de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Bovendien is er geen tank nodig als je aangesloten bent op het gasdistributienetwerk. De gasketel neemt dus duidelijk minder plaats in dan een mazoutketel. Ook moet er niet elk jaar een vakman langskomen om brandstof bij te vullen. Dit is echter niet het geval wanneer je geen aansluiting hebt op het aardgasnetwerk. Je moet dan, net als bij een mazoutketel, een tank voorzien voor de opslag van propaangas dat enkel geleverd kan worden door een gasleverancier.

– Hij heeft een opmerkelijk lange levensduur.
Je verwarmingsketel heeft een levensduur van ongeveer 20 jaar als je hem correct onderhoudt. Bovendien zou het Interfederale energiepact de verkoop van mazoutketels kunnen verbieden in 2035. Een gasketel is dus een duurzaam alternatief als je van verwarmingsketel wil veranderen.

De verschillende types gasketels: hun werking en rendement.

Er bestaan 3 verschillende soorten gasketels, met verschillende rendementen. Het is bovendien volgens de EU-richtlijn Ecodesign sinds 2015 verplicht om oude verwarmingsketels te vervangen door condensatieketels.

1. De condensatieketel

Het mechanisme van deze verwarmingsketel garandeert een rendement van 100 tot 110%. Het verwarmingsvermogen is optimaal dankzij de wisselaar-condensator die, boven op het traditionele systeem, het water voor de verwarming voorverwarmt. Hiervoor wordt de warmte uit de stoom van de verbrandingsgassen hergebruikt door deze stoom te doen condenseren. De prijs van dit systeem kan beperkt worden door het aanvragen van energiepremies, die verschillen naargelang je in Vlaanderen, Brussel of Wallonië woont. Op termijn zal bovendien de besparing op je verbruik (20 à 30%) het verschil in je budget compenseren. De condensatieketel moet aangesloten worden op de afvoer voor afvalwater en de waterdichte afvoerbuis voor de dampen wordt normaal gezien gewoon aan de muur bevestigd.

2. De lagetemperatuurketel

Een lagetemperatuurketel verwarmt het water aan een lagere temperatuur (40°C) dan klassieke verwarmingstoestellen (85°). Het resultaat blijft echter wel comfortabel met een rendement van 90 tot 95%. Deze ketel moet verbonden worden met een CLV buis (Combinatie-Luchttoevoer-Verbrandingsgasafvoer) of met een schoorsteen met buis.

3. De klassieke verwarmingsketel

Dit soort verwarmingsketel zal van de markt verdwijnen ten voordele van de condensatieketel. Bij deze ketel wordt er gebruik gemaakt van een hoge temperatuur en hij levert het laagste rendement op, namelijk tussen 75 en 85 %.

De prijs van gasketels in 2018

De eerste investeringen en het onderhoud van de gasketel zijn goedkoper dan bij andere verwarmingsmethoden: pellet, elektriciteit, stookolie, enz.

De prijs van gasketels in 2018

De prijs van een condensatieketel varieert tussen 1500 € en 4000 € incl. BTW maar er zijn verschillende premies beschikbaar. Indien je handig bent, kan ukan je de toestellen zelf aankopen in de winkel. Zoniet kan je best een beroep doen op bekwame vakmannen ;-).

De installatie of de vervanging van de verwarmingsketel door een loodgieter/verwarmingstechnieker zal je ongeveer 800 € excl. BTW kosten, in functie van de offerte. Bovenop de plaatsingsprijs moet je 6 % btw bijrekenen voor een gebouw ouder dan 10 jaar. In elk ander geval zal er 21 % BTW toegepast worden. Opgelet, het is mogelijk dat je een buis zult moeten aanbrengen in je schoorsteen of dat je een rookafvoer moet voorzien. Hiervoor zal je extra kosten moeten betalen: ongeveer 100 €/m².

Voor het onderhoud van je centrale verwarming op gas reken je best op 150 à 200€. Je kunt hiervoor een onderhoudscontract aangaan met een bedrijf, om te vermijden dat je het verplichte onderhoud vergeet en je bent verzekerd van een stabiele prijs. Bij ENGIE moet je rekenen op 7€/maand (oftewel 84€/jaar) voor een tweejaarlijks onderhoud.

Indien je een duidelijker beeld wil van de prijs voor het veranderen van verwarmingsketel, de aankoop en/of installatie van een nieuw toestel of over een onderhoudscontract bij ENGIE, bezorgen wij je graag een gratis offerte. Wij garanderen je de beste prijs/kwaliteitverhouding alsook een betrouwbare, snelle en aangename dienstverlening.

Onderhoud van jouw gasketel

Onderhoud van jouw gasketel

Er zijn minstens 4 redenen om je verwarmingsketel correct te onderhouden. De gasketel. Dit onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkende technicus die de onderhoudsvoorschriften van de fabrikant in acht neemt. Dit onderhoud bestaat onder andere uit het schoonmaken en eventueel demonteren van bepaalde onderdelen, het regelen van de brander… Wanneer de verwarmingstechnicus klaar is met de controle en het onderhoud bezorgt hij je een onderhoudsattest (meer specifiek een controle attest voor de warmteregelaar). Dit moet je zorgvuldig bewaren.

Bovenop de wettelijke verplichting is het onderhoud van de verwarmingsketel belangrijk om een maximaal rendement te behouden (+10%), om de levensduur van je materiaal te verlengen en om gevaarlijke situaties te vermijden zoals ontploffingen of koolstofmonoxidevergiftiging.

Om de verplichte onderhoudsbeurt niet te vergeten en niet te veel tijd te verliezen met het zoeken van erkende technici en het maken van afspraken, kan je een onderhoudscontract aangaan. Dit garandeert je ook een prijs zonder onaangename verrassingen. ENGIE kan je zo’n onderhoudscontract voorstellen. Indien je dit wenst kan je ons aanbod raadplegen voor meer informatie hierover.

De meest gestelde vragen over gasketels

Welk merk van verwarmingsketel is het beste?

Er bestaan verschillende goede merken: ATAG, Junkers, Vaillant, Viessmann, enz. Deze bieden een uitstekende kwaliteit van verwarming alsook voor de productie van sanitair warm water, volgens het gekozen model.

Welk verwarmingssysteem is het goedkoopste?

Welk verwarmingssysteem is het goedkoopste?

Wanneer moet ik mijn gasketel onderhouden in België?

Wettelijk ben je verplicht om elke 2 jaar een onderhoud te laten uitvoeren in Vlaanderen en sinds 1 januari 2019 ook in Brussel, en om de 3 jaar in Wallonië.

Welke gasketel moet ik kiezen?

  • Kies voor een verwarmingstoestel (enkel verwarming) of een combitoestel (verwarming en warm water voor sanitair gebruik).
  • Evalueer je behoefte aan verwarming en warm water. Dit kan gedaan worden door een professionele technicus en deze zal je – onder andere – het volgende vragen: het volume van je woning, het aantal badkamers, het aantal bewoners en de gemiddelde gewenste temperatuur
  • De verwarmingstechnicus zal dan het vermogen berekenen dat je gasketel nodig heeft en hij zal ook bepalen welk soort gasketel het beste bij jou past (accumulatie, micro-accumulatie of instant). Bovendien zal hij indien nodig ook bepalen welke grootte je boiler moet hebben.
  • Kies vervolgens het toestel dat het meest geschikt is voor jou, in functie van je behoeften, decoratieve voorkeuren, de gevraagde dimensies, je budget, enz…

Wat is het verschil tussen een open verwarmingsketel en een gesloten verwarmingsketel?

Bij een open, of atmosferische, verwarmingsketel wordt er zuurstof voor de verbranding gehaald uit de ruimte waarin de ketel zich bevindt. Het is dus belangrijk dat de ketel in een goed geventileerde ruimte wordt geplaatst, vooral om koolstofmonoxidevergiftiging te vermijden. De aanwezigheid van een schoorsteen is dan wel verplicht om de verbrandingsgassen af te voeren.

Bij een gesloten verwarmingsketel wordt de zuurstof van de buitenlucht gebruikt. Deze wordt direct aangevoerd door een buis met dubbele wand, die ook voor de afvoer van de verbrandingsgassen dient. Dit systeem wordt een gesloten verwarmingssysteem genoemd en wordt meestal door de muur of door het dak geplaatst.

Hebt je door deze informatie een beter beeld gekregen voor je projecten? Aarzel zeker niet om ook onze complete verwarmingsgids te raadplegen.

Facebook Comments