Einde van de mazoutketel in 2035? Wat zijn de alternatieven?

Eén van de maatregelen uit het federale Energiepact bepaalt dat het vanaf 2035 verboden zal zijn om nog mazoutketels te verkopen, in Vlaanderen en Brussel zelfs al eerder. Welke alternatieven heeft de consument?

06/02/2018 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Het interfederale Energiepact omvat de grote beleidslijnen voor de toekomst van het Belgische energie- en klimaatbeleid tot 2050. Een van de maatregelen die het pact voorschrijft, is het verbod op de verkoop van mazoutketels vanaf 2035. Het Energiepact is nog niet goedgekeurd: het gaat slechts om een voorstel en sommigen maken nog voorbehoud. Toch is het goed om nu al een en ander toe te lichten, vooral omdat Vlaanderen en Brussel het verbod waarschijnlijk al vroeger willen doen ingaan. Hoewel er dus nog geen definitieve wetteksten zijn, zetten wij nu al de gevolgen van het verbod op een rijtje, samen met de mogelijke alternatieven.

Verbod op verkoop, niet op gebruik

In tegenstelling tot wat velen dachten bij de aankondiging van de maatregel, mag je je bestaande mazoutketel nog altijd verder gebruiken na 2035. Het gaat dus niet om een verbod op het gebruik, maar enkel op de verkoop van mazoutketels.

Gezinnen die in 2035 nog altijd verwarmen met mazout (vandaag zijn er dat 1,5 miljoen), zullen pas op zoek moeten naar een alternatief, en dus hun portemonnee moeten aanspreken, wanneer hun ketel aan vervanging toe is.

Na 2035 zul je je mazoutketel wel nog mogen gebruiken, maar mag je er geen meer kopen 

Toch luidt het advies om niet te wachten tot je mazoutketel het begeeft, maar vandaag al over te schakelen op een ander type verwarming. De redenering is als volgt: omdat de vraag naar mazout vanaf 2035 sterk zal dalen, zou de prijs wel eens torenhoog kunnen klimmen.

Deze redenering geldt nog meer in Vlaanderen en Brussel. Beide gewesten zijn immers niet van plan om te wachten tot 2035 om een verbod op de verkoop van mazoutketels uit te vaardigen:

> Vlaanderen heeft deze zomer al aangegeven dat het verbod er vanaf 2021 kan komen, maar alleen voor nieuwbouw en ingrijpende renovaties. Voor de andere woningen blijft 2035 de einddatum.

> In Brussel wordt 2025 naar voren geschoven als het jaar waarin een verbod voor alle gebouwen zou ingaan. Tussen 2021 en 2025 zou er zelfs een premie voor de overschakeling komen.

Overschakelen van mazout naar aardgas

De eenvoudigste oplossing is om van mazout over te schakelen naar aardgas. De leidingen en radiatoren van een verwarming op mazout kunnen namelijk hergebruikt worden. Natuurlijk heb je wel een nieuwe ketel nodig (vanaf 3500€) en moet je de verwarming laten aansluiten op het aardgasnetwerk (gemiddeld 400€, afhankelijk van de netwerkbeheerder). Goed om weten: sommige netwerkbeheerders doen de aansluiting gratis. Informeer je dus zeker vooraf.
Heb je nog een ondergrondse mazouttank, dan moet die verwijderd worden of, als dat niet mogelijk is, gevuld worden met zand of polyurethaanschuim door een erkende specialist.

Een andere oplossing is een ‘plug-in’ hogetemperatuur lucht/water-warmtepomp. Die kun je direct aansluiten op de bestaande verwarmingsbuizen. Kostprijs: ongeveer 14 000€, afhankelijk van het model.

Niet iedereen heeft aardgas in zijn straat…

Dat is de vaakst gehoorde bedenking bij het aangekondigde verbod op mazoutketels.
Terwijl aardgas over het algemeen wel beschikbaar is in de grote steden, is dat lang niet altijd het geval in kleinere gemeenten en dorpen. In sommige gebieden maakt de bodemstructuur aardgas zelfs totaal onmogelijk. Concreet heeft 35% van de woningen in ons land geen toegang tot het aardgasnetwerk. Velen vrezen dan ook dat ze verplicht zullen worden om over te schakelen naar peperdure verwarming op elektriciteit.

Toch zijn er nog andere mogelijkheden. Helaas zijn er altijd kosten mee gemoeid. En vaak zijn de alternatieven minder praktisch, minder esthetisch of iets moeilijker te installeren. Maar deze zijn zeker het overwegen waard:

➢ Een bovengrondse of ingegraven gastank. Nadeel: het gaat hier om propaan, geen aardgas.
➢ Een warmtepomp (zie boven). Nadelen: vooral geschikt voor nieuwbouw en 50 tot 100% duurder dan verwarming op mazout of aardgas.
➢ Een pellet- of biomassaketel. Voordeel: is compatibel met de leidingen van een mazoutverwarming. Nadeel: je hebt een ruimte nodig om pellets of organisch materiaal op te slaan.

Nog meer alternatieven ontdek je in ons artikel 9 verwarmingssystemen en hun verschillen.

Samengevat: alternatieven voor de mazoutketel zijn er voldoende, maar het verbod op de verkoop ervan zal sowieso financiële gevolgen hebben voor heel wat gezinnen. Reden genoeg om je vandaag al voor te bereiden, want 2035 is minder veraf dan je denkt.

Je kunt je ketel vervangen met ENGIE.

Lees ook