Energie besparen, zelfs op vakantie

Jij trekt misschien wel naar de bergen of het strand, maar je water-, elektriciteits-, gas- of stookolieverbruik neemt geen vakantie. De meters blijven lopen. Daarom geven we je 6 slimme tips om je verbruik tijdens je afwezigheid te beperken.

25/06/2019 -
Sébastien V.

Terwijl jij op vakantie gaat, blijven verschillende toestellen in je woning elektriciteit verbruiken. Inderdaad: geen zomervakantie voor je elektriciteitsmeter! 😉

Om het verbruik van deze energieverslinders in huis toch te verminderen wanneer je er niet bent, kan je …

1. Je koelkast ook vakantie gunnen

Koop de week voor je vertrek alleen de noodzakelijke hoeveelheden voedsel. Zo vermijd je dat je met restjes zit voor je vertrekt en kan je de koelkast uitschakelen. Let wel, laat de deur van de koelkast openstaan om muffe geurtjes of zwarte schimmelvlekken te voorkomen.

Mission impossible in jouw geval? Zelfs met een volle koelkast kan je je energieverbruik verminderen. Hoe dan? Vul je koelkast met lege plastic dozen of flessen. Op die manier heeft de koelkast minder energie nodig om ze af te koelen en zal ze dus minder verbruiken.

Let er ook op dat er voldoende verluchting is aan de achterkant van de koelkast. Daar bevindt zich immers de condensator (het zwarte rooster achteraan je koelkast) en die geeft heel wat warmte af. Schuif de koelkast lichtjes naar voren voor een betere ventilatie van de condensator. Zo wordt hij minder warm en verbruikt hij dus ook minder.

Ontdek ook onze 8 tips om je koelkast het hele jaar door minder te laten verbruiken!

Kijk ook even je diepvriezer na! 3 mm ijs verhoogt je verbruik al snel met 30%! De zomer is niet meteen het beste seizoen om je diepvriezer te ontdooien, dus probeer er enkele weken op voorhand aan te denken. Of maak hem leeg voor je vertrekt. Maar dat is inderdaad minder evident dan met de koelkast … Als je de diepvriezer toch uitschakelt, laat dan ook de diepvriezerdeur openstaan.

2. De verwarming in zomermodus zetten

Terwijl je weg bent, moet je huis niet verwarmd worden. Schakel de verwarming dus over naar zomermodus. De thermostatische kranen daarentegen mag je niet dichtdraaien. Het risico bestaat dat de kranen vast komen te zitten wanneer je in de herfst je verwarming opnieuw opzet.

3. De productie van warm water stopzetten

Tijdens je vakantie heeft er niemand bij je thuis warm water nodig. Daarom mag de boiler voor sanitair warm water gerust uitgeschakeld worden. Zo vermijd je dat de boiler regelmatig aanslaat om het water op temperatuur te houden. Zet dit zeker op je checklist, want dit soort zaken wordt weleens vergeten voor de vakantie-uittocht. Denk ook aan de boiler onder de gootsteen van je keuken 😉

4. Opletten voor apparaten in waakstand

Heel wat elektrische apparaten verbruiken constant een kleine hoeveelheid energie, zelfs wanneer je denkt dat ze uitstaan. Welke? De tv, de decoder, de computer, de wifi, de printer, de lader van je laptop, je wekker, …

In een gemiddelde woning staan er tussen de 15 en 50 apparaten in waakstand, goed voor een constant verbruik van 100 watt. Op 2 weken tijd kost je dat ongeveer 5 tot 10 € aan overbodig elektriciteitsverbruik. Een bedrag dat je makkelijk kan besparen door al die apparaten uit het stopcontact te halen voor je op reis vertrekt. Ontdek hier ook 4 manieren om sluipverbruik op te sporen.

5. Je verbruik vanop afstand controleren

Tal van tools kunnen je helpen om je water- en energieverbruik te meten, zelfs vanop je vakantiebestemming. Met UP en zijn slimme thermostaat boxx bijvoorbeeld weet je via je smartphone exact hoeveel elektriciteit, gas en water je verbruikt. En dat altijd en overal.

6. De watertoevoer dichtdraaien

Draai voor je vertrekt de hoofdwaterkraan van je woning dicht. Zo is er geen enkel risico op waterlekken terwijl je weg bent.

Want vergis je niet, maar liefst 30% van de Belgische gezinnen zou thuis een waterlek hebben zonder het zelf te weten. Er bestaan nochtans oplossingen om een waterlek op te sporen.

In 2019 spoorde boxx van ENGIE al 735 waterlekken op bij de gebruikers ervan. Dat betekent dat al zo’n 20% van alle UP-klanten te maken had met een waterlek tijdens de eerste maanden na hun abonnering op UP. Bij een lek worden UP-gebruikers onmiddellijk gewaarschuwd via sms. En ze kunnen meteen een beroep doen op de herstelservice die inbegrepen is in het UP-pakket!

Ziezo … Met deze tips kan je met een gerust hart op vakantie vertrekken. Alles is immers onder controle!

Prettige vakantie!

Lees ook