Hebben vrouwen het vaker koud dan mannen? Ze zouden de verwarming al eens wat sneller een graadje hoger zetten. En dat blijkt ook te kloppen: mannen en vrouwen reageren immers anders op warmte en koude. De reden? Onze spiermassa en onze hormonen…

De thermometer geeft aan dat het 20 °C is in de kamer. Sofie heeft het koud, Marcus heeft het lekker warm. Voor Sofie zou de thermostaat best 1 of 2 graadjes hoger mogen. Maar dat wil Marcus niet, want dat weegt veel te zwaar door op de energiefactuur (+7%).

Maar waarom voelen beiden dezelfde temperatuur zo verschillend aan? Waarom hebben mannen het warmer dan vrouwen? Een studie verschenen in Nature Climate Change geeft twee grote oorzaken.

Oorzaak 1: onze spiermassa

Mens die zijn spieren toont

Wat er ook gezegd wordt: het is niet het vetpercentage van ons lichaam dat ons warm houdt. Integendeel, het is de spiermassa die daarin de grootste rol speelt. Wanneer het lichaam afkoelt, trekken onze spieren samen om warmte op te wekken. Hoe meer spieren iemand heeft, hoe ongevoeliger die persoon is voor de koude.

Aangezien vrouwen van nature een kleinere spiermassa hebben dan mannen, is het logisch dat ze het moeilijker hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Oorzaak 2: hormonen

Vrouw die wollen sokken draagt 

De ideale temperatuur voor vrouwen is 24 °C. Voor mannen is dat 21,5 °C.

Welk koppel kent het niet: in bed onder het donsdeken warmt mevrouw haar ijskoude voeten op aan meneer z’n warme benen 😉 Een verschil in stofwisseling? Nee, eerder een kwestie van oestrogeen. Dat vrouwelijke hormoon verdikt het bloed en vertraagt de bloeddoorstroming in de handen en voeten. Die invloed is zo groot dat de temperatuur van de huid van de vrouw tot wel 3°C lager kan liggen dan bij de man.

Het is dus zuivere biologie dat mevrouw in huis rondloopt met een dikke trui en wollen sokken terwijl meneer genoegen neemt met een T-shirt.

Goed. Wil je vermijden dat mevrouw het deze winter koud heeft, volg dan onze tips om je verwarming een hele winter lang in topvorm te houden. En lees onze gratis gids: “Hoe verbeter je de prestaties van je verwarming? ”.

Facebook Comments