10 simpele to-do’s voor een comfortabele woning, de hele winter lang

's Winters is een gezellig en warm interieur extra aangenaam. Met deze 10 ideeën geniet je van een comfortabele woning, met een betere energieprestatie, zonder dat je de energiefactuur de hoogte in jaagt.
Daphné C.
26/09/2022 |

1. Voorzie een schoonmaakbeurt voor je dakgoten

De winter is een geduchte vijand voor je dak en voor alles wat daarbij hoort. Vooral dakgoten raken gemakkelijk verstopt. Je controleert best 2 maal per jaar je dak. Voor de winter begint moeten de dakgoten worden schoongemaakt door eerst het losse afval, zoals dode bladeren en takjes, uit de goot te scheppen en vervolgens hardnekkig vuil met een stevige borstel te verwijderen. Zo vermijdt je schade aan je dakgoten, wat zou kunnen leiden tot mosvorming en lekkages met waterschade als gevolg. Heb je geen zin in dit vervelende klusje? Dan kan je een beroep doen op vakmannen van gespecialiseerde reinigingsdiensten die je vrijblijvend een prijsofferte zullen bezorgen voor het schoonmaken van je dakgoten. Tegelijkertijd kan je ook de lasnaden laten controleren om te vermijden dat er scheurtjes zouden ontstaan door vrieskou en slechte weersomstandigheden.

2. Zorg voor een goede afdichting van ramen en deuren

Voor een goede thermische isolatie is het belangrijk dat de voegen perfect op de vensters en erkers aansluiten. Zo vermijd je warmteverlies en geniet je een groter thermisch comfort, doordat de koude lucht buiten blijft en de warme lucht binnen. Indien nodig kan je kiezen voor de plaatsing van isolerende tochtstrips. Hier zie je hoe je je ramen in 4 stappen tochtvrij maakt. Enkele beglazing is natuurlijk niet ideaal voor de isolatie en je kiest dus beter voor dubbele of zelfs driedubbele beglazing. Je kan ook nog isolerende rolluiken plaatsen, maar dergelijke isolatiewerken vragen wel wat werk en kunnen duur uitvallen. 
Controleer ook of je voordeur, openslaande deuren en binnendeuren geen koude lucht doorlaten. Indien nodig kan je deurtochtlatten aanbrengen. Die dichten je kamers goed af en zorgen voor een betere thermische en akoestische isolatie. Of haal zo'n lekker ouderwetse tochthond in huis. Jawel, die werken wel degelijk!

3. Ontlucht tijdig je radiatoren en deblokkeer je thermostatische kranen

Slechtwerkende radiatoren ondanks een kwalitatieve centrale verwarming? Komen er vreemde borrelende geluiden uit je radiatoren? Dan zit er lucht in! Om het probleem op te lossen moet je je radiatoren ontluchten. Zo komen de luchtbellen vrij die zich geleidelijk vormen in je leidingen en kan het water weer vlot circuleren. Zo vermijd je een te hoog energieverbruik. Weet je niet hoe je een radiator moet ontluchten? Deze video helpt de minder bedreven klusser op weg. De installatie van een automatische ontluchter kan je dit klusje besparen. Dat doe je best 2 maal per jaar.

Hoe een radiator ontluchten?

Worden je radiatoren niet meer warm? Dat komt misschien door een geblokkeerde of verkalkte thermostatische kraan. Controleer dit dus voor je je verwarming terug aanzet. We vertellen je alvast hoe je een thermostatische kraan makkelijk kunt deblokkeren in 4 stappen.

Hoe een thermostatische kraan deblokkeren in 4 stappen

4. Controleer de branddetectoren

In de winter steken we vaker kaarsen of de open haard aan (lees ook onze tips om je houtkachel in alle veiligheid te gebruiken) en gebruiken we sneller een elektrisch vuurtje als extra verwarming. Best toch ook even controleren of de rookmelders in je woning nog naar behoren werken. Rookmelders zijn eenvoudig te installeren en werken op alkaline- of lithiumbatterijen. Een oplichtend lampje en een geluidsignaal waarschuwen je wanneer de batterij bijna leeg is. Er bestaan ook slimme rookmelders die je meldingen kunnen sturen, zichzelf kunnen testen en zelfs CO kunnen detecteren. 

In privéwoningen is een brandblusapparaat niet verplicht, maar je kan je toch maar beter goed wapenen tegen het vuur en er één aanschaffen.

5. Controleer de luchtkwaliteit

Er zijn minstens 5 redenen waarom je je zorgen moet maken over de luchtkwaliteit in je huis. Zeker in de winter wanneer we de kou kost wat kost willen buitenhouden en minder vaak verluchten. Gelukkig helpen slimme producten zoals bv. het weerstation Netatmo ons daar voortaan bij. Ze meten het CO2-niveau, de koolmonoxide, de fijne stofdeeltjes, …, maar ook de temperatuur en de vochtigheidsgraad in je woning.

Zelfs bij koud weer en wanneer je er echt geen zin in hebt, is het belangrijk om je kamers ‘s ochtends en ‘s avonds 10 à 15 minuten te verluchten. Zo wordt de lucht vervangen en gezuiverd. Hier ontdek je waarom, hoe en wanneer je je huis het hele jaar door moet verluchten.

De installatie van een koolmonoxidedetector, zoals de bv. Nest Protect, wordt aangeraden in gesloten ruimtes, en dan vooral in de ruimtes waar je verwarmingsketel en boiler staan. Als hij het giftige gas detecteert, gaat er een alarmsignaal af.

Zo vermijd je een CO-vergiftiging en de mogelijk dodelijke gevolgen daarvan.

6. Leg een voorraadje brandstof aan

Stookolie, hout, pellets … Leg een voorraad brandstof aan voor de grote koude begint of voor het echt nat wordt. Zo ben je zeker van optimaal comfort in de woning. Zorg er ook voor dat alle toestellen goed werken! Contacteer tijdig je brandstofleverancier. Via een groepsaankoop kan je bovendien geld uitsparen: je krijgt voordelige prijzen of gunstige betalingsvoorwaarden voor brandstoffen van superieure kwaliteit. We geven je alvast enkele tips om de beste pellets te kiezen.

7. Berg de zomerkleding op

Versleten of kapotte kleren, schoenen en sokken worden zonder pardon uit je kleerkast verbannen, net als exemplaren die niet meer passen of die je niet meer mooi vindt. Je wint er meteen heel wat plaats mee. En je zet een eerste stap richting naar een leven zonder afval! Goed om weten: een kledingstuk dat je een jaar lang niet hebt gedragen, zul je waarschijnlijk nooit meer aantrekken. Weg ermee.

Heb je plaatsgebrek? Gebruik vacuümhoezen voor de minder delicate kleding. Zo bespaar je 50% ruimte! Berg delicate stoffen zoals zijde en zomerwol op in hoezen van katoen of zijdepapier en bewaar ze in plastic boxen. Bewaar je kleding niet in kartonnen dozen of plastic zakken. Ze kunnen vergelen of lijden onder vochtigheid en stof. En voor een goed georganiseerde dressing of kleerkast hoef je gewoon deze 3 tips te volgen!

Een laatste tip: gebruik blokjes cederhout tegen motten om volgende zomer onaangename verrassingen te voorkomen.

8. Isoleer je buitenkranen

Wacht niet tot de eerste vrieskou om je buitenkranen helemaal leeg te maken. Al het water moet eruit. Bescherm ze vervolgens met schuimrubberen hoezen tegen de vorst. Vergeet zeker niet om de watertoevoer naar buiten dicht te draaien. Daarnaast kan je ook je leidingen voor warm sanitair water isoleren. Kijk maar hoe eenvoudig dat is:

How to: hoe je leidingen isoleren?

Dit is ook de ideale gelegenheid om de staat van je buitenmuren te controleren en eventuele scheurtjes op te vullen zodat er geen vocht meer kan in dringen.

9. Kies ledlampen en bespaar op elektriciteit

Vervang je klassieke energieverslindende gloeilampen door ultra-energiezuinige ledlampen! Dit is het moment, want in de winter beginnen de avonden al vroeg door de omschakeling naar het winteruur. Zorg voor gezelligheid en bespaar tegelijk energie! Je verlaagt hierdoor ook je energiefactuur en je ecologische voetafdruk. Hier zie je hoe je de juiste ledlamp kiest.

10. Laat je verwarmingsketel onderhouden

Om te garanderen dat je verwarming de hele winter in topvorm blijft en je niet in allerijl een beroep te moeten doen op een hersteller, doe je er goed aan om te denken aan de verplichte onderhoudsbeurt voor je verwarmingsketel. De technicus stelt de ketel meteen optimaal af, brengt de boiler op de juiste temperatuur en controleert de druk in de kring. Onze technici verzorgen elk onderhoud en alle herstellingen en garanderen een snelle interventie: aarzel niet om ons te contacteren voor een onderhoudscontract zodat je gerust bent.