Slimme stekkers of smart plugs dienen niet alleen om je elektrische apparaten van op afstand in of uit te schakelen. Ze kunnen nog veel meer. Wij laten je dat graag zien aan de hand van 8 praktische toepassingen!

Voor slimme stekkers zijn er veel handige toepassingen en de ene stekker heeft meer mogelijkheden dan de andere. Met smart plugs kun je onder andere:

 1. Je stroomverbruik meten

Modellen zoals Smappee of Fibaro informeren je over het verbruik van het toestel dat via de slimme stekker op het stroomnet is aangesloten. Dat is handig om te zien hoeveel een bepaald toestel eigenlijk verbruikt. Misschien kun je het verbruik ervan beperken. Of je afvragen of het wel normaal is dat het zoveel verbruikt. Of het toestel in kwestie vervangen door een zuiniger exemplaar.

Een van de toepassingen van slimme stekkers : het stroomverbruik van je toestellen meten.

2. Je verlichting op afstand bedienen

Soms is het handig om te doen alsof je thuis bent, ook als je er niet bent. Je sluit gewoon één of meer lampen aan op slimme stekkers om de indruk te geven dat je aanwezig bent. Ofwel programmeer je de lampen, ofwel doe je ze op afstand aan- en uitgaan via de mobiele app.

 3. Bepalen wanneer je kinderen tv kijken

Hebben je kinderen een tv op hun kamer? Dan kun je met een slimme stekker instellen dat de stroom bijvoorbeeld om 21 uur uitvalt. Zonder jouw toestemming kunnen je kinderen dan het toestel niet zelf opnieuw inschakelen. Dit werkt natuurlijk maar tot je kinderen een bepaalde leeftijd hebben. Ooit zullen ze er wel achter komen dat ze gewoon een ander stopcontact moeten gebruiken …

4. Je apparaten op afstand in- en uitschakelen

Besef je plots dat je je radio of tv bent vergeten uit te schakelen toen je je woning verliet? Geen probleem, met de app doe je dat snel op afstand.

5. ’tain’tNachts naar het toilet gaan zonder ergens tegen te lopen

Besef je plots dat je je radio of tv bent vergeten uit te schakelen toen je je woning verliet? Geen probleem, met de app doe je dat snel op afstand.

Sommige slimme stekkers, zoals BeeWi, schakelen het aangesloten toestel in zodra ze een beweging detecteren. Handig om ’s nachts de gang te verlichten!

 6. Je wifi uitbreiden

Er bestaan smart plugs die ook dienen als wifi-versterker. Het merk TRENDnet levert bijvoorbeeld dergelijke modellen. Afhankelijk van de grootte van je woning en storende materialen kan het gebeuren dat de wifi-dekking niet overal ideaal is. Met deze slimme stekker los je dat op.

 7. Koffiezetten vóór je opstaat

Zalig toch: een kop koffie die klaarstaat als je opstaat? Programmeer de stekker van de koffiezetmachine en de volgende ochtend word je gewekt met het koffiearoma.

 8. Komaf maken met sluipverbruik

De koffiezet, stereoketen, tv-decoder, … Allemaal toestellen die ook in waakstand je elektriciteitsfactuur doen oplopen. Sluit ze aan op een slimme stekker om ze helemaal uit te schakelen als je ze niet gebruikt.

Onze favoriete slimme stekker?

Beschik je al over boxx, het digitale brein van je woning? Of ben je van plan om er een te kopen? Of misschien heb je al een Home Center Lite Fibaro in huis?

Dan raden wij je slimme stekkers van Fibaro aan. Wij waren snel overtuigd door de discrete vormgeving en het ledlampje, dat het verbruik van het apparaat met een kleurtje weergeeft. En je kunt Fibaro ook bedienen via het touchscreen van boxx. Fibaro is beschikbaar op 50five.be voor 64,99 €.

De slimme stekker van Fibaro is een van onze favorieten, onder andere wegens zijn discrete vormgeving en led-lampje.

Je hebt nog geen boxx of Home Center Lite Fibaro in huis?
Dan raden wij je de slimme stekkers van Smappee aan. Ze zijn voordeliger: 34,99 € voor 3 stekkers + 229 € voor de Smappee energiemonitor op 50five.be (ter vergelijking: het Fibaro Home Center Lite kost 279 €). Relax in je zetel terwijl je de lampen en apparaten in huis via de app op je smartphone bedient. Bovendien beschik je over een afstandsbediening en dat is handig voor wie geen toegang heeft tot de app, bijvoorbeeld je kinderen of de babysit!

Facebook Comments