9 gezinnen op de 10 doen iets aan hun verwarmingsfactuur. En jij?

Wauw, wat een massale respons op onze enquête! Dankjewel! Jullie interessante meningen helpen ons om je nog betere tips te geven voor een gezellige, comfortabele en … betaalbare winter. We delen hier graag de resultaten van onze peiling.
Valentine S.
10/11/2023 |

Bijna 30 000 gezinnen hebben deelgenomen aan onze enquête! 30 000 keer dank voor die overweldigende respons.

Ondertussen is de herfst in het land en maken we ons klaar voor enkele koude maanden. Toch brengen die ook gezelligheid en huiselijkheid. Wat is er immers heerlijker dan met het hele gezin spelletjes te spelen of met een lekker warm drankje op de sofa naar een film of serie te kijken of een boek te lezen?

Met onze enquête wilden we graag te weten komen hoe jullie naar de koude wintermaanden kijken. En vooral: wat jullie favoriete tips zijn om te besparen op de verwarming. Jullie talrijke reacties zijn voor ons waardevolle informatie. Ze helpen ons om je nog beter te begeleiden, nog efficiëntere bespaartips te geven en te laten zien hoe je je verbruik nog beter kan opvolgen. Of met andere woorden: hoe je de Check&Save-gewoonte eigen maakt.

Onze inspanningen van vorig jaar hebben resultaat opgeleverd en dat doet ons deugd. Jullie waren echte superbespaarhelden! Samen zijn we erin geslaagd om ons energieverbruik met 15% te verminderen. En wie Check&Save gebruikte, haalde zelfs het dubbele! Is zoiets ook dit jaar mogelijk? Absoluut!

Hoe kijk jij tegen de winter aan?

Dat was de kernvraag van onze enquête. En wat ons meteen is opgevallen: veel deelnemers zeggen dat ze ongerust zijn. Meer dan de helft van onze klanten wacht met een bang hart af hoe hoog hun energieverbruik deze winter zal zijn. Terecht natuurlijk, want een koude winter doet je energiefactuur flink stijgen. Maar paniek is niet nodig: vorige winter hebben onze acties mooie resultaten opgeleverd, dus waarom zou dat nu niet kunnen? 

Uit onze enquête blijkt ook dat 9 op de 10 bevraagde gezinnen klaarstaan om actie te ondernemen! Dat is fantastisch nieuws, want alleen wie in actie komt, kan succes boeken. Dat brengt ons meteen bij de volgende stap: wat zijn jullie favoriete tips om te besparen?

Wat doe je om je verbruik te verminderen?

De eerste tip ligt voor de hand: de temperatuur in huis verlagen. Het is ook een effectieve maatregel, want 1°C minder komt overeen met een besparing van 7%. Jullie vinden 19°C de ideale temperatuur om je factuur te verlagen. En ’s nachts hebben jullie meestal genoeg aan 16°C. Hoe je een thermostaat perfect instelt, lees je in dit artikel.

Hadden jullie nog andere superbespaartips? Zeker, zoals voldoende aandacht schenken aan je verwarmingssysteem, bijvoorbeeld door je cv-ketel regelmatig te laten onderhouden – wat je tot 10% laat besparen – of je radiatoren en thermostaatkranen correct te gebruiken.

Dit zijn stuk voor stuk uitstekende tips. Pas je ze al toe? Dan ben jij ook een van die superbespaarhelden! Of neem je nog een afwachtende houding aan? Probeer dan eens enkele maatregelen uit, je zal snel het verschil merken. Om je te helpen hebben we op deze pagina onze beste energieadviezen op een rijtje gezet.

Volg je je verbruik op?

Ook daarvoor verdien je een pluim! 87% van alle deelnemers aan de enquête verklaart dat ze hun verbruik goed in het oog houden. 25% onder hen doet dat met tools van ENGIE, zoals de Energy Monitor en de Smart App (die je in Vlaanderen kan gebruiken als je een digitale meter hebt). Deze goede gewoonte mag je zeker niet loslaten. Hoe je je verbruik in de praktijk optimaal opvolgt, ontdek je in deze drie video’s

We hopen dat deze maatregelen en tips van bijna 30 000 van onze klanten je wat meer gemoedsrust geven. Want besparen kan en als ook jij zo’n superbespaarheld wordt, kan je met een gerust hart genieten van een warme en gezellige winter. Dus: doe mee de Check&Save!