Plintverwarming

Plintradiatoren zijn een groot succes in Canada. In België is dat voorlopig nog niet het geval. Maar omdat ze compatibel zijn met verwarming op gas, stookolie, hout of elektriciteit kunnen de voordelen ervan je misschien toch overtuigen.
Paul D.
16/10/2019 |

Hoewel je van je radiatoren decoratieve objecten kan maken, nemen ze sowieso veel plaats in beslag, of het nu in je woonkamer, keuken of veranda is.

Gelukkig zijn er alternatieven zoals vloerverwarming of zelfs plafondverwarming. Dat zijn echter wel verwarmingssystemen die grote werken met zich meebrengen, en dat is niet altijd zo evident. Gelukkig bestaat er ook nog een andere oplossing: plintradiatoren.

Hoe werkt plintverwarming?

Er zijn 2 soorten plintradiatoren:

> elektrische plintradiatoren
> warmwaterplintradiatoren, die met buizen aangesloten worden op je centrale verwarming (gas, stookolie, hout).

Hun werkingsprincipe is hetzelfde. De plint verwarmt de lucht die aanwezig is op de grond en stoot die terug uit langs de bovenste gleuf. Via convectie (een samensmelting van de warme lucht die stijgt en de koude lucht die daalt) stijgt de verwarmde lucht langs de muur. Dankzij de inertie gaat de muur de warmte opstapelen en afgeven aan alles wat zich in de ruimte bevindt (meubels, voorwerpen, personen).

Met een elektronische thermostaat kan je de installatie beheren.

Moet ik tegen alle muren plintradiatoren plaatsen?

Nee. Je verwarmingstechnicus zal een thermisch onderzoek uitvoeren. Hij zoekt uit welke muren het meest geschikt zijn voor de plaatsing van de plintradiatoren en welke afmetingen je nodig hebt.

Zijn alle muren geschikt om er plintradiatoren tegen te plaatsen?

Ja, ongeacht het materiaal, op voorwaarde dat de muur een zekere dikte heeft. Een scheidingswand bijvoorbeeld slaat niet genoeg warmte op.

Elektrische plintradiatoren zijn ook in verschillende designs verkrijgbaar. Warmwaterplintradiatoren kunnen gewoon tegen de muur geplaatst worden of gedeeltelijk of volledig verborgen worden in de muur achter hout, steen, … Het systeem integreert zich dus perfect in zowel klassieke als hypermoderne interieurs.

De voordelen van plintradiatoren

Kostprijs: tussen 3000 en 7000 € voor een woning van 100 m2

> Ze zijn esthetisch en discreet.
> Ze hebben geen invloed op de bewoonbare ruimte.
> Ze vermijden het fenomeen van koude muren en dus ook de bijhorende condensatie- en vochtproblemen.
> Ze zijn gemakkelijk te installeren. De elektrische variant is net een IKEA-meubel. 😉 Voor de warmwaterversie moet je een professional inschakelen.
> Ze zijn compatibel met elk verwarmingssysteem.
> Je kan er meubels voor plaatsen (omdat de warmte zich naar boven verspreidt) in tegenstelling tot klassieke radiatoren.
> Ze verplaatsen minder lucht en vermijden het gevoel van droge lucht.

De nadelen van plintradiatoren

> Ze zijn minder doeltreffend in erg grote ruimtes.
> Ze vereisen een goede isolatie van de muren langs binnen of langs buiten.
> Verwarming door inertie: het duurt even voor de temperatuur stijgt.
> Ze zijn duurder.

Hoeveel kosten plintradiatoren?

Hoeveel ze dan precies kosten? Reken op 100 tot 400 € per strekkende meter, afhankelijk van het type plintradiator, het vermogen en het design. Voor een woning van 100 m2 komt dat al snel uit op 3000 tot 7000 €, plaatsing en btw inbegrepen. De fabrikanten en installateurs garanderen echter wel dat je verwarmingsfactuur tot 30% kan dalen. Ter vergelijking, als je voor een gelijkaardige installatie zou gaan met klassieke radiatoren kom je snel twee tot drie keer goedkoper uit.
Plintradiatoren worden in België nog niet zo vaak geplaatst, maar er zijn wel enkele installateurs die je kan inschakelen.

In onze speciale gids met verwarmingsoplossingen vind je alle gangbare oplossingen terug die hun sporen al verdiend hebben.