Hoe financier je je nieuwe verwarmingsketel?

In een nieuwe ketel investeren, doe je meestal omdat hij het begeven heeft of om je energiefactuur te verlagen en tegelijkertijd je comfort te vergroten. We sommen 5 oplossingen op om je cv-ketel te betalen.
Paul D.
05/09/2022 |

Je oude verwarmingsketel vervangen of een nieuwe cv-ketel kopen wanneer je aan het bouwen of renoveren bent, brengt heel wat vragen met zich mee: welke fouten kan ik best vermijden wanneer ik een cv-ketel kies?welk merk kopen?; en vooral hoe ga ik mijn aankoop betalen?

Hoeveel kost een verwarmingsketel?

Om te bepalen hoe je je ketel best kan financieren, moet je natuurlijk weten hoeveel die je zal kosten.

De prijs hangt af van verschillende factoren: het vermogen, het brandstoftype, het model... Gemiddeld moet je – met de installatie inbegrepen – toch rekenen op:

  • 3500€ tot 5500€ voor het vervangen van een oude gasketel door een gascondensatieketel;
  • 6500€ tot 9000€ voor het vervangen van je mazoutketel door een gascondensatieketel;
  • 7000€ tot 9000€ voor een klassieke mazoutketel;
  • 8000€ tot 11000€ voor een condensatieketel op stookolie.

Afhankelijk van je budget, zijn er verschillende opties om je verwarmingsketel te betalen.

1. Waarom is het een goede investering?

Wanneer je een nieuwe verwarmingsketel koopt, kun je die uiteraard ‘cash’ betalen in één keer als je het geld ervoor hebt. Een nieuwe verwarmingsketel is immers een goede investering. In de eerste plaats omdat spaarboekjes alleen nog maar het wettelijke minimum opleveren. Dat is 0,11% interest per jaar, niet eens genoeg om de inflatie te compenseren.

Kies je voor een nieuwe cv-ketel, zelfs als je oude nog werkt maar wel verouderd is of vaak defect is, dan bespaar je bovendien tot 30% energie, goed voor zo’n 600€ per jaar. De nieuwe gascondensatieketels zijn immers veel performanter dan de oude modellen of de systemen op stookolie.

Weet ook dat je de aankoop van een cv-ketel vrij snel terugverdient, zelfs al in enkele jaren … Lees ook zeker ons artikel over de oplossingen voor verwarming en sanitair warm water die het meest opbrengen per gewest.

2. Je cv-ketel gespreid of in verschillende stortingen betalen

Dit is een flexibele financieringsoplossing met een voordelige interestvoet (maar opgelet: ‘geld lenen, kost ook geld’!). Bij deze betalingsmogelijkheid hoef je het volledige aankoopbedrag niet in één keer neer te tellen.

Je kan ervoor kiezen om een deel meteen te betalen en het resterende saldo gespreid in verschillende stortingen of je kan de volledige som lenen en in maandelijkse schijven terugbetalen.

Bij ENGIE kan je je nieuwe verwarmingsketel gespreid betalen*. Het grote voordeel hiervan is dat je verwarmingsketel onmiddellijk een beter rendement oplevert zonder dat je het volledige bedrag in één keer moet investeren.

3. Je ketel gedeeltelijk betalen met ecocheques

Voortaan kan je producten en diensten die energie besparen – en dus ook bepaalde condensatieketelsbetalen met ecocheques. Kwestie van meteen gebruik te maken van dit extralegale voordeel dat je misschien wel van je werkgever krijgt. Let wel, nog niet alle installateurs aanvaarden ecocheques.

Je kan ecocheques ook gebruiken voor isolatiemateriaal, waterbespaarders, regenwaterputten of elke technologie die groene energie produceert (zonnepanelen, een warmtepomp, een zonneboiler…).

4. Je verwarmingsketel huren voor je er eigenaar van wordt

Af en toe worden er al formules voor leasing op lange termijn toegepast voor cv-ketels, maar het blijven voorlopig uitzonderingen. Tegen een maandelijkse huurprijs van enkele tientallen euro’s kan je gebruikmaken van een nieuwe verwarmingsketel en vaak ook van de inbegrepen dienstverlening (onderhoud, pechbijstand, monitoring...). Na afloop van het contract – meestal 10 jaar – kan je eigenaar worden van je verwarmingstoestel.

Goed om weten: deze financieringsformule is vaak voorbehouden voor gasketels. Verwarming op stookolie, pellets, hout of elektriciteit komt hiervoor dus niet in aanmerking.

5. Een gewestelijke lening aanvragen

De gewesten hebben leningen uitgewerkt om gezinnen met een bescheiden inkomen te helpen om energie te besparen.

Vergeet tot slot niet dat er premies bestaan voor verwarmingsinstallaties. En dat is toch altijd welkom, niet?

Koop jij binnenkort een nieuwe verwarmingsketel? Lees dan onze gratis gids: Welk verwarmingssysteem kiezen?.