Kies ik best voor een dag- en nachttarief als ik zonnepanelen heb?

Een elektriciteitsmeter kiezen – enkelvoudig, tweevoudig of exclusief nacht – is geen sinecure als je zonnepanelen hebt. Blijf je bij je dag- en nachttarief of schakel je over naar een enkelvoudig tarief? Tekst en uitleg.
Sébastien V.
09/06/2020 |

Hoe werken zonnepanelen? Dankzij enkele noodzakelijke onderdelen, zoals de panelen zelf, de omvormer en ... de elektriciteitsmeter. Die laatste vormt namelijk de link tussen het elektriciteitsnet van je woning en het distributienet. Naargelang de kenmerken van je meter, sluit je een contract af met een enkelvoudig of een tweevoudig tarief.

De belangrijkste soorten elektriciteitsmeters

Hoewel alle meters meten hoeveel elektriciteit je verbruikt en eventueel produceert (in kWh), hebben ze toch specifieke kenmerken ...

De normale of enkelvoudige mechanische meter

Deze heeft 1 wijzerplaat en geeft dus 1 enkele verbruiksindex weer. Ook het tarief voor de verbruikte elektriciteit is enkelvoudig. Er zijn in dit geval dan ook geen daluren (ook nachttarief genoemd, hoewel dit niet helemaal correct is omdat ook het weekend beschouwd wordt als dal) of piekuren (ook dagtarief genoemd).

Goed om weten: de prijs per kWh met dit type meter ligt lager dan het dagtarief dat van toepassing is met een tweevoudige meter.

De dubbele of tweevoudige mechanische meter

Zoals zijn naam al doet vermoeden, heeft de dubbele meter 2 wijzerplaten. Eén voor de elektriciteit die overdag verbruikt wordt en nog eentje voor de elektriciteit die ‘s nachts en in het weekend afgenomen wordt. Er gelden bijgevolg twee verschillende tarieven. Het verschil tussen het dag- en nachttarief schommelt rond de 30%. De distributiekosten zijn ook minder hoog.

Wanneer begint het nachttarief?

Het dal van de tweevoudige meter duurt op weekdagen meestal van 22 uur tot 7 uur ‘s morgens en in het weekend loopt het van vrijdag 22 uur tot maandag 7 uur. In sommige gemeentes zijn er echter uitzonderingen (21 u. tot 6 u. of 22.30 u. tot 7.30 u. of 23 u. tot 8 u.). Raadpleeg de website van je netbeheerder om te weten welke uren van toepassing zijn voor jouw woonplaats.

 

Goed om weten: er bestaat ook een exclusief nachtmeter met een exclusief nachttarief. Deze meter – die weinig gangbaar is – werd vroeger voornamelijk geïnstalleerd in woningen met elektrische accumulatieverwarming. Vandaag is het nachttarief hetzelfde als het tweevoudige tarief.

De digitale meter of slimme meter

Deze digitale meter communiceert met de netbeheerder en biedt op afstand verschillende functies aan (aansluiten/afsluiten van de meter, omschakeling van het tarief, verbruikslimiet, ...). De installatie ervan ging ondertussen van start in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Je vindt alle informatie in ons artikel De slimme meter in België.

 

Goed om weten: een digitale meter kan zowel met het normale als met het tweevoudige tarief gebruikt worden. Als je ook zonnepanelen hebt, draait hij niet fysiek terug, maar registreert hij de informatie afzonderlijk. Een digitale display op de meter geeft de volgende info weer:

- je verbruik (tweevoudig, in dal- en piekuren),

- je injectie in het netwerk (tweevoudig, in dal- en piekuren).

Welke elektriciteitsmeter kies je als je zonnepanelen hebt?

Een tweevoudige meter wordt vaak aangeraden om de elektriciteitsfactuur te drukken door je elektriciteitsverbruik zoveel mogelijk in te plannen tijdens de daluren. Toch is een tweevoudige meter niet in alle situaties de meest aangewezen oplossing. Bijvoorbeeld als je een zonnepaneleninstallatie hebt.

Wanneer is de tweevoudige meter voordelig in combinatie met zonnepanelen?

Een tweevoudige meter is enkel een goed idee als je zonnepanelen niet volstaan om je jaarlijkse verbruik te dekken (zie onderstaande berekening).

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in Brussel. De daken zijn er meestal kleiner en hebben meer schaduw. Bovendien geldt het compensatiemechanisme er sinds 1 januari 2020 niet meer. In dat geval kan een tweevoudige meter nog steeds voordelig zijn. Overdag verbruik je zoveel mogelijk van de zelfgeproduceerde elektriciteit en ‘s nachts maak je gebruik van het nachttarief.

Opgelet: een tweevoudige meter installeren kost geld. De aankoopprijs ligt tussen de 150€ en 250€ en hangt af van de configuratie van je elektrische installatie en van je woonplaats. Er is geen premie of subsidie voor dit soort aankoop.

Is een enkelvoudige meter de beste optie in Vlaanderen en in Wallonië?

In Vlaanderen en in Wallonië wordt aangeraden om over te stappen naar een ‘normale’ meter, omdat de omvang van de zonnepaneleninstallaties er volstaat om het jaarlijkse verbruik te dekken. Deze cijfers leveren het bewijs ...

Niet vergeten: Schat vóór je zonnepanelen koopt altijd zo nauwkeurig mogelijk je verwachte productie en je verbruik in voor je beslist om je meter – welke dat ook mag zijn – te houden of niet.

Kan ik makkelijk overstappen van een tweevoudige naar een enkelvoudige meter?

Ja! Je moet het gewoon maar aan je netbeheerder vragen. De aanpassing kan zelfs op afstand gebeuren. En de omschakeling is bovendien goedkoper dan van een enkelvoudige meter naar een tweevoudige over te stappen (zie hierboven). In dit geval kost het je gemiddeld tussen de 35€ en 40€.

Welke gevolgen zal de komst van de slimme meter hebben?

De digitale meter is compatibel met de 2 tarieven en registreert de afname en de injectie tijdens de dal- en piekuren of tegen het enkelvoudige tarief. Of deze digitale meter het rendement van je zonnepanelen en je eventuele groenestroomcertificaten beïnvloedt? Daarover kunnen we duidelijk zijn: de technologie van de slimme meter betekent niet het einde van je rendement. Wat wel een invloed kan hebben, zijn de politieke en regulatoire beslissingen.