Einde van de terugdraaiende teller: wie krijgt welke compensatie?

Er komt een compensatie voor de eigenaars van zonnepanelen die gevolgen ondervinden van het einde van het systeem van de terugdraaiende teller in Vlaanderen. Hoeveel bedraagt die? Wanneer wordt ze gestort? En aan wie?

28/01/2021 -
Paul D.
Energie-expert bij ENGIE

Het einde van het principe van de terugdraaiende teller roept heel wat vragen op bij de eigenaars van zonnepanelen. Een daarvan is: komt er een financiële compensatie voor het geleden verlies? De beslissing van het Grondwettelijk Hof beïnvloedt immers het rendement van zonnepaneleninstallaties.

Daarom wordt er ook een vergoeding voorzien. De Vlaamse regering kwam op 15 januari 2021 tot een akkoord hieromtrent. Een woordje uitleg.

Wie heeft recht op de vergoeding?

Alle eigenaars van zonnepanelen die voor 2021 geïnstalleerd werden, op voorwaarde dat ze de rentabiliteitsdrempel van 5% die werd vastgelegd door de regering, nog niet bereikt hebben. Sommigen onder hen konden tussen 2007 en 2012 immers rekenen op groenestroomcertificaten waardoor ze hun installatie al terugverdiend hebben.

Hoeveel bedraagt deze financiële compensatie?

Het gaat eerst en vooral om een eenmalige compensatie. Het bedrag wordt dus slechts één keer gestort.

Het garandeert een rendement van 5% op de gemiddelde investering. Ofwel het equivalent van de nieuwe premie voor de aankoop van zonnepanelen die op 1 januari 2021 van kracht ging.

De berekening van het bedrag van de compensatie gebeurt op basis van een referentiezonnepaneleninstallatie. Er wordt ook rekening gehouden met:

  • het jaar van indienststelling van de installatie;
  • het jaar van plaatsing van de digitale meter;
  • het geïnstalleerde vermogen.

Dat betekent dat voor hetzelfde jaar van indienststelling en met een digitale meter die op hetzelfde moment geplaatst werd, de eigenaar van een installatie van 8 kW een compensatie ontvangt die twee keer zo hoog is als die voor een eigenaar met een installatie van 4 kW.

Om de bedragen in te kijken en een simulatie te doen, kan je terecht op de site van het VEKA (het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap).

Wanneer moet de compensatie aangevraagd worden?

Het systeem met injectietarief is slechts van toepassing als je een digitale meter hebt.

> Heb je al een digitale meter?  Dan kan je over een paar maanden je compensatie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Ze zou dan in de herfst van 2021 gestort moeten worden.

> Heb je nog geen digitale meter? De installatieperiode van de digitale meters in Vlaanderen loopt van april 2021 tot eind 2029. Je hebt nog tot 1 juli 2029 om je compensatieaanvraag in te dienen.

Goed om weten: zolang je digitale meter nog niet geïnstalleerd is, val je nog steeds onder het voordelige systeem van de terugdraaiende teller en het prosumententarief.

Waar moet je de compensatieaanvraag indienen?