Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Vlaanderen: zonnepanelen en injectietarief. Alles wat je moet weten om het te begrijpen.

Klant worden
Variabele prijs per trimester
variabele prijs per maand

 

Ontdek de Smart app

 

 

 

1

Fluvius brengt ons op de hoogte

Fluvius laat ons weten dat je het systeem met injectietarief hebt.

2

Wij nemen contact met je op

We sturen je een voorstel voor jouw injectietarief.

3

Jij keurt het voorstel goed

Ga je akkoord met je contract voor injectie, dan wordt alles automatisch in orde gebracht.

4

Jij geniet van het nieuwe systeem

Je geniet van het nieuwe systeem met ons voordelig injectietarief.

Ik ben net overgeschakeld op het systeem met injectietarief, welke gevolgen heeft dit voor mijn facturatie?

Betekent deze wijziging dat ik best overschakel naar een tweevoudig uurtarief (dag/nacht)?

Wat is het verschil tussen het oude systeem, met prosumententarief en het nieuwe systeem, met injectietarief?

Werking nieuwe systeem
Wat is het injectietarief ?

Dit is de financiële vergoeding die je krijgt voor de elektriciteit die je zonnepanelen produceren maar die je niet meteen kan verbruiken. Je gaat deze stroom als het ware injecteren op het net en “verkopen” aan je energieleverancier.

Terug naar het overzicht
Waarom zijn de injectietarieven lager dan de tarieven voor afname?

Het grootste deel van je energiefactuur bestaat uit netwerkkosten (distributie & transport) en belastingen. Deze componenten maken geen deel uit van het injectietarief. Dit is één van de voornaamste reden waarom het injectietarief lager is dan de afnameprijs.

Terug naar het overzicht
Wat is het verschil tussen het oude systeem, met prosumententarief en het nieuwe systeem, met injectietarief?

In het oude systeem geniet je het principe van de terugdraaiende teller (voor een meter die effectief terugdraait of voor een digitale meter waarop hetzelfde principe van toepassing is) en betaal je voor het gebruik van het net een bijdrage die "prosumententarief" wordt genoemd.

In het nieuwe systeem met injectietarief, meten we nauwgezet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt en injecteert in het net. Op basis hiervan betaal je enerzijds voor de elektriciteit die je afneemt (netwerkkosten inbegrepen) en ontvang je anderzijds voor elke kWh die je op het net injecteert een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit nieuwe systeem is alleen mogelijk met een digitale meter omdat het met deze meter mogelijk is om je afname en injectie van elektriciteit apart te meten.

Terug naar het overzicht
Moet ik mijn energiecontract aanpassen om te kunnen genieten van het injectietarief?

Indien je klant bent bij ENGIE moet je je huidig contract hiervoor nu niet aanpassen. Zodra Fluvius ons laat weten dat het systeem met tarief voor injectie van toepassing is voor jou, sturen we je alle informatie over je injectiecontract. Je tarief voor injectie wordt automatisch toegepast als je het injectiecontract hebt aanvaard. Als je nu al meer informatie wil over het injectietarief dat hoort bij je energiecontract, kan je onze tarieven voor injectie alvast bekijken.

Nog geen klant bij ENGIE? Ook jij kan uiteraard genieten van onze aantrekkelijke voorwaarden voor je injectie door klant te worden. Maak een simulatie van je contract.

Terug naar het overzicht
Voor wie is het systeem met inejctietarief van toepassing?

Het systeem met injectietarief is in Vlaanderen van toepassing als je beschikt over zonnepanelen en een digitale meter. Deze meter meet de hoeveelheid elektriciteit die je afneemt van, en teruglevert aan het net. Zolang je geen digitale meter hebt, blijft je in het systeem met een terugdraaiende teller.

Terug naar het overzicht
Beide mijn digitale meter en zonnepanelen zijn voor 2021 geplaatst. Ga ik onmiddelijk over naar het systeem met injectietarief?

Sinds 1 maart 2021, datum van de publicatie van het arrest in het Belgisch Staatsblad, is het nieuwe systeem met injectietarief op jou van toepassing. Zodra we van Fluvius de bevestiging hebben ontvangen dat je dat je in het nieuwe systeem vielt, hebben we je gecontacteerd met een voorstel voor je injectietarief. Normaal is alles voor jou nu in orde, je hebt onze voorstel gekregen, aanvaard en je geniet retroactief van het injectietarief. Zou je onze voorstel nog niet hebben gekregen, contacteer ons.

Terug naar het overzicht
Wanneer wordt mijn digitale meter geïnstalleerd?

Sinds juli 2019 worden in Vlaanderen geleidelijk aan digitale meters geïnstalleerd, met als doel om tegen eind 2029 alle woningen van zo'n meter te voorzien. Naar aanleiding van de beslissing van het Grondwettelijk Hof is ook besloten dat eigenaars van zonnepanelen die vóór 2021 zijn geïnstalleerd, niet langer voorrang krijgen bij de installatie van een digitale meter.

1) Je zonnepanelen zijn minder dan 15 jaar oud en werden geïnstalleerd vóór 2021
De datum van de installatie van een digitale meter zal voor jou afhangen van je gemeente en straat. Daarnaast heeft de Vlaamse regering ook aangegeven dat je als eigenaar van zonnepanelen de installatie van een digitale meter kunt uitstellen tot 1 januari 2025, zodat je zo lang mogelijk van je terugdraaiende teller kunt blijven genieten. Voorwaarde is dat je zonnepanelen minder dan 15 jaar oud zijn en vóór 2021 zijn geïnstalleerd. Op de website van Fluvius kan je aan de hand van de EAN-code van je elektriciteitsmeter nagaan wanneer er in je buurt een digitale meter wordt geïnstalleerd.

2) Je zonnepanelen werden geïnstalleerd in 2021 (of zijn ouder dan 15 jaar)
Voor een nieuwe installatie vanaf 2021 komt Fluvius binnen 90 dagen een digitale meter bij je plaatsen. Als je zonnepanelen de leeftijd van 15 jaar bereiken, wordt de digitale meter geïnstalleerd volgens het geografische plaatsingsschema van Fluvius (zie hierboven).

Terug naar het overzicht
Wat doe ik best: mijn terugdraaiende teller tot 2025 behouden of niet?

In de meeste gevallen is het interessanter om je analoge meter te behouden, zodat je kunt blijven profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller met prosumententarief.

Maar als je een hoog zelfverbruik hebt, kan het beter zijn om voor het systeem met de digitale meter met injectietarief te kiezen, want je energiefactuur wordt dan berekend op basis van je werkelijke afgenomen verbruik van het elektriciteitsnet.

Houd ook in de gaten dat je bij plaatsing van de digitale meter voor eind 2025 aanspraak kunt maken op een financiële compensatie omdat je niet langer van een terugdraaiende teller profiteert. Die compensatie zou een rendement van 5% voor je installatie moeten garanderen. De premie moet ten laatste 6 maanden na de installatie van de digitale meter worden aangevraagd en ten laatste op 31 december 2025. Let op, indien je ervoor kiest om de installatie van je digitale meter uit te stellen (wanneer Fluvius je geografische zone dekt), blijft je recht hebben op deze premie op voorwaarde dat je de installatie van de digitale meter niet weigert na 31 december 2024. Alle info's over deze retroactieve premie vind je hier.

Terug naar het overzicht
Heeft ENGIE besloten om het principe met de terugddraaiende teller af te schaffen?

Neen, ENGIE heeft niets te maken met deze beslissing. Op 14 januari 2021 heeft het Grondwettelijk Hof, op vraag van onder andere de Vlaamse Energieregulator (VREG) besloten om het principe van de terugdraaiende teller met 15 jaar te verlengen, te vernietigen. Dit geldt, in Vlaanderen, voor alle zonnepaneleninstallaties met een digitale meter. Deze beslissing moet door alle energieleveranciers uitgevoerd worden.

Terug naar het overzicht
Heb ik nog recht op groenestroomcertificaten voor mijn zonnepaneleninstallatie?

Krijg je vandaag groenestroomcertificaten? Dan blijft dat ook na de plaatsing van een digitale meter zo. Dat wijzigt niet.

Terug naar het overzicht
Ik woon in Wallonië, is het injectietarief van toepassing voor mij?

Het injectietarief is nog niet van toepassing in Wallonië. Je blijft profiteren van het systeem met de terugdraaiende teller. Vanaf 01/10/2020 betaal je via het prosumententarief voor het gebruik van het net. Lees alles wat je moet weten over het prosumententarief in Wallonië in dit artikel.

Terug naar het overzicht
Impact factuur
Mijn analoge terugdraaiende meter wordt vervangen door een digitale meter. Wat gebeurt er nadien?

Op het moment dat je meter vervangen wordt door een digitale meter, wordt de meterstand van je analoge meter opgenomen. Doordat je analoge meter terugdraaiend is, houdt deze meterstand al rekening met de energie die je tot dan op het net geïnjecteerd hebt. Dat voordeel verlies je niet.

In de weken na de installatie ontvang je een aanvullende tussentijdse afrekening voor alleen je elektriciteit.

Terug naar het overzicht
Hoeveel elektriciteit zal ik injecteren op het net?

Dat hangt af van het vermogen van je installatie en je zelfverbruik, dus de hoeveelheid elektriciteit die je onmiddellijk (voor je professionele activiteiten) verbruikt in verhouding tot de productie van je zonnepanelen. Hoe hoger je zelfverbruik, hoe minder elektriciteit je op het net injecteert.

Met andere woorden, als je bepaalde elektriciteitsche apparaten gebruikt (of van op afstand programmeert) of een elektrische auto oplaadt tijdens de dag, wanneer je zonnepanelen elektriciteit produceren, zal je proportioneel minder elektriciteit aan het net leveren. Je zelfverbruik zal dus hoger liggen. In België verbruikt een klant met zonnepanelen gemiddeld ~30% van de elektriciteit die hij produceert en injecteert hij de resterende 70% in het net.

Een andere manier om je zelfverbruik te beïnvloeden is door te investeren in een batterij. Zo kan je je energie tijdelijk opslaan en gebruiken zonder dat je deze hoeft af te nemen en injecteren op het net, bijvoorbeeld na zonsondergang in de winter of wanneer je bepaalde elektrische apparaten 's nachts wilt laten werken. Ontdek de voordelen en premies die verbonden zijn aan een thuisbatterij in Vlaanderen.

Terug naar het overzicht
Moet ik nog het prosumententarief betalen als ik het systeem met injectietarief heb?

Nee, wanneer je in het systeem met injectietarief bent, hoef je niet langer het prosumententarief te betalen.

Terug naar het overzicht
Hoe word ik vergoed voor de elektriciteit die ik op het net injecteer?

We trekken het bedrag dat je ontvangt voor de elektriciteit die je op het net injecteert af van het bedrag dat je moet betalen voor de elektriciteit die je afneemt. De verrekening gebeurt dus automatisch op je factuur. Daar moet je zelf niets voor doen.

Je zal de hoeveelheid stroom die je geïnjecteerd hebt op het net, evenals de vergoeding die je daarvoor ontvangen hebt, kunnen raadplegen op je jaarafrekening.

Terug naar het overzicht
Betekent deze wijziging dat ik best overschakel naar een tweevoudig uurtarief (dag/nacht)?

Indien je effectief al in het nieuwe systeem met injectietarief zit, dan lijkt dit inderdaad een interessante optie. Op deze manier zal je minder gaan betalen voor je verbruik tijdens de avond, nacht en in het weekend. Opgelet wel: je wacht best tot je effectief in het nieuwe systeem met injectietarief zit (namelijk dat er een digitale meter bij jou thuis geplaatst is) om je wijziging door te geven. Doe je dit eerder, dan loop je het risico dat je het voordeel van je geproduceerde elektriciteit die je niet nodig had en eerder op het net hebt geïnjecteerd te verliezen.

Met een digitale meter is overstappen van een enkelvoudig tarief naar een tweevoudig uurtarief simpel: Fluvius kan dit vanop afstand doen en moet hiervoor niet bij jou langskomen of iets fysieks wijzigen aan je meter. Hiervoor betaal je enkel 10,42€ (inclusief BTW). Deze aanpassing betekent niet dat je ENGIE contract moet wijzigen. Op je factuur wordt voor elke periode (dag / nacht) de overeenkomstige energieprijs toegepast.

Terug naar het overzicht
Ik ben net overgeschakeld op het systeem met injectietarief, welke gevolgen heeft dit voor mijn facturatie?

Vanaf het moment dat je digitale meter is geïnstalleerd (als je al zonnepanelen had) of vanaf het moment dat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd (als je al een digitale meter had), worden je meterstanden opgenomen door Fluvius, die ons in de daaropvolgende weken informeert.

Dat jaar zal je 2 periodes hebben met 2 verschillende facturatiemethoden voor je elektriciteit:

• Tot de installatie van je nieuwe meter / zonnepanelen, zal het principe van de "terugdraaiende teller" worden toegepast op je factuur.
• Vanaf de installatie van je nieuwe meter/zonnepanelen worden je afname en injectie afzonderlijk gefactureerd, zoals bepaald door het "systeem van het injectietarief".

In de weken na de installatie ontvang je daarom een aanvullende tussentijdse afrekening voor alleen je elektriciteit.

Terug naar het overzicht
Wat met je afrekening en je voorschotten?

Wanneer je meter wordt vervangen door een digitale meter, worden de meterstanden van de analoge meter afgelezen. Aangezien je analoge meter terugdraaide, wordt bij de aflezing rekening gehouden met de elektriciteit die je al aan het net hebt geleverd. Zo verlies je dit voordeel niet. Op die manier zullen wij een duidelijke scheiding kunnen maken tussen de 2 berekeningssystemen.

Je ontvangt dan een aanvullende tussentijdse factuur (enkel) voor je netto elektriciteitsverbruik op basis van je terugdraaiende meter. Op deze rekening wordt de elektriciteit die je aan het net hebt geleverd, afgetrokken van je verbruik. Je betaalt daarnaast het prosumententarief voor het aantal maanden waarvoor het geldt. Eventuele voorschotten die je reeds hebt betaald voor je elektriciteit zullen, zoals gebruikelijk, in mindering worden gebracht.

In de toekomst zal je je jaarafrekening op hetzelfde tijdstip ontvangen als gewoonlijk. Dit zal worden gebaseerd op de afzonderlijke berekening van je afname en je injectie. Je wordt gefactureerd voor alles wat je van het net afneemt. Alles wat je op het net injecteert, word je betaald tegen een bepaald tarief: het injectietarief. Je betaalt niet langer een prosumententarief omdat de netwerkkosten zullen worden berekend op basis van het werkelijke verbruik.

Terug naar het overzicht
Waar kan ik zien hoeveel elektriciteit ik op het net heb geïnjecteerd?

Op je jaarafrekening zie je de details van de hoeveelheid elektriciteit die je op het net hebt geïnjecteerd en de financiële compensatie die je voor je injectie hebt ontvangen. Alsje je afname en injectie wil bijhouden, ga dan naar de website van Fluvius. En voor een nauwkeuriger beeld van je verbruiksgerelateerde aanbetaling, kan je onze Smart app nu raadplegen.

Terug naar het overzicht
Is het beter om zelf te consumeren of te injecteren?

Om het meeste uit je zonnepanneleninstallatie te halen, kan je het beste je eigen verbruik maximaliseren. Door zelf te verbruiken, kan je je elektriciteitsrekening onmiddellijk verlagen. Het optimaliseren van je eigen verbruik heeft verschillende voordelen:
> je verbruikt minder energie van het net;
> verlaagt u de netkosten op je elektriciteitsrekening.

Hier zijn onze tips om je zelfverbruik te verhogen.

Terug naar het overzicht
Wat zal de impact op mijn factuur zijn?

Indien je al zonnepanelen hebt zal de overstap van het systeem met terugdraaiende teller naar het systeem met injectietarief invloed hebben op je afrekening. Zodra het systeem met injectietarief van toepassing is voor jou (en zodra je een digitale meter hebt) zal je volgens onze eerste berekeningen op basis van een gemiddeld verbruik een toename tot 250€ op je jaarafrekening merken. Om deze toename zoveel mogelijk te beperken raden we je aan je zelfverbruik te verhogen (dus door je elektriciteit onmiddellijk te verbruiken op het moment van productie, bijvoorbeeld door je elektrische toestellen die veel verbruiken overdag aan te zetten of je elektrische wagen op te laden). We raden je ook aan een batterij te plaatsen zodat je je eigen elektriciteit kan opslaan en verbruiken wanneer er geen productie is. De Vlaamse Regering voorziet ook in compensatiemaatregelen die de impact van de afschaf van de terugdraaiende teller moet beperken.

Indien je onlangs zonnepanelen hebt geplaatst, mag je erop vertrouwen dat dit een voordelige besparing blijft, ook al is je besparing op je jaarafrekening verminderd.
*berekening op basis van een klant met een contract EASYFIXED1 met een verbruik van 3.500 kWh jaarverbruik en een installatie van 4 kWp.

Terug naar het overzicht
Wordt in mijn nieuw voorschotbedrag voor elektriciteit rekening gehouden met het injectietarief?

Wij veranderen je voorschotbedrag niet pro-actief Je voorschot wordt automatisch herberekend bij je volgende jaarafrekening. Je kant het echter aanpassen zodra je je tussentijdse afrekening ontvangt - zoals je nu al op elk moment kan doen - via je klantenzone (Uw facturen en betalingen > Uw voorschot wijzigen).

Alsje je afname en injectie wil bijhouden, ga dan naar de website van Fluvius. En voor een nauwkeuriger beeld van je verbruiksgerelateerde aanbetaling, kan je onze Smart app raadplegen.

Terug naar het overzicht
Compensatie Vlaamse Overheid
Ik heb mijn zonnepanelen vóór 2021 geïnstalleerd, heb ik recht op een premie?

De Vlaamse regering heeft een "retroactieve investeringspremie" voorzien voor gezinnen die vóór 2021 zonnepanelen hebben geïnstalleerd, om het verdwijnen van de terugdraaiende teller financieel te compenseren en om een rendement van 5% voor je installatie te garanderen. Het bedrag van de premie hangt af van het jaar van installatie van je zonnepanelen en je digitale meter, alsook van het vermogen van je installatie (in kWp).

- Als je al een digitale meter hebt en je zonnepanelen minder dan 15 jaar oud zijn, kan je de premie uiterlijk op 19 januari 2022 aanvragen.
- Indien u nog geen digitale meter heeft, maar er een laat installeren in de komende jaren, moet je de premie aanvragen binnen de 6 maanden na de installatie van je digitale meter en ten laatste op 31/12/2025.

Vraag uw premie aan bij Fluvius.

Terug naar het overzicht
Ik ben van plan mijn installatie uit te breiden, hoe zit het in dit geval met de investeringspremie met terugwerkende kracht?

Als je besluit zonnepanelen aan je bestaande installatie toe te voegen, profiteer je nog steeds van de investeringspremie met terugwerkende kracht, zolang je eerste zonnepaneelinstallatie vóór 1 januari 2021 is geïnstalleerd. Het piekvermogen dat in aanmerking wordt genomen voor de berekening van je premie is echter het vermogen dat op 28/02/2021 op je installatie wordt gemeten. Als je dus na deze datum een uitbreiding hebt geïnstalleerd of van plan bent te installeren, zal het piekvermogen dat door deze uitbreiding wordt opgewekt, helaas niet in aanmerking worden genomen bij de berekening van je premie.

Terug naar het overzicht
Ik heb ook een warmtepomp laten installeren vóór 2021, heb ik recht op een extra premie?

Een nieuwe retroactieve investeringspremie zal binnenkort beschikbaar zijn. De besprekingen zijn nog aan de gang, maar het decreet zal naar verwachting in het najaar van 2021 worden goedgekeurd en in het Belgisch Staatsblad worden gepubliceerd. Je hebt dan zes maanden de tijd, vanaf de bekendmaking van het besluit van de Vlaamse regering in het Belgisch Staatsblad, om deze premie aan te vragen. Slechts één warmtepomp per EAN zal in aanmerking komen voor de retroactieve investeringspremie van 1163 euro. Lees er alles over.

Terug naar het overzicht