Je browser is verouderd

<p>Download de bijgewerkte versie van je&nbsp;browser.</p>

Klik hier

×

Haal nog meer uit je groene energie met een thuisbatterij 

element-contract
element-contract

Sla je overtollige zonne-energie op  

Sla de overtollige energie die door je zonnepanelen wordt geproduceerd op met je batterij in plaats van deze te injecteren op het elektriciteitsnet. Je kunt deze ‘gratis’ energie dan gebruiken wanneer je het nodig hebt. 

element-barchart-inspect
element-barchart-inspect

Verhoog je eigen verbruik 

Door een thuisbatterij toe te voegen aan je zonnepaneleninstallatie, kan je je eigen verbruik met 30% verhogen. Dit betekent dat je eigen verbruik van groene energie verhoogt in plaats van te betalen om energie van het net af te nemen. 

element-piggybank
element-piggybank

Verlaag je energierekening 

Door minder elektriciteit van het elektriciteitsnet te gebruiken, verlaag je je elektriciteitsrekening aanzienlijk, omdat je meer zelf opgewekte energie verbruikt. Je vermindert ook je afhankelijkheid van de elektriciteitsprijs.  Een batterij kan je helpen om je verbruikspieken te verminderen (dit is belangrijk in Vlaanderen omwille van het capaciteitstarief). 

element-check
element-check

Verhoog je comfort 

Je batterij zorgt ervoor dat je kan rekenen op je elektriciteit. Ook bij stroompannes kan je gebruikmaken van je verlichting en zullen bepaalde huishoudelijke apparaten blijven werken. Zo kan je op beide oren slapen. 

Hoeveel kost je investering?

Body ter vervanging van de afbeelding: De prijs van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij komt neer op ongeveer 12.900€. Als je enkel een batterij wil installeren (omdat je al een zonnepaneleninstallatie hebt) kost deze tussen de 6000€ en de 9000€.  

Hoeveel bespaar je extra met een gemiddelde installatie met thuisbatterij? 

Je bespaart ongeveer 470€ extra per jaar wanneer je een thuisbatterij van 5,8 kWh installeert. 

Jaarlijks verbruik: 5.000 kWh en jaarlijkse zonne-productie: 5.166 kWh
Deze informatie houdt rekening met het huidige wettelijke en reglementaire kader inzake installaties op basis van zonne-energie en de geldende voorwaarden voor premies van de distributienetbeheerder. Enige wijziging daaraan kan een invloed hebben op de inhoud van deze offerte.

Met welke criteria moet ik rekening houden als ik een thuisbatterij koop?

1

De prijs van de batterij

De aankoopprijs van een batterij schrikt vaak nog af, ook al is die de afgelopen jaren gedaald. De gemiddelde prijs ligt tegenwoordig tussen 4.000€ en 8.000€, afhankelijk van het merk, de opslagcapaciteit en de installatiekosten.

2

Je omvormer

Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende opties. Als je al zonnepanelen hebt, kan je je huidige omvormer vervangen door een hybride omvormer die zowel je zonnepanelen als je batterij aanstuurt, of kiezen voor een aparte omvormer voor je batterij (dit laatste is het meest gebruikelijk). 

3

Capaciteit, efficiëntie en je (toekomstige) zonnepaneleninstallatie

Je toekomstige batterij moet de juiste capaciteit hebben. Deze capaciteit hangt met name af van je elektriciteitsverbruik en de grootte van je (huidige en/of toekomstige) zonnepaneleninstallatie. 

4

Het aantal laad- en ontlaadcycli

Praktisch gezien zal een goedkope accu die slechts 1.000 cycli kan uitvoeren financieel minder aantrekkelijk zijn dan een duurdere accu die 5.000 tot 10.000 cycli kan uitvoeren. 

5

Installatiegemak

Deze factor heeft invloed op de totale prijs van je batterij: hoe minder tijd de installateur eraan hoeft te besteden, hoe goedkoper het zal zijn. Door je batterij tegelijk met je zonnepanelen te laten installeren, kan je vaak kosten besparen. 

Benut je zonne-energie optimaal 

Als je de elektriciteit die je zonnepanelen produceren niet onmiddellijk verbruikt en je geen batterij hebt, wordt deze groene energie terug op het elektriciteitsnet geplaatst. Dit staat bekend als injectie

 

Het injectietarief, dat je voor deze injectie ontvangt, geldt voor zonnepaneelinstallaties met een digitale meter in Vlaanderen en zonnepaneelinstallaties in Brussel. Sinds 2024 geldt dit systeem ook voor nieuwe zonnepaneelinstallaties in Wallonië.  

In dit systeem:

  • Voor je afname van het net in kilowattuur (Kwh) betaal je een energiefactuur net zoals een klant zonder zonnepanelen. 

  • Voor elke kWh elektriciteit die je aan het net levert, ontvang je een bedrag dat het injectietarief wordt genoemd. Dit is elektriciteit die je produceert maar niet onmiddellijk verbruikt. 
     

De kosten van een opgenomen kWh zijn hoger dan de kosten die je ontvangt per geïnjecteerde kWh. Dit komt omdat belastingen en distributiekosten niet zijn inbegrepen in het bedrag dat je ontvangt wanneer je elektriciteit injecteert.  

impulse-e-book

Meer weten over thuisbatterijen?

Download je e-book impulse-download

Bekijk enkele blogartikels

FAQ

Hoe werkt een thuisbatterij?

arrow-right
De energie die je zonnepanelen opwekken, wordt eerst gebruikt om het huidige verbruik in je woning stroom te voorzien. Dit zelfverbruik is de meest efficiënte manier om energie te besparen met zonnepanelen, dus raden we je aan om overdag zoveel mogelijk zelf geproduceerde energie te verbruiken.

Indien je zonnepanelen meer produceren dan je op dat moment verbruikt, wordt de teveel geproduceerde stroom in de batterij opgeslagen. Je kan de opgeslagen energie in de batterij gebruiken op het moment dat je zonnepanelen weinig of geen energie produceren (bijvoorbeeld ’s ochtends of ’s nachts).

De elektriciteit die door je zonnepanelen geproduceerd wordt en je zelf niet verbruikt of die niet in je batterij wordt opgeslagen omdat je batterij volledig opgeladen is, zal je injecteren in het net. Je krijgt een vergoeding voor de elektriciteit die je injecteert via het injectietarief.

De prijs per kWh die je voor je injectie ontvangt, is lager dan de kost die je betaalt wanneer je stroom van het net afneemt. Je installatie wordt afgestemd op je verbruik en het opslagvermogen van je batterij om injectie zoveel mogelijk te beperken. Dankzij je thuisbatterij en het optimaliseren van je zelfverbruik, haal je het maximum uit je installatie.

Een batterij mag nooit helemaal leeg zijn en moet altijd voor minstens 10% gevuld zijn. Wanneer je zonnepanelen geen stroom produceren, op donkere dagen bijvoorbeeld, is het mogelijk dat je batterij zichzelf een beetje oplaadt met energie die wordt afgenomen van het elektriciteitsnet.

Is het interessanter om meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt voor je verbruik?

arrow-right

Nee,want het injectietarief is niet hoog genoeg om de kosten van extra panelen te dekken. Het is dus geen goede investering, tenzij je verbruik in de toekomst zal toenemen (door airco te plaatsen, aanschaf elektrische auto, zwembad enz.). In dat geval hou je hier best al rekening mee door meer zonnepanelen te plaatsen. Zo bespaar je op de installatiekosten


Kan ik met een batterij 100% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet?

arrow-right
Nee, je kan nog niet 100% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet, ook al is het in theorie mogelijk indien je zonnepanelensysteem en batterij voldoende groot zijn om bijvoorbeeld aan je consumptie tijdens de donkere winterdagen te kunnen voldoen. In de praktijk zullen veel woningen hier niet voldoende ruimte op hun dak voor hebben en stijgt de investeringskost ook sterk. Bovendien zal je de rest van het jaar te veel produceren in verhouding tot je verbruik. Voor je overproductie krijg je een injectievergoeding, maar die is niet hoog genoeg om je extra investeringskost terug te verdienen.

Ons advies: plaats een installatie die is afgestemd op je gemiddeld jaarlijks verbruik.  Met een batterij kan je dan tot wel 75% onafhankelijk worden.

Waar wordt mijn thuisbatterij en omvormer het best geplaatst in huis?

arrow-right

De Solax batterij is ongeveer 50cm breed en 70cm hoog, maar er moet 50cm afstand langs elke kant kunnen gehouden worden voor de veiligheid van de installatie. Je hebt dus ongeveer 1,5m vrije breedte aan een muur nodig voor de installatie. In het geval van een grotere Solax installatie met 2 modules wordt dit 2,5m breedte. De omvormer kan boven de batterij worden geplaatst.
 

Let op: de thuisbatterij wordt niet in een leefruimte geplaatst en best ook niet in dezelfde kamer als een gasketel of mazoutketel. De batterij moet ver genoeg staan van brandbare stoffen. Een carport wordt ook niet aangeraden en enkel mogelijk als er voldoende bescherming tegen direct zonlicht, regen en vrieskou is.


Is een thuisbatterij veilig?

arrow-right

De meeste thuisbatterijen gebruiken een gekende en bewezen technologie (Li-ion), die ook wordt toegepast in bijvoorbeeld batterijen van smartphones. Er zijn echter grote verschillen tussen diverse batterijen, op vlak van celstructuur, modules en veiligheidsmechanismen. Daarom hebben de ingenieurs van het ENGIE energielabo uitgebreide veiligheidsnormen opgesteld en ons aanbod hier op getest.


Daarnaast is ook de installatie belangrijk. Die gebeurt enkel door gecertificeerde en getrainde elektriciens en wordt achteraf ook volgens AREI gekeurd. Uit extra veiligheidsoverwegingen zullen we thuisbatterijen niet te dicht bij een gasketel of mazoutketel installeren.

We raden aan om je brandverzekering op de hoogte te brengen wanneer je een batterij installeert. Omdat het om een veilige technologie gaat, moet je hier geen bijkomende verzekeringspremie voor betalen.