Dagje uit met kinderen naar een van deze techno musea

Musea en kinderen gaan niet altijd even goed samen. Behalve in deze techno musea waar je je kinderen tijdens de vakantie absoluut mee naar toe moet nemen!
Daphné C.
13/12/2021 |

1. Technopolis

Ervaringen opdoen en inzicht krijgen in de rol van wetenschap en technologie? Het kan hier allemaal! In Technopolis in Mechelen, hét technologiemuseum bij uitstek, kunnen kinderen elektricien spelen, de perfecte machine bouwen, een huis afmaken, ontdekken hoe lasers werken, de stad verkennen, … En sinds kort kunnen ze er zelfs sporten in augmented reality! Van een pedagogisch uitje gesproken! Wedden dat ze nog eens terug willen gaan?

Leeftijd: van 3 tot 18 jaar

Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen

2. Het SPARKOH!

Op het programma van SparkOH (wetenschappelijk avonturenpark): tal van leuke activiteiten en interactieve tentoonstellingen om de wereld rondom ons beter te begrijpen. Met licht spelen, experimenteren met de kracht van materialen, de verschillende vormen van energie onder de loep nemen, een chemisch genie worden, een eigen robot bouwen, een kijkje nemen in de Pixelfabriek en via Acro’bât, een indoorbomenparcours, van tentoonstelling naar tentoonstelling klauteren. Tijdens de vakanties en in het weekend zijn er bovendien animaties voor gezinnen, bijvoorbeeld over 3D printen, de moleculaire keuken of slimme producten. Ze worden opgelijst op een informatiebord. Aan jou de keuze. Tot slot kun je in het Beeldenpaleis een film bekijken op 5 vlakken van een reuzenkubus en bij mooi weer een echte terril beklimmen.

Leeftijd: vanaf 3 jaar

SPARKOH, 3 rue de Mons, 7080 Frameries

3. Computermuseum NAM-IP

Aanrader voor grotere kinderen en informaticafanaten: NAM-IP, het Belgische museum met collecties uit de pionierstijd van de informatica dat onlangs zijn deuren opende in Namen. Het museum vertelt het verhaal van meer dan een eeuw informatica, dat 2 jaar geleden zijn deuren opende in Namen. Het museum vertelt het verhaal van meer dan een eeuw informatica, van de rekenmachine tot de smartphone, en dat in 3 talen. Reserveren voor rondleidingen is mogelijk.

Leeftijd: vanaf 10 jaar

NAM-IP, 192A rue Henri Blès, 5000 Namen

4. Planetarium

We hadden ook nog het Museum voor Natuurwetenschappen of het Euro Space Center, twee vaste waarden, kunnen opnoemen, maar dit keer nemen we je liever eens mee naar het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België., ten noorden van Brussel. Je ontdekt er samen met Coyote, een grappig figuurtje, met eigen ogen hoe de aarde, de zon en de maan met elkaar verbonden zijn, en wie geen koukleum is, kan op ontdekking naar de geheime werelden van ijs op onze aarde en naar de grenzen van ons zonnestelsel. En je leert er meer over de boeiende geschiedenis van donkere materie in de ruimte. Let op: iedere voorstelling begint op een precies uur volgens een vaststaand programma. Zeker op voorhand checken dus.

Leeftijd: vanaf 6 jaar

Planetarium, Boechoutlaan 10, 1020 Brussel

Musea zijn er voor groot en klein, voor kinderen en volwassenen, voor wie houdt van technologie, of ook niet. Je vindt ze allemaal terug op Museozoom (musea in Wallonië), Icom (Vlaanderen en Brussel) en Brusselsmuseums (Brussel).