Energiebesparingen: 6 misvattingen om voorgoed te vergeten

Door de hoge energieprijzen is iedereen op zoek naar tips om minder te verbruiken. Maar let op: sommige misvattingen en halve waarheden hebben het omgekeerde effect, zodat je zelfs meer betaalt! Wij scheiden voor jou het kaf van het koren.
Valentine S.
25/11/2022 |

#1 Vermijd digitale meters , want die zijn gevaarlijk

Je hoort wel eens zeggen dat een digitale meter gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid en je privacy aantast. Misschien kom je dan ook tot de conclusie dat zo’n “slimme” meter, die tegen 2030 overal in Europa de norm zou moeten zijn, niets voor jou is!

FOUT Die vooroordelen kom je inderdaad tegen, maar de digitale meter betekent juist een doorbraak voor de energietransitie. Gezinnen kunnen met zo’n meter veel beter hun verbruik meten en opvolgen. Je gegevens zitten ook veilig weggeborgen, want alleen je distributienetbeheerder kan eraan. En die gebruikt ze maar op twee manieren: om ze door te geven aan je energieleverancier (voor je facturen) en om na te gaan of er in een bepaald geografisch gebied pieken in het energieverbruik voorkomen. Een digitale meter betekent ook dat je niet meer thuis hoeft te blijven voor de opname van je meterstanden door de meteropnemer. En als je dat echt wilt, kun je de functie voor het automatisch delen van gegevens zelfs laten uitschakelen.

Voor je gezondheid is er trouwens absoluut geen gevaar. De digitale meter is perfect geschikt voor de meeste gezinnen. Alleen mensen met elektrogevoeligheid, die ook last hebben van wifistraling, draadloze technologieën en schermen, kunnen een uitzondering krijgen.

#2 Open nooit de ramen om te verluchten, want dan ontsnapt warmte uit je woning

Je bent ervan overtuigd dat een kier van een goeie centimeter onder elke deur voldoende is om je woning goed te verluchten. En omdat je denkt dat je mechanische ventilatiesysteem te veel stroom verbruikt, heb je het maar uitgeschakeld.

FOUT Vervuilde lucht in het interieur van een woning is schadelijk voor de gezondheid. En als je nooit verlucht of niet over mecanische ventilatie beschikt, verbruik je zelfs meer energie! Omdat de lucht binnenshuis dan vochtiger is, heeft ze meer tijd nodig om op te warmen. Bijgevolg verbruikt je verwarming meer energie dan wanneer de lucht droger zou zijn.

Hoe verlucht je dan wel correct je hele woning zonder energie te verspillen? Door ’s ochtends in alle kamers de ramen een kwartiertje groot open te zetten. Dat is veel efficiënter dan je raam urenlang op kipstand te laten staan en je bespaart energie.

Want op een kwartier zijn je muren en meubels niet afgekoeld, terwijl de drogere buitenlucht wel de vochtige binnenlucht vervangt. En vervolgens werkt je verwarming efficiënter! Laat je cv-ketel gerust aanstaan terwijl je verlucht, maar draai wel je radiotoren dicht om geen warmte te verliezen. En als je over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt, gebruik dat dan zeker om de lucht in huis te hernieuwen. Dat is nodig voor de gezondheid van al wie in je woning verblijft, jij inbegrepen!

#3 Je bespaart energie als je op alle elektrische huishoudtoestellen altijd het kortste programma kiest

Heb je ook al eens gezucht dat het eco-programma van je wasmachine of vaatwasser toch wel erg lang duurt? En dus kies je de volgende keer resoluut voor het kortste programma om je elektriciteitsverbruik te beperken.

FOUT Sneller betekent voor je huishoudtoestellen niet zuiniger. Bij een recente wasmachine en vaatwasser is het eco-programma zonder enige twijfel het meest efficiënte en energiezuinige. Het water hoeft niet zo sterk opgewarmd te worden als bij een klassiek programma en dat levert energiebesparingen op. Terwijl je wasgoed en je borden toch (minstens) even proper uit het toestel komen dan bij een kort programma! Dus als je elektrische huishoudtoestel over een eco-stand beschikt, dan doe je er goed aan om die in te schakelen. Zorg er ook voor dat je machine altijd goed gevuld is vóór je ze inschakelt, want dan haal je het meeste uit de (af)wasbeurt.

#4 Hang het wasgoed te drogen over de radiatoren, want dat gaat snel en is energiezuinig.

Een droogkast verslindt energie en is dus een duur toestel om te gebruiken. Omdat je wilt besparen en een hekel hebt aan de schimmelgeur van wasgoed dat (lang) droogt op een wasrek in je interieur, hang je het over je radiatoren.

FOUT Nat wasgoed vlak vóór of op een warmtebron laten drogen, is geen goed idee, noch voor je gezondheid, noch voor je energieverbruik. Het klopt dat natte kleren die uit de wastrommel komen dan sneller drogen. Maar al dat vocht moet ergens naartoe: de luchtvochtigheid in je interieur stijgt fors. En dan krijg je hetzelfde effect als wanneer je onvoldoende verlucht: de warmte verspreidt zich minder goed door je interieur en dus moet je meer verwarmen. Vooral als je radiatoren vol wasgoed hangen, is dat het geval. Laat je natte was dus bij voorkeur buiten drogen en als je geen tuin of balkon hebt, dan toch minstens zo ver mogelijk van een warmtebron. En dat je regelmatig een paar ramen opent om het vocht naar buiten te laten ontsnappen, spreekt vanzelf.

#5 Koken op inductiekookplaten is veruit de duurste oplossing

Inductiekookplaten gaan volgens jou niet samen met energiebesparingen. Ze zijn immers duur en verwarmen krachtig. Daarom ben je bang dat je elektriciteitsverbruik de hoogte inschiet!

FOUT Eigenlijk is een inductiekookplaat veel efficënter om op te koken dan een vitrokeramisch model. Dat komt omdat de energie alleen maar dient om rechtstreeks de bodem van je kookpot of pan op te warmen, met minimale warmteverliezen. Wat wel klopt, is dat inductiekookplaten duurder zijn bij aankoop, onder andere omdat je dan je kookpotten en pannen moet vervangen door exemplaren die geschikt zijn voor inductie. Maar die investering heb je snel terugverdiend. Je oude systeem vervangen door de zuinige kracht van inductie is één van de beste ingrepen die je kunt doen om energie te besparen in je keuken!

#6 De leidingen bevriezen in de winter, je moet daar rekening mee houden als je de kranen opendraait

Als het in de winter koud is, laat je eerst enkele minuten koud water lopen en dan verhoog je geleidelijk de temperatuur. Want als je meteen warm water zou laten lopen, dan zou dat de bevroren leidingen kunnen doen barsten.

FOUT Als je regelmatig je cv-ketel laat onderhouden en je watertoevoer bevindt zich in hetzelfde gebouw als de waterverwarming, dan is er geen reden dat de leidingen zouden bevriezen. Ze zijn immers geïsoleerd met glaswol. De enige voorzorgsmaatregel die je moet nemen, is je verwarmingsthermostaat op minstens 16°C zetten. Onder 7°C is bevriezing mogelijk. Door eerst koud water te laten lopen en dan geleidelijk de temperatuur te verhogen verspil je alleen maar water. Tenzij je natuurlijk graag je douche begint met koud water en eindigt op de ideale temperatuur! Maar wees wel voorzichtig als je installatie al wat ouder is. Alleen in dat geval zijn er misschien investeringen nodig om te voorkomen dat bevroren leidingen zouden barsten.

Conclusie: wil je besparen op je energierekening, zoek dan informatie bij de bron!

ENGIE helpt je meer dan ooit om je energierekening te optimaliseren. We tonen je graag wat je kunt doen om energieverspilling zoveel mogelijk te beperken, in onze blogartikels, via onze klantendienst en samen met onze partners. Regelmatig je verbruik checken is bijvoorbeeld een goede start. Zorg ook dat je onze andere tips niet mist om comfortabel te leven en tegelijk onze kostbare hulpbronnen te sparen!