Je maandpiek is niet de som van alle toestellen die je samen aanzet. Hoe zit dat?

Zelf je maandpieken berekenen is niet eenvoudig. Er zijn heel wat factoren waarmee je best rekening houdt. We delen hier enkele gemiddelden zodat je een inschatting kan maken. Of activeer de gratis Smart app van ENGIE. Die toont op elk moment je maandpiek zonder dat je daar iets voor hoeft te doen.
Christophe Rochez
30/09/2022 |

Om je maandpiek zelf te berekenen is het niet voldoende om gewoon de vermogens (in watt) van de toestellen die gedurende hetzelfde kwartier aan staan, bij elkaar op te tellen. Er zijn een aantal zaken waarmee je rekening moet houden om je maandpiek in te schatten. We lichten het toe aan de hand van een paar concrete voorbeelden. Heb je een digitale meter, woon je in Vlaanderen en ben je klant bij ENGIE? Dan kan je je maandpieken gemakkelijk opvolgen in de gratis Smart app (beschikbaar vanaf 22 december). Handig als je meer inzicht wilt dan een inschatting.

Gemiddelde bijdrage van de meest gebruikte elektrische huishoudtoestellen

Om je maandpiek te kennen volstaat het niet om het maximale vermogen van de toestellen die je tegelijk aanzet in een kwartier bij elkaar op te tellen. Hoe zit dat precies?

  • Een toestel werkt vaak slechts korte tijd aan het maximale vermogen, waarna het vermogen snel afneemt. Een oven moet bijvoorbeeld eerst opwarmen tot 180 °C. Het voorverwarmen, dat enkele minuten duurt, gebeurt aan maximaal vermogen. Maar zodra de oven op temperatuur is, draait hij gedurende de rest van de tijd aan een veel lager vermogen.
     
  • Sommige toestellen gebruik je niet gedurende een volledig kwartier. Denk maar aan een waterkoker of een microgolfoven. Die hebben vaak maar een paar minuten nodig.
     
  • Je zet wellicht nooit al je toestellen op exact hetzelfde moment aan en precies op het moment waarop een kwartier start. In de eerste 5 minuten zet je bijvoorbeeld de friteuse aan en pas op minuut 11 binnen het gemeten kwartier zet je je wasmachine aan. 
     
  • Je woning verbruikt voortdurend elektriciteit. Denk maar aan je koelkast, diepvries en het sluimerverbruik van toestellen in waakstand. Dit tellen uiteraard ook mee in je maandpiek. Tip: Je nachtverbruik of de vakantieperiodes buitenshuis geven je een goede indicatie van hoe hoog dit sluimerverbruik is omdat er dan normaal gezien geen andere toestellen aan staan.

Al deze factoren beïnvloeden je verbruikspieken en dus ook de hoogte van je maandpiek.
Om je toch een idee te geven vind je in onderstaand overzicht een indicatie van hoeveel de grootverbruikers onder je elektrische huishoudtoestellen gemiddeld bijdragen aan je maandpieken. We zijn hierbij uitgegaan van 

  • een gemiddeld toestel van elk type;
  • het inschakelen van het toestel aan het begin van het kwartier.
Type toestel Gemiddelde bijdrage aan je maandpiek
Oven op 180°C 850 watt / 0,850 kW
Vitrokeramische kookplaat (1 pit aan) 1360 watt / 1,360 kW
Inductie kookplaat (1 pit aan) 1400 watt / 1,4 kW 
Frietketel 950 watt / 0,950 kW
Droogkast 2400 watt / 2,4 kW
Wasmachine op 40°C of 60°C 2000 watt / 2 kW 
Afwasmachine 1200 watt / 1,2 kW

Bron: Laborelec

Ter referentie: Volgens de berekeningen van Fluvius creëert een gemiddeld huishouden met een digitale meter en de gebruikelijke huishoudtoestellen (zonder elektrische wagen of warmtepomp) een gemiddelde maandpiek op het elektriciteitsnet van 3,99 kW. 

Wil je weten hoe hoog jouw maandpieken zijn en weet je graag hoe hoog je maandpiek maximaal mag zijn om niet meer netwerkkosten te betalen dan voor de invoering van het capaciteitstarief? In de gratis Smart app van ENGIE heb je die informatie altijd bij de hand.

Tip: Om hoge maandpieken te vermijden is het een goed idee om je wasmachine en je droogkast niet tegelijk aan te zetten bij de start van een kwartier. Schakel je ze in op exact hetzelfde moment, dan creëer je een piek van 4,4 kW volgens bovenstaande tabel. In dat geval zal je mogelijk meer netwerkkosten betalen. 

Gemiddelde bijdrage van een warmtepomp of elektrische wagen aan je maandpiek

Een warmtepomp en elektrische wagen (met laadpaal of lader via het stopcontact) zijn typische grote energieverslinders. In dit overzicht krijg je inzicht in hun gemiddelde bijdrage aan je maandpieken. 

Type toestel Gemiddelde bijdrage aan je maandpiek
Warmtepomp bij normale temperaturen, verwarming staat aan 2500 watt / 2,5 kW
Warmtepomp bij vriestemperaturen, verwarming staat aan 5000 watt / 5 kW
Elektrische wagen met laadpaal, 1-fasig, traag laden 1380 watt / 1,38 kW
Elektrische wagen met laadpaal, 1-fasig, snel laden 7400 watt / 7,4 kW
Elektrische wagen met laadpaal, 3-fasig, traag laden 4140 watt / 4,14 kW
Elektrische wagen met laadpaal, 3-fasig, snel laden 22000 watt / 22 kW
Elektrische wagen via stopcontact, 1-fasig, traag laden 2300 watt / 2,3 kW
Elektrische wagen via stopcontact, 1-fasig, snel laden 3700 watt / 3,7 kW
Elektrische wagen via stopcontact, 3-fasig, traag laden 2300 watt / 2,3 kW
Elektrische wagen via stopcontact, 3-fasig, snel laden 3700 watt / 3,7 kW

Bron: Laborelec

Om de impact op je maandpieken en dus op je netwerkkosten zoveel mogelijk te beperken kan je de volgende dingen doen.

Elektrische wagen

Warmtepomp

Vlak je maandpiek af door ervoor te zorgen dat je woning al op temperatuur is voor je thuiskomt. Zo moet je tussen 18 en 20 u. niet extra verwarmen terwijl je andere huishoudtoestellen gebruikt, bijvoorbeeld tijdens het koken.

Tips om je maandpieken af te vlakken

Heb je veel energieverslindende toestellen in huis? Dan heb je er alle baat bij om je verbruik te spreiden. Daarnaast kan je ook andere zaken overwegen. Denk maar aan de installatie van zonnepanelen zodat je je zelf opgewekte elektriciteit meteen kan inzetten voor je energieverslindende toestellen.
 
Of overweeg om bijkomend te investeren in een slimme thuisbatterij. In combinatie met zonnepanelen zorgt de batterij ervoor dat je je geproduceerde zonne-energie kan opslaan voor momenten waarop je veel energieverslindende toestellen tegelijk gebruikt. Zo vlak je je maandpieken af.

Meer tips vind je in de blog: 6 tips om minder netwerkkosten te betalen met je digitale meter.

Weet precies wanneer je een maandpiek creëert en grijp in

Wil je een goed zicht te krijgen op je huidige en vorige maandpiek en om te weten hoe hoog je maandpiek maximaal mag zijn zonder dat je meer netwerkkosten moet betalen dan voor de invoering van het capaciteitstarief? Dan kun je met de gratis Smart app je verbruikspieken eenvoudig opvolgen.

Meer weten over de Smart app

 

Lees alles over het capaciteitstarief hier nog eens na