Op wie heeft het capaciteitstarief de grootste impact?

Op 1 januari 2023 introduceerde de VREG het capaciteitstarief, om je energieverbruik te spreiden. Of je netwerkkosten zullen dalen, gelijk blijven of stijgen hangt af van jouw specifieke situatie. We zetten op een rijtje op welke huishoudens het capaciteitstarief de grootste impact zal hebben en hoe je in dat geval best je verbruik spreidt.
Isabelle V.
25/11/2022 |

De invoering van het capaciteitstarief brengt heel wat ongerustheid met zich mee. Zal het jouw netwerkkosten doen stijgen, zal je evenveel betalen of ga je net minder betalen met een digitale meter? Het antwoord is voor iedereen anders.

Wat is het capaciteitstarief?

Vanaf 1 januari 2023 berekent de energieregulator VREG de bestaande netwerkkosten op een andere manier voor alle huishoudens en professionelen met een aansluiting op het laagspanningsnet in Vlaanderen. Dit zorgt ervoor dat alle afnemers evenredig bijdragen in de netwerkkosten. Het is dus geen nieuw tarief dat bovenop je elektriciteitsfactuur komt.

De netwerkkosten worden in 2 delen gesplitst:

Je betaalt vanaf 2023 een bijdrage voor de pieken die je creëert in je elektriciteitsverbruik (= netwerkkosten met capaciteitstarief). Die verbruikspieken ontstaan door meerdere energieverslindende toestellen tegelijk aan te zetten. Wie hoge pieken creëert, zal meer netwerkkosten betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Daarnaast betaal je, zoals steeds, een bijdrage voor de hoeveelheid stroom die je afneemt van het net (= overige netwerkkosten).

Wie hoeft zich geen zorgen te maken?

De invoering van het capaciteitstarief roept heel wat vragen op over de impact ervan op de netwerkkosten die je betaalt als deel van je elektriciteitsfactuur. Maar waaraan mag je je precies verwachten?

Volgens simulaties van de VREG hoeven de meeste Vlaamse huishoudens zich geen zorgen te maken. Indien je enkel de courante huishoudtoestellen in huis hebt en een gemiddeld of hoog verbruik, zullen je netwerkkosten niet stijgen na de invoering van het capaciteitstarief. Heb je veel energieverslindende toestellen zoals een elektrische wagen of warmtepomp of draait je wasmachine vaak een kookwas? Dan is het belangrijk om het gebruik ervan zoveel mogelijk te spreiden en zo hoge pieken op het elektriciteitsnet te vermijden. Zelfs als je vandaag nog geen digitale meter hebt, is het een goede gewoonte om nu alvast aan te leren.

Wie betaalt mogelijk meer netwerkkosten?

Alleen in heel specifieke situaties heeft de invoering van het capaciteitstarief een aanzienlijk effect op de netwerkkosten van je energiefactuur. We zetten er enkele voor je op een rijtje.

1. Huishoudens met een elektrische wagen en een digitale meter

Heb je een elektrische wagen met een eigen laadpaal, maar geen zonnepanelen en/of thuisbatterij, dan zal je hoge maandpieken creëren die je netwerkkosten laten stijgen.

Hoe kan je een stijging van je netwerkkosten zoveel mogelijk beperken? Enkele suggesties.

  • Plan het opladen van je elektrische wagen slim in, met name op momenten dat je geen andere elektrische huishoudtoestellen gebruikt. Laad ook zoveel mogelijk aan een laag vermogen. Heb je een slimme laadpaal? Dan kan je die zo instellen dat je ’s nachts laadt aan laag vermogen. In de meeste elektrische wagens kan je bovendien zelf de stroomsterkte instellen waaraan je wil opladen en op welke tijdstippen. Hoe lager de stroomsterkte en hoe meer je momenten vermijdt waarop je andere energieverslindende toestellen aan hebt staan (warmtepomp, elektrische warmteboiler, airco …), hoe lager de verbruikspieken die je creëert op het net.
  • Je kan eventueel overwegen om zonnepanelen aan te schaffen, in combinatie met een (slimme) thuisbatterij. Zo kan je je elektrische wagen overdag opladen met de elektriciteit opgewekt door je zonnepanelen. Je thuisbatterij helpt dan weer om de overtollig geproduceerde energie op te slaan en op andere momenten te verbruiken. Wanneer je bijvoorbeeld meerdere energieverslindende toestellen tegelijk gebruikt. Belangrijke kanttekening: pieken die langdurig optreden, bij het laden van je elektrische wagen bijvoorbeeld, kunnen niet volledig opgevangen worden door je thuisbatterij.

2. Huishoudens met elektrische verwarming of een elektrische warmteboiler en een digitale meter

Woon je in een appartement of een woning zonder zonnepanelen maar met een elektrische verwarming of warmteboiler? Heb je verder enkel de gebruikelijke elektrische huishoudtoestellen in huis? Dan heb je minder mogelijkheden om je verbruik te spreiden en zullen je netwerkkosten naar alle waarschijnlijkheid stijgen. Zeker in de wintermaanden, wanneer je verwarming vaker aanstaat, zal de impact groter zijn.

Hoe kan je een stijging van je netwerkkosten zoveel mogelijk beperken?

Probeerom je grootste elektriciteitsverbruikers, zoals je wasmachine, droogkast en elektrische kookvuur, niet samen aan te zetten. Zo vermijd je hoge pieken.

3. Studio of tweede verblijf met of zonder digitale meter

Woon je in een studio met een laag verbruik of heb je een tweede verblijf? De kans is groot dat je netwerkkosten zullen stijgen na de invoering van het capaciteitstarief. Je maandpiek zal in sommige maanden namelijk lager zijn dan 2,5 kW. Toch zal je de minimale bijdrage voor de netwerkkosten moeten betalen die overeenkomt met een maandpiek van 2,5 kW. Er is jammer genoeg weinig dat je zelf kan doen om deze stijging te voorkomen.

Bereken jouw persoonlijke netwerkkosten

Wil je weten hoeveel netwerkkosten je precies zal betalen in 2023, op basis van jouw persoonlijke situatie? Bereken het met de VREG simulatietool.

Digitale meter? Volg je maandpieken op met de gratis Smart app van ENGIE

  • De Smart app toont je huidige en vorige maandpiek.
  • Je krijgt vrijblijvend een melding telkens je een nieuwe maandpiek creëerde.
  • Je ziet je persoonlijke maandpiek zonder meerkost. Blijf je hieronder, dan zal je niet meer netwerkkosten betalen dan voor de invoering van het capaciteitstarief.

Vertel me meer!

 

Lees alles over het capaciteitstarief hier nog eens na.