Philips Hue: 8 toepassingen waar je nog niet aan had gedacht

Met Philips Hue kun je veel meer doen dan alleen een kleurrijke sfeer creëren. Hier vind je enkele ideeën waarmee je je installatie programmeert voor duizend en één functies.
Sébastien V.
04/11/2019 |

1. Philips Hue als beveiligingstool

Je vertrekt op vakantie en wilt inbrekers te slim af zijn? Stel je lampen zo in dat ze aangaan op een bepaald uur of wanneer jij dat wilt. Je kunt zelfs per vertrek verschillende momenten instellen waarop het licht aangaat.

Ook handig: je kan via de app ook een zone creëren in je huis die ‘bewaakt’ moet worden. Zodra iemand deze zone nadert, gaan de lichten aan.

2. Met Philips Hue word je zachtjes wakker


Jij bepaalt op welk uur je wilt opstaan en Hue wekt je zachtjes door geleidelijk aan het zonlicht na te bootsen. Je kunt Philips Hue ook gebruiken om ‘s avonds op afstand het licht uit te doen in de kamer van je kinderen zodra ze slapen, zonder de deur te openen, of dit te programmeren.

3. Met Philips Hue laat je de kip nooit meer aanbranden

Haat je het snerpende geluid van je keukenwekker of hoor je het net helemaal niet? Tijd voor een kleurenwekker! 45 minuutjes in de oven? Je Hue lampen vertellen je wanneer de tijd om is door – afhankelijk van je instellingen in de mobiele app – bijvoorbeeld te knipperen.

4. Met Philips Hue bedien je de verlichting met je stem

Philips Hue is voortaan compatibel met de slimme speaker Google Nest en met HomeKit van Apple. Je kan dus aan de spraakassistent (Google of Siri) vragen om het licht uit of aan te doen, te dimmen of een bepaalde sfeer te creëren.

5. Philips Hue voor een feeststemming

Ideaal voor feestjes thuis! Met Philips Hue kan je niet alleen je verlichting afstemmen op het moment, je stemming of een gebeurtenis, het verlichtingssysteem transformeert je ook tot de LJ van dienst (lees: een dj voor het licht :-)). En dat dankzij de gratis app Hue Party. Het licht past zich aan het ritme van de muziek aan (kleur, tempo, overgang). Magisch toch!

Hou je bovendien ook van film? Perfect! De Philips Hue lampen kunnen voortaan van kleur veranderen om de inhoud van de film die je aan het bekijken bent op je tv te begeleiden en te weerspiegelen. Wat je daarvoor nodig hebt? Een Hue Play HDMI Sync box en de app Hue Sync. Je tv hoeft zelfs niet van het merk Philips te zijn. Het resultaat: een meer meeslepende filmervaring.

6. Mis geen enkel mailtje of tv-programma meer met Philips Hue

Dankzij de app IFTTT (iPhone en Android) kun je de Philips Hue lampen koppelen aan je e-mailaccount en zelfs aan een specifiek e-mailadres. Ontvang je een mail van de persoon achter dit adres, dan beginnen je Hue lampen te knipperen.
Hetzelfde geldt voor je favoriete tv-programma en voor Ring,  de slimme deurbel, of het weerstation Netatmo. In dat laatste geval waarschuwt je verlichting je als de CO2-concentratie in huis te hoog is en de luchtkwaliteit dus te wensen overlaat.

7. Koppel je Philips Hue lampen aan een schakelaar

Koppel je Philips Hue lampen aan een Philips TAP schakelaar. Zo hoef je niet telkens je app te gebruiken om het licht aan te doen of de kleur en intensiteit aan te passen en kunnen ook je kinderen, de babysit of de poetsvrouw je slimme lampen gebruiken zonder mobiele app.

De Philips Hue lampen zijn ook compatibel met de slimme thermostaat boxx. Je kan je lampen dus ook bedienen via het scherm van boxx of via je smartphone.

8. Philips Hue als hulpmiddel voor slechthorenden

Hoewel sommige toepassingen van het systeem niet echt nodig lijken, zijn andere ontworpen met een nobel doel. Convo Lights bijvoorbeeld is bedoeld voor slechthorenden. De verlichting laat aan doven en slechthorenden weten dat ze gebeld worden, dat ze een bericht hebben ontvangen, dat er aan de deur wordt gebeld of dat er rook is gedetecteerd.

Goed om weten: de Philips Hue lampen zijn sinds de zomer van 2019 compatibel met Bluetooth. Wat dat concreet betekent? Dat je niet meer noodzakelijk een Philips Hue bridge moet hebben om ze te bedienen. De app op je smartphone volstaat om tot 10 lampen te controleren, maar dan wel elk afzonderlijk. Voor een gelijktijdige controle en voor lichtscenario’s heb je nog steeds een bridge nodig.