7 criteria om de juiste robotmaaier te kiezen

Een robotmaaier maait je gras helemaal alleen. Een welgekomen tijdwinst! Hij verbruikt bovendien slechts 10 tot 50 € aan elektriciteit per jaar, zelfs als hij voortdurend aan de slag is. Maar welke grasrobot koop je best? 7 criteria om je te helpen.
Daphné C.
14/04/2020 |

De elektrische robotgrasmaaiers, je ziet ze steeds meer rijden in de Belgische tuinen. Meer nog, het worden zelfs geduchte concurrenten voor de thermische getrokken grasmaaiers en de zitmaaiers.

Geef toe, het is dan ook heel verleidelijk: thuiskomen en zien dat je gras perfect gemaaid is.

Zou je graag een robotmaaier kopen? Voor je je keuze maakt, zetten we nog even alles op een rijtje wat je zeker moet weten over je toekomstige automatische grasmachine ...

De keuzecriteria voor een robotgrasmachine

1. De configuratie van je tuin

Is je tuin mooi vlak of eerder hellend? Zijn er bloemperken of waterpartijen in je tuin? Is het oppervlak effen? Zijn er verborgen hoekjes en smallere doorgangen?

Het zijn stuk voor stuk factoren die de keuze van je robotmaaier bepalen. Sommige maairobots - de eenvoudigste modellen - zijn enkel geschikt voor perfect egale tuinen zonder obstakels. Andere beschikken dan weer over meer functies waardoor ze zich kunnen verplaatsen in verschillende maaizones.

2. De oppervlakte van je grasveld

Het spreekt voor zich dat je een andere robotmaaier kiest naargelang je een grote of kleine tuin hebt.

Er bestaan twee soorten automatische grasmachines:

> de semi-autonome. Deze modellen moet je op je grasveld zetten en aanzetten met een druk op de knop voor ze beginnen te maaien. Als de robotmaaier klaar is met maaien, moet je hem zelf terug op zijn laadstation zetten. Controleer dus zeker zijn gewicht voor je beslist! Semi-autonome grasrobots worden aangeraden voor kleine tuinen van maximum 400 m².

> de autonome. Deze zijn geschikt voor grotere grasvelden, maar passen natuurlijk ook voor kleinere gazonnen. Alles gebeurt automatisch: de robot vertrekt zelf vanuit zijn station, maait het gras en rijdt daarna opnieuw naar het station om zich weer op te laden. Sommige modellen rukken elke dag uit. Of gaan schuilen als het regent!

3. Robotmaaier met of zonder perimeterdraad?

Met een perimeterdraad kan je niet alleen het terrein afbakenen, maar ook eventuele obstakels. Hij moet bovendien slechts één keer geïnstalleerd worden. Hij kan ingegraven of bevestigd worden aan kleine plastic piketten in de grond. In dat geval is de draad zo goed als onzichtbaar als het gras groeit.

En wat met modellen zonder draad? Die zijn enkel aangewezen voor tuinen die duidelijk afgebakend zijn met boordstenen of een haag, anders zou je robotvriend weleens bij de buren of in het midden van je bloemperk terecht kunnen komen. Handig: sommige zijn uitgerust met een leegtedetector om valpartijen te voorkomen. Wordt er een leegte gedetecteerd, dan maakt het toestel rechtsomkeer.

4. De batterijen

Hoe groter de oppervlakte van je tuin, hoe groter de capaciteit van de batterij van je robotmaaier moet zijn. Meestal zijn dit lithium-ionbatterijen, soms ook loodbatterijen. Lithium-ionbatterijen hebben een autonomie van 1 tot 2 uur en kunnen in 3 uur tijd opgeladen worden. Loodbatterijen - die goedkoper zijn - doen er veel langer over om op te laden: tot 20 uur!

5. De maaibreedte

Een automatische grasmachine maait minder snel dan een benzinegrasmaaier. Dat komt omdat het traject willekeurig is en de afgelegde banen niet noodzakelijk optimaal zijn. Sommige hoogstaande modellen bieden echter wel trajectoptimalisatie aan en maaien in parallelle stroken.

Hoe groter je tuin, hoe breder het mes moet zijn. En hoe hoger de prijs van de grasrobot ...

De meeste robotmaaiers kunnen gras maaien met een hoogte tot 10 cm. Er wordt echter aangeraden om de eerste maaibeurt van het jaar met een klassieke grasmaaier te doen.

6. De veiligheid

Een stopknop om de grasmachine snel te stoppen, een diefstalalarm, een pincode om de veiligheid te garanderen als een kind met de automatische “schildpad” zou willen spelen, een beschermend chassis, ... Ga na of je toekomstige robot hiermee is uitgerust.

7. Een slimme robotmaaier of niet?

Tal van modellen, waaronder die van Robomow, Wolfgarten Gardena en Husqvarna, kunnen gekoppeld worden aan een app. Op die manier kan je je robotmaaier via je smartphone bedienen waar je ook bent. Sensoren verzamelen bovendien gegevens over de vochtigheid van de grond, de temperatuur, ... om zo de programmering van je maairobot op punt te stellen. Je kan zelfs een sms’je krijgen bij een poging tot diefstal of het gemaaide grasveld weergeven!

De voordelen van een robotmaaier

> Met een autonome maairobot is je gras altijd mooi onderhouden en moet je nergens aan denken, zelfs niet op vakantie.

> Het is een ecologische en economische oplossing. Gedaan met benzinedampen, vervuilende gassen, een elektriciteitsdraad waaraan je moet trekken vanuit de keuken en die nooit lang genoeg is. De elektriciteitskosten liggen ook een pak lager dan die voor brandstof. Reken afhankelijk van de oppervlakte van je tuin op 10 tot 50 € per jaar voor een continu gebruik gedurende 6 maanden. Voor een zitmaaier is dat tussen de 100 en 150 € ...

> Een piekfijn gazon. Met een automatische grasmachine maak je gebruik van de mulchtechniek. Het gemaaide gras wordt niet verzameld, maar doet dienst als natuurlijk mest dat je gazon voedt. Dat betekent dat je geen maaiafval meer hebt en dat ook mos weinig kans krijgt.

> Je buren zullen je dankbaar zijn. Het geluidsniveau van een robotmaaier bedraagt ongeveer 60 dB, ofwel het geluid van een gemiddeld gesprek. Dat is 40 dB minder dan een klassieke benzinegrasmaaier. Je robot kan dus ‘s zondags rustig verder maaien zonder de buren te storen. Vermijd indien mogelijk ‘s nachts te maaien, want robotmaaiers kunnen gevaarlijk zijn voor egels. Deze nachtdieren worden helaas niet altijd herkend.

> Vaarwel mollen. Mollen haten trillingen in de grond. Met een automatische grasmachine die bijna onafgebroken aan het werk is, slaan ze gegarandeerd op de vlucht.

Wat is de prijs van een robotmaaier?

Aan een robotgrasmachine hangt uiteraard wel een prijskaartje! Een robotmaaier mag dan wel heel wat voordelen bieden en energiezuinig zijn, het blijft toch een kleine investering.

Er zijn al modellen vanaf 399€ voor kleine tuinen. Voor een iets grotere tuin tel je voor een basismodel gemiddeld 1000 € neer. De topmodellen beginnen vanaf 1400 €.

De messen - die regelmatig vervangen moeten worden - kosten gemiddeld tussen de 30 € en 80 €. Voor de batterijen is dat ongeveer 200 €. Ze gaan meestal tussen de 2 en 5 jaar mee. En de perimeterdraad? Reken op een dertigtal euro voor 50 meter. Tot slot is er nog de installatiekost (enkele honderden euro’s) als je geen zin hebt om zelf de kabel in de grond te steken die de maaizone moet afbakenen.

Welke robotmaaier kiezen?

Er zijn vandaag tal van merken van robotmaaiers op de markt: Gardena, Robomow, Wolf, Husqvarna, … Met alle deze tips in het achterhoofd maak je beslist een goede keuze.