10 verrassende online activiteiten sinds het coronavirus

Covid-19 verplichtte ons om onszelf opnieuw uit te vinden. Zo doen we vandaag massaal aan telewerken. Maar ook tal van andere activiteiten die op het eerste gezicht alleen offline mogelijk leken, kunnen nu ook online. Sommige zijn zelfs verrassend...
Daphné C.
30/04/2020 |

Voor het coronavirus beperkte de digitalisering van onze activiteiten zich vooral tot de sociale media, af en toe wat online aankopen en voor sommigen nu en dan wat telewerk.

De lockdown verplichtte ons er toe om onze activiteiten anders te organiseren. Terwijl we ons voordien moeilijk konden inbeelden hoe we een etentje onder vrienden konden houden zonder ze fysiek uit te nodigen of hoe we Cirque du Soleil-shows konden bijwonen vanuit onze sofa, doen we nu niets anders. En dat zijn lang niet de enige dingen die we vroeger offline deden en die we nu volop online ontdekken.

1. Aperitieven met vrienden of familie

Met vrienden samenkomen in de tuin of in je woonkamer kan voorlopig niet meer. Vandaag zet iedereen zijn eigen glaasje, chips, groentjes en borrelnootjes klaar om daarna vrienden op te bellen voor een virtueel aperitief en een videogesprek via WhatsApp, Messenger, Houseparty, Zoom, Hangout Meet, Skype en consorten. Via Messenger kan je grappige filters of video-effecten toevoegen. Met Houseparty kan je online spelpartijtjes starten. Met Skype kan je dan weer tot 50 deelnemers uitnodigen en met Zoom zelfs 100! Voor je het weet, ga je het zelfs nog te druk vinden. ;-)

Liever een filmavond onder vrienden? Dat kan, met Netflix Party. Zo kan je op hetzelfde moment als je vrienden die in alle uithoeken van ons land wonen, dezelfde film of serie bekijken. Iedereen kan zelfs rechtstreeks commentaar geven. Let wel, als een van jullie in de keuken popcorn gaat halen, stopt de sessie en wordt ze bij iedereen op hetzelfde moment hervat!

2. Reizen, zelfs naar de andere kant van de wereld

Hoewel de vliegtuigen aan de grond blijven door de coronacrisis, kan je nog altijd reizen ... vanuit je luie zetel. Dankzij de netwerken van publieke webcams – die toegankelijk zijn op Earthcam.com – sta je in enkele seconden tijd en in real time op een brug in Boedapest, een strand in Pattaya of in de baai van San Francisco.

Wil je tijdens het reizen ook een spelletje spelen, dan raden we je Geoguessr aan. Je wordt in Google Street View ergens op de wereld gedropt en je moet op een gewiekste manier raden waar je bent. Let goed op het landschap, de borden, de stijl van de woningen, de winkels, … Hoe nauwkeuriger je raadt, hoe meer punten je wint. Je moet betalen om te kunnen spelen (+/- 20 €/jaar), maar je kan het wel gratis proberen. Daarnaast bestaat er ook een gratis versie die niet gebaseerd is op Google Street View, maar wel op Mapillary (minder leuk).

3. Alpe d’Huez beklimmen met de fiets of joggen in Central Park

Op voorwaarde uiteraard dat je een hometrainer of een loopband hebt en dat je gebruik maakt van een app zoals Zwift of Bkool om te fietsen of Virtual Runner of Zwift om te joggen. Je fietst of loopt niet alleen op virtuele parcoursen (ofwel denkbeeldig ofwel geïnspireerd op echte plekken of parcoursen), maar kan het ook opnemen tegen andere fietsers of lopers.

Ook Strava, de sport app via gps, organiseert regelmatig virtuele wedstrijden. De grootste sportievelingen onder ons kunnen zelfs deelnemen aan een virtuele IronMan op Ironman Virtual Club!

4. Een gezelschapsspel spelen

We hebben het dan niet over videogames die je met verschillende spelers tegelijk speelt, wel over Loups-Garous, Uno, Scrabble of Pictionnary. En dat zijn slechts enkele voorbeelden! Je vindt er meer dan 150 andere op de grootste bordspellentafel ter wereld. Genoeg spelmateriaal dus om volledig reglementair lockdown games te spelen met je kameraden.

Hou je van escape rooms? Dankzij online kits kan je er ook thuis organiseren. Er zijn escape kits voor alle smaken en leeftijden: voor ouders en kinderen (FR en EN), opgesloten in een onderzeeër (NL), …

5. Je ketel vervangen

Wil je vandaag een offerte voor een nieuwe ketel ontvangen, dan kan dat vanop afstand bij ENGIE! Je stuurt gewoon enkele foto’s naar onze verwarmingsexperts of organiseert een video call. 48 uur later ontvang je een gedetailleerde offerte op maat die is afgestemd op jouw noden en op jouw woning.

6. Naar een concert, het theater, de opera of een museum gaan

Alle grootschalige festivals en evenementen zijn geannuleerd tot en met 31 augustus. Gelukkig geven artiesten en dj’s steeds vaker concerten van thuis uit. Ook opera’s en balletgezelschappen, zoals De Munt of het Ballet van Vlaanderen, maken op hun sites gratis shows beschikbaar. Hetzelfde geldt voor theaters die sommige stukken verspreiden via platformen zoals Podium Aan Huis (NL) of Auvio (FR).

De musea blijven uiteraard niet achter. Heel wat musea van over de hele wereld bieden virtuele bezoeken aan. Sommige kunstgalerijen nodigen je zelfs uit voor online tentoonstellingen. Kwestie van de lockdown op een gecultiveerde manier door te komen.

7. Een krant sturen naar oma en opa

Om de personen die je nu niet meer ziet, te laten weten hoe het met je gaat, kan je met de Belgische app Neveo een fotoalbum maken. Dat album kan je vervolgens van de nodige commentaren voorzien en in de vorm van een papieren krant naar je geliefden sturen. Een maand lang voorzie je de app van foto’s en info voor je krant. Daarna stelt Neveo je krant helemaal samen en wordt hij afgedrukt en verstuurd.

Met de app Mobile Postcard van bpost kan je dan weer naar al je vrienden en familie postkaarten versturen met je eigen foto’s. Je maakt je kaart in de app, bpost drukt ze af en verstuurt ze.

8. Op consultatie gaan bij de psycholoog

Maakt de lockdown je angstig? Psy.be heeft een systeem uitgewerkt voor consultaties op afstand.

9. Je dak analyseren voor je toekomstige zonnepanelen

Ben je van plan om zonnepanelen te installeren? Dankzij satelliettechnologieën kan ENGIE je dak op afstand analyseren, de oriëntatie ervan bepalen, uitzoeken welke panelen het meest geschikt zijn en de ideale productiecapaciteit van je toekomstige installatie berekenen. Ontdek ook 3 oplossingen om je zonnepanelen te financieren.

10. Je stijlvol kleden

De kledingwinkels mogen dan wel gesloten zijn, het internet staat tot je beschikking met zijn personal shopper services! Je geeft je stijl, maat, … door en je krijgt een box toegestuurd met kleren die speciaal voor jou werden uitgezocht. Je betaalt enkel de kledingstukken die je houdt. Vrouwen kunnen terecht op Lookiero en mannen op Outfittery.

Vandaag kan je bijna alles online doen. Wie weet behoren al deze activiteiten die we online ontdekt hebben, na het coronavirus wel tot onze nieuwe visie op normaliteit ... Heb je tijdens de lockdown echter even genoeg van al die schermen, doe dan enkele energiebesparende klusjes in huis. We bedachten ook 6 leuke manieren om je kinderen energie te leren besparen.