Uitgetest door Dennis: Jane, de slimme thuiszorgoplossing voor alleenstaande ouderen

Jane is de slimme oplossing om langer onafhankelijk thuis te blijven wonen. Dennis heeft Jane geïnstalleerd in het huis van zijn moeder Marianne en vertelt ons hoe hij dat ervaren heeft.
Daphné C.
01/04/2020 |

Slimme apparaten en sensoren kennen we al langer van op ons werk, en in onze wagen redden ze levens. Sinds een paar jaar krijgen we ook thuis hulp van apparaten als Google Home, de rookmelder Netatmo, boxx de slimme thermostaat… Nu is er bijvoorbeeld Jane, de slimme thuiszorgoplossing voor alleenstaande ouderen, die zo langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een welgekomen oplossing, want 94% van de ouderen kiest hiervoor.

Wat is exact de slimme thuiszorgoplossing Jane?

Jane is een slim systeem van 6 bewegingssensoren, 3 alarmknoppen en een hub, dat het gedrag van je oudere leert kennen en kinderen, kleinkinderen of zorgkundigen meldingen stuurt als het gedrag detecteert dat afwijkt van de gewoontes.

Dennis heeft Jane geïnstalleerd in het huis van zijn moeder Marianne (76 jaar).

Waarom kiezen voor Jane?

De meeste mensen opteren voor Jane omdat ze dan gerust kunnen zijn: via de app weet je als familielid of zorgkundige op elk moment hoe het met je oudere gaat, en de alleenwonende oudere weet dat ze daardoor langer en onafhankelijk thuis kan blijven wonen.

"Ik was diegene die het initiatief nam,” vertelt Dennis.” Ik vertelde mijn moeder dat er iets nieuws op de markt was en heb haar de website laten zien. Daar vonden we alle informatie, zodat mijn moeder wist waar ze aan toe was. Voor mij is het grootste pluspunt van Jane dat het systeem mij eerder zal informeren als er iets aan de hand is dan dat ik er zelf zou achter komen," voegt hij eraan toe.

Hoe ging de installatie van Jane?

Jane bestaat uit 6 sensoren die je kan plaatsen doorheen het huis, en 3 draagbare alarmknoppen. Die zijn allemaal draadloos verbonden met een hub, een centraal basisstation. Dennis installeert een app waarop hij meldingen krijgt.

Hoe gemakkelijk was het om Jane overal in huis te plaatsen? "Jane installeren ging eenvoudig en snel,” vindt Dennis, die Jane nog voor de lockdown kon installeren bij zijn moeder. “Je hoeft zelfs niet in de muur te boren of spijkers te slaan. Daardoor zijn de sensoren ook eenvoudig te verwijderen en te verplaatsen. Wat trouwens ook een pluspunt is voor huurders bijvoorbeeld.  De installatie ging eigenlijk heel intuïtief. Enkel een van de sensoren kon in het begin niet meteen gekoppeld worden aan de hub.”

Wil je Jane installeren bij je moeder of vader? Let dan goed op de regels omtrent social distancing en respecteer de voorzorgsmaatregelen: je handen wassen voor en na elk contact, een mondmasker dragen, …

Jane heeft wifi nodig

Het draadloze systeem is ook heel handig, vindt Dennis. "Jane heeft wifi nodig om te werken. De ontvangst is goed, ook door verdiepingen en stenen muren heen. Mensen die een groot huis hebben, of de alarmknop ook in de tuin willen gebruiken daarentegen, moeten waarschijnlijk gebruik maken van een Zigbee extender, die het signaal van je Zigbee verder doet reiken."

Hoewel Dennis het een pluspunt vindt dat Jane draadloos is, kan dat voor sommige ouderen die geen internet hebben, een obstakel zijn. Er moet dan internet voorzien worden en dat kan bepaalde mensen misschien tegenhouden.

En hoe werken de meldingen van Jane?

Via slimme patroonherkenning leert Jane de gewoontes van de oudere steeds beter kennen. Merkt Jane iets ongewoons, dan krijgt Dennis via zijn smartphone een melding met meer informatie. Zo kan hij snel in actie schieten als er iets gebeurt.

"Jane is er nu een paar maanden,” zegt Dennis. “In het begin kreeg ik bijna geen meldingen, toen was het systeem nog bezig met de gewoontes van mijn moeder te leren kennen. Dat heeft een week of zes geduurd. Bij afwijkend gedrag krijg ik in realtime een melding op de app. Wijkt het gedrag niet af, dan hoor ik niks. Ik heb soms wel weken niks gehoord."

Dennis lacht: "Vorige week kreeg ik ineens de hele avond meldingen dat mijn moeder in de badkamer zat. Ik heb haar toch maar gebeld: 'Waarom zit jij zolang in de badkamer, is alles goed?' Het bleek dat ze haar badkamer aan het schoonmaken was! (lacht) Ik was op dat moment wel blij met Jane: stel dat ze die avond was gevallen, dan had ze daar uren gelegen totdat ik haar de volgende ochtend kwam bezoeken."

“Ik krijg soms ook een melding als haar hub geen verbinding heeft met het internet,” gaat Dennis verder. “Dan stuurt Jane: 'De hub is ontkoppeld', en weet ik dat mijn moeder even geen internet heeft. Ik vind de meldingen niet vervelend.”

Dennis: "Je kan instellen wie de meldingen krijgt. Ik heb nog twee zussen, die kunnen de app ook downloaden en meldingen krijgen.”

Noodknopen in geval van probleem

Jane kan een valpartij van een bejaarde detecteren – een belangrijke en erg waardevolle functie –, maar je ouders kunnen ook zelf op de noodknoppen duwen. “Dankzij deze knoppen kan mijn moeder me zelf aangeven dat er iets misgaat. Een van die noodknoppen kan ze om haar hals hangen en de andere twee op strategische plekken in huis plaatsen, zodat ze ook in de tuin veilig is."

Score van Dennis en zijn moeder

"Ik geef Jane 9/10. Het lijkt te doen wat het belooft. Enkel voor die ene sensor die moeilijker te installeren was, trek ik een punt af. Mijn moeder is er ook tevreden over en is blij dat Jane een hogere waakzaamheid heeft dan de dagelijkse WhatsApp-berichtjes die we gewoonlijk sturen. Ze voelt zich eindelijk veiliger zonder dat ze haar privacy moet opgeven: de bewegingssensoren zijn geen microfoons of camera's."

Prijs van Jane: 319€ op 50five.