4 slimme rookmelders met elkaar vergeleken

Een doeltreffende rookmelder bij je thuis is van levensbelang, want iedereen kan door een woningbrand getroffen worden. Onze vergelijkingsgids van rookmelders helpt je een keuze te maken.
Daphné C.
08/10/2019 |

Ondanks enkele nuances die van gewest tot gewest verschillen, zijn rookmelders verplicht in België (of je nu eigenaar of huurder bent). De ionische rookmelder heeft ondertussen wel plaats geruimd voor de optische melder.
Meer nog, vandaag zijn er slimme rookmelders die met je smartphone of domoticasysteem communiceren.

Welke slimme rookmelder je best kiest? Er zijn 6 dingen die je moet weten over rookmelders. Om zelf een doordachte keuze te kunnen maken in functie van je noden, je budget en je informatica-apparatuur, namen we 4 rookmelders onder de loep.

Slimme rookmelders: 4 modellen op de proefbank

Nest Protect

Van de slimme rookmelder Nest Protect wordt vaak gezegd dat hij de pionier is in zijn categorie. Hij werd dan ook al in 2013 gelanceerd en heeft voldoende tijd genomen om zichzelf op punt te stellen. Je bevestigt de Nest Protect tegen het plafond. Als je een groot huis hebt, kan je er meerdere plaatsen langs de evacuatieroute en ze onderling met elkaar verbinden. De verbinding gebeurt via wifi vanaf een smartphone. De Nest Protect beschikt over een luidspreker die je waarschuwt in geval van brand. De levensduur van de batterij wordt op 10 jaar geschat. Meer info vind je in onze test van de Nest Protect.

Voordelen
– De Nest-toestellen werken samen, je kan ze aan elkaar koppelen.
– “Nachtwachtfunctie” (leds die oplichten om je de weg te wijzen wanneer het donker wordt in een kamer).
– Geluid in geval van brand (+ richtlijnen op je smartphone als er gevaar dreigt).
– Detecteert ook CO.
– Je kan het alarm uitzetten met je smartphone.

Nadeel
– Is niet compatibel met Homekit (Apple).

Prijs: tussen 114 € en 130 € sur 50five

De slimme rookmelder Netatmo

Dankzij de installatiekit is het installeren van de slimme rookmelder Netatmo kinderspel. Je krijgt zelfs tips om een geschikte plaats te kiezen, wat meteen een van de 5 essentiële vragen is die vaak worden gesteld over rookmelders. Hij detecteert de rook in de kamer. De batterij hoeft slechts om de 10 jaar vervangen te worden. Via de applicatie stel je herinneringen in om het alarm te testen. Is er een probleempje zonder gevolgen, dan kan je het alarm tijdelijk uitschakelen via de mobiele applicatie. Lees ook onze volledige test van de slimme rookmelder Netatmo.

Voordelen
– Autonoom product dat met de mobiele applicatie werkt
– Krachtig alarm van 85 dB
– Compatibel met Homekit en IFTTT

Nadeel
– Niet compatibel met wifi 5 (5 Ghz)

Prijs: Ongeveer 100€ op 50five

Elgato Eve Smoke

Is je gezin goed voorzien van Apple-toestellen? Dan is de Eve Smoke misschien wel het aangewezen model. Hij is immers verbonden met Homekit en zelfs met Apple TV. Dankzij het lage energieverbruik gaat de batterij ongeveer 10 jaar mee. Het toestel test zelf zijn werking en zijn reserves. Bij brand weerklinkt er een oorverdovende sirene. De rookmelder is tot slot ook compatibel met andere producten van het Eve-gamma. Let wel: er is (nog) geen Android-toepassing.

Voordelen
– Slim en kan zichzelf testen
– Perfecte integratie met de Apple-toestellen

Nadeel
– Enkel iPhone en iPad, geen Android-toepassing

Prijs: Ongeveer 120 € op 50five

De rookmelder FIBARO 2

Deze optische, universele rookmelder detecteert rook vanaf het ontstaan van de brand dankzij zijn temperatuursensor. Je plaatst hem tegen het plafond of een muur. Hij beschikt ook over een lichtindicator die een branddetectie signaleert. Zijn sirene tot slot is erg krachtig (100 dB).

Voordelen
– Regelbare gevoeligheid (3 niveaus)
– Compatibel met Z-Wave (Z-Wave variant werkt alleen als je ook de fibaro home centre hebt) en Homekit
– Aantrekkelijke prijs

Nadelen
– De activering van de temperatuursensor gebeurt niet automatisch
– De levensduur van de batterij is 2 jaar

Prijs: Ongeveer 65 € op 50five

Samengevat